Jump to content

Windows 11, Yerel Macos Veya Linux Benzeri Sudo Komutunu Alıyor


cmlacla
 Share

Recommended Posts

Windows Sudo sızıntısı

Microsoft, Windows 11 için yerel Sudo komut desteğini test ediyor. İlk olarak Windows En Son tarafından bildirildiği üzere, bu destek, hafta sonu yanlışlıkla Windows Update sunucularına yayınlanan sızdırılmış bir Windows Server önizleme yapısında bulundu.

Bir sunucuda Linux tabanlı Distro veya Linux kullandıysanız ya da macOS kullanıyorsanız “Sudo”yu biliyor olabilirsiniz. Linux veya macOS'taki Sudo komutu, sistem dosyalarının değiştirilmesine, sistem ayarlarının değiştirilmesine, sistem genelinde güncellemelere ve daha fazlasına olanak tanır. Aynı komut şimdi Windows 11'e gidiyor.

Sudo “superuser do” komutu, geliştirici ayarlarının bir parçası olarak Windows 11'e geliyor. Uygulamaları kaldırma, sistem ayarlarını değiştirme veya geliştiriciyle ilgili diğer ayarlar gibi yönetici ayrıcalıkları gerektiren ayarları yönetmenize izin verebilir. Sudo geçişini Windows 11'in geliştirici ayarlarında bulacaksınız.

Windows 11'deki Sudo ayarlarına ilk bakış

Windows Sudo komut ayarları Windows Sudo komut ayarları

Sudo komutu, geliştirici modunu etkinleştirmenizi gerektiriyor ancak şu anda sızdırılan yapılarda çalışmıyor.

Windows 11 Sudo komut ayarları Windows Sudo Ayarları

Yukarıdaki ekran görüntülerinde görebileceğiniz gibi, komutların Sudo ile nasıl çalıştığına ilişkin tercihleri ayarlayarak Sudo komut davranışını yapılandırabileceksiniz:

  • Yeni bir pencerede: Bu, Sudo ile bir komut çalıştırdığınızda, komutun yürütüldüğü ayrı bir yeni pencerede, muhtemelen bir terminal penceresinde açılacağı anlamına gelebilir.
  • Giriş devre dışı bırakıldığında: Bu geçişin nasıl çalıştığı belli değil. Ancak ismine göre hareket edersek, Sudo komutu çalışırken, yürütülmesi sırasında izinsiz eylemleri önlemek için klavye veya fareden gelen girişin geçici olarak devre dışı bırakıldığı bir güvenlik özelliğini belirtebilir.
  • Satır İçi: Bu, Sudo komutunun yeni bir pencere açmadan mevcut pencerede veya bağlamda yürütülmesine izin verebilir; bu, hızlı görevler için veya entegre bir geliştirme ortamında (IDE) çalışırken yararlı olabilir.

Sudo ayarları ayrıca, çalıştırma komutunun cihazı ve kişisel verileri güvenlik risklerine maruz bırakabileceği ve ayrıntılar açıklanmadan cihazınıza zarar verebileceği konusunda da uyardı.

Özellik etkin olduğu ve geliştirici modu açık olduğu sürece, Komut İstemi'ni, PowerShell'i veya Windows'taki herhangi bir terminal arayüzünü kullanarak Sudo komutuna erişebileceksiniz.

Sudo komutunun üretim (kararlı) yapılara ne zaman geleceğini bilmiyoruz, ancak  Windows 11 sürüm 24H2'nin dışına çıkması mümkündür . Geçmişte Microsoft, özellikleri Windows'un eski sürümlerine desteklemişti.

Kaynak

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...