Jump to content

Türkçe


mavikiz

Recommended Posts

Tarihogretmenimiz de burada, elbet isabetli bir cevap ile bizi daha da aydýnlatabilir @tenekecezve,

Ama Koca Seyit'in kýzý Ayþe Nine hayatta. (Allah uzun ömürler versin) Koca Seyit, ki Çanakkalede imanýnýn gereðini yerine getirmiþ bir nefer,

Düþünün bir kere, Koca Seyitin kýzý hayatta, ve bizdeki bu yozlaþma had safhasýnda...

Acaba bu yozlaþma, bu kadar kýsa bir sürede mümkün müdür ?

Osmanlýyý anlatýr bize Resmi Tarih, kah bir ucundan tutar kötüler, kah söver, kah da över... Lakin hiç bilmediðimiz Osmanlý Tarihini bize öðretenler, bu gerileme sürecini 1600'lü yýllar itibariyle baþladýðýný ve 1900'lü yýllar itibariyle de bittiðini söylerler. Ki bu 300 senedir. Kaç nesil gelmiþ de göçmüþtür kimbilir.

Lakin biz bir nesilde Osmanlýnýn 300 senede aldýðý yolun on mislini mi aldýk, yoksa yüz mislini mi? Belirsiz.

Bu aralar çokça konuluþur oldu bu mevzu. Bilmiyorum Türkçemiz elden mi gidiyor, Yoksa gitti de biz mi gittiðini anlayamýyoruz.

Link to comment
Share on other sites

:wub: yahu yapmayýn allahaþkýna! Þu an yaþayan en eski dillerden birisi Türkçe. Nereye gidermiþ? Hiç bir yere gitmiyor. Sadece her dil gibi alýntýlar yapýlýyor sonra onlarýn çözümüne bakýlýyor. Belli dönemlerde olur böyle þeyler. Ben bunu sadece biraz daha erken uyanmak için koydum buraya. Biraz uyanýk olmanýn ve de diline, kültürüne, benliðine sahip çýkmanýn kimseye bir zararý olmaz öyle deðil mi? Yozlaþma dediðiimiz þey de bir gün yerini baþka bir þeye býrakacaktýr. Osmanlý zamanýnda da Arap ve Fars milletlerine duyulan hayranlýk nedeniyle dilimize bir dolu söz aldýk. Peki þu an onlarýn yüzde kaçýný kullanýyoruz? Þu anda da Ýngilizce, Fransýzca, Almanca gibi dillerden alýntýlar yapmamýz gayet normal. Her dil birbirinden esinlenerek büyür ve yaþamaya devam eder. Türkçe hiç bir zaman baþka dillerden fiil almamýþtýr. Aksine baþka dillere bir sürü söz eklemiþtir. Þu anda o diller de Türkçe sözleri kendi bünyelerine sindirerek yaþamaya devam ediyorlar. Türkçe sadece Osmanlý Türkçesinden ve Türkiye Türkçesinden ibaret deðil arkadaþlar. Bilge Kaðan'dan bu yana yazýlý örnekleri görülmüþ olan bu dil geniþ bir coðrafyada hâlâ milyonlarca insan tarafýndan konuþuluyor. Bu kadar konuþaný varken bir dil nasýl ölebilir? Bir dil ancak sömürge þartlarda, bilinçsiz insanlarýn elinde çürümeye mahkum kalacaktýr. Bilinçsiz olmayalým ki dilimiz benliðini koruyabilsin. Ölecek diye bir þey yok. Türkçe daha uzunca bir süre genç ve taptaze kalacak.

Saygýlarýmla...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...