Jump to content

Vergi iadesi rehberi


BrightBlade

Recommended Posts

Vergi iadesi rehberi

Hazýrlayan: Necmiye Uçansoy

Ýstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müþavirler Odasýnýn (ÝSMMMO) hesaplamalarýna göre, 2006 yýlý için asgari ücretli, toplam 396,97 YTL, ayda ortalama net 1.000 YTL ücreti olan çalýþan 803,69 YTL, 2.000 YTL ücreti olan çalýþan ise 1.454 YTL vergi iadesi alacak.

Vergi iadesi belgeleri en geç 22 Ocak akþamýna kadar verilebilecek. Ücretliler 1 Ocak-31 Aralýk 2006 dönemine ait harcama belgelerini sunacaklar.

ÝSMMMO'nun raporunda, 2006 yýlý için vergi indirimi hesaplama örnek tablosuna yer verildi, SSK'ya prim ödeyen çalýþanlara göre düzenlenen tablo þöyle:

adszzv8.jpg

SMMMO Baþkaný Yahya Arýkan imzasýyla açýklanan ve vergi iadesiyle ilgili bilgilerin yer aldýðý raporda, Türkiye'de yüksek düzeyde yaþanan kayýt dýþýlýðýn kayýt altýna alýnmasý için mevcut belge düzeninin gözden geçirilmesinin þart olduðu ancak, vergi iadesinin kaldýrýlmasýnýn yanlýþ ve riskli bulunduðu belirtildi. Arýkan, deðerlendirmesinde, asgari geçim indirimi düzenlemesiyle ''iþverene örtülü vergi avantajý'' saðlandýðýný, buna karþýlýk özellikle yüksek gelir elde edenler baþta olmak üzere çalýþanlarýn büyük parasal kayýplara uðrayacaðýný savundu.Arýkan, Türkiye'de, çalýþanlarýn yüzde 90'ýnýn vergi iadesi alamayacaðýný öne sürerek þunlarý kaydetti:

''1984'ten bu yana eksiklikleri de olsa baþarý ile uygulanan, ücretlilere vergi iadesi kaldýrýlmamalýdýr. Önce emeklilerin aldýðý vergi iadesi kaldýrýldý. Þimdi de ücretlilerin aldýðý vergi iadesi kaldýrýlmak isteniyor. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarýnýn baþýnda kayýt dýþýlýk geliyor. Kayýt dýþýlýðýn önlenebilmesi için yapýlmasý gerekenlerden biri de belge düzeninin oturtulmasýdýr. Vergi iadesi, alýþveriþlerde ve hizmetlerde belge istenmesinin önemli bir nedenidir.''

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...