Jump to content

12 Kente Daha Müze Açılacak


mavikiz

Recommended Posts

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2007 yılında 12 ilde, tarihi halı ve kilimlerle antika niteliğindeki eşyaların sergileneceği müze açacak. Ayrıca 750 vakıf eseri daha onarılacak.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, düzenlediği basın toplantısında, yurt genelindeki cami ve mescitlerden tarihi değeri olan binlerce el dokuması halı ve kilimi günyüzüne çıkardıklarını belirtti.

Yurt Dışına Çıkarılan Eserler

Çalınarak yurt dışına çıkarılan onlarca tarihi eseri geri kazandırdıklarını bildiren Beyazıt, Üsküdar'daki Atik Valide Kulliyesi'ne ait bir çini levhanın Türkiye'ye getiriliş öyküsünü anlattı.

Beyazıt, "Birgün yanıma Halep'te fahri konsolosluk yapmış, emekli bir Fransız geldi, Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle birlikte. kendisinin bilgisi dahilinde, Beyrut'ta bir pazarda bir çininin pazarlandığını ve bunu da kendisi tarafından oradan alındığını ve bu malın şu anda Fransa'da Paris'te olduğunu söyledi. Biz bunu Paris'ten Paris Büyükelçiliği'ne teslim ettirmek suretiyle getirttik" diye konuştu.

Sadece İstanbul'da düzenlenen 3 operasyonda toplam 254 tarihi esere de el koyduklarını ifade eden Beyazıt, şöyle devam etti:

"Bunlar camilerin içinde, vakıf eserlerinin içinde durduğu zaman hırsızlara açık hale geliyor, oradan alıp depolara kaldırdığımız zaman, yine aynı sıkıntı oluyor. Bunun önüne geçmenin en kestirme yolu müzeler açmak şeklinde olur ve biz Türkiye'nin 12 önemli şehrinde müzeler açmak yoluya, bu müzelerde bunları sergileme gayreti içinde olacağız."

2006 yılında bin 111 eserin restore edildiğini vurgulayan Beyazıt, halen onarılan 750 eserle birlikte gelecek yıl 2007'nci eserin açılışını yapacaklarını kaydetti.

(TRT)

Link to comment
Share on other sites

Neeee? Elindeki müzelerin güveniliğini yeterince sağlayamıyorsun ,daha rahat soyulabilsinler diyemi .Kültür varlıklarımız daha rahat dışarıya uçurabilinsin diyemi . Umarım bu kez çuvalamaya bir mazeret bulamazlar. Güvenliği İyi kuracak bir iki vatan evladı çıkar. Kim bilir belki At hırsızı birinin (U.S...) villasını süslemez varlıklarımız (Kimler olduğunu -SEN ANNADIIN !)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...