Jump to content

İspanya'dan Pardus İncelemesi


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF8C00"][b]İspanya'dan Pardus İncelemesi[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/ispanya-haritali.png[/img]

[size="4"][color="#8B0000"][u][i]İspanyol bir İnternet sitesi, Pardus 2011 RC incelemesi yayınladı.[/i][/u][/color][/size]

Pardus 2011 kararlı sürüm için geri saydığımız şu günlerde, Pardus'a dünyanın ilgisini görmek, eminiz hepimize moral verecektir.

Pardus 2011 RC Hasankeyf sürümümüzü inceleyen İspanyol bir İnternet sitesi, Pardus'un son kullanıcı için ne kadar doğru bir tercih olduğunu ortaya koydu. İncelemede Pardus'a ilişkin çok sayıda övgü mevcut.

Sizi daha fazla bekletmeyelim ve dilerseniz bu güzel Pardus 2011 RC incelemesini, Türkçe çevirisinden okuyalım:


Kullanıcı Dostu Pardus

Linux, genellikle bilgisayar guruları için bir işletim sistemi olmakla suçlanır ve Linux dünyasındaki birçok insan, sadece Afrikalı bir hayvanın adını alan dağıtımın kullanıcı dostu olduğunu düşünüyor. Ancak, Türkiye'den gelen ve maalesef göreceli olarak az tanınan bir Linux dağıtımı var kullanıcıyı mutlu edecek: Pardus 2011.

Bu ilginç dağıtım henüz son sürümünü duyurmadı fakat sürüm adayı iki DVD halinde test için kullanılabilir durumda. Hasankeyf kod adlı dağıtım, kullanıcılara sistemlerini test etmek için Çalışan DVD ve Kurulan DVD olarak seçenek sunuyor.


Pardus 2011 RC Kurulumu

DVD açılıyor ve ekranda kediciği görüyorsunuz, bu Pardus'un açılış ekranı. Sonra, kullanıcıya dil seçenekleri veriliyor. Ben İspanyolcayı seçtim ve çeviri çok güzeldi. Sonraki aşama GPL'i okumak ve kabul etmek.

Bundan sonra, diğer dağıtımlarda görmediğim isteğe bağlı bir adım var: Pardus kurulum esnasında bir hata olmaması maksadıyla yazılım paketlerinin doğruluğundan emin olmak için kurulum medyasını kontrol ediyor. Bana göre yeni başlayanlar için çok güzel bir özellik... Acemi birinin işletim sistemi kurmaya kalktığında karşılaşabileceği hiçbir şey, yanlış yazılmış CD/DVD nedeniyle alacağı hata mesajı kadar korkunç değildir! Sonra, Pardus en iyi klavye düzenini seçer ve kullanıcı tuşları test edebilir. Sonraki aşamadaysa zaman dilimini seçiyorsunuz.

Bu noktaya kadar süreç olabildiği kadar kolaydı. Ancak, hassas bir işlem geliyor: disk bölümleme. Pardus kullanıcılara üç seçenek sunuyor (tüm diski kullan, boş disk alanını kullan, özel disk bölümlendirme), fakat bu biraz kafa karıştırıcı ve amacı anlamak için diğer dağıtımlar kadar görsellerle desteklenmiş değil. Buna rağmen kullanıcı istediği gibi düzenleme yapabilir. Ben özel disk bölümlendirmeyi seçtim.

Pardus sonraki adımda standart KDE yapılandırmasını kullanıp kullanmayacağınızı ya da özleştirmek isteyip istemeyeceğinizi soruyor. Ben öntanımlı seçeneği seçtim (standart KDE). Sonra Pardus size bir özet gösteriyor ve gerekiyorsa geri dönebilmenizi sağlıyor. Eğer devam etmeye karar vermişseniz, sistem GRUB ve yazılım paketlerini yüklüyor. Bu esnada, yaklaşık 15 dakika Pardus ve özgür yazılım hakkında bilgilendirici slaytlar okuyabilirsiniz. Dolphin hakkındakilerden biri epey ilginçti!

Sistem size kurulumun başarılı olduğunu söylüyor ve yeniden başlatmanızı istiyor. Siz de aynen yapıyorsunuz ve ...sürpriz! Yeni işletim sisteminiz hazır. Basit, temiz ve kullanıcı hesabı oluşturmak için size yardım etmeye hazır. İsminizi ve şifrenizi giriyorsunuz ve hoş bir kenar notu olarak, devam etmeden önce sistem kibar bir şekilde size “Devam etmeden önce bir sorunumuz var: Parolanızı hatırlıyorsunuz, değil mi?” diyor. Ben bunu “Parolanızı unutmayın!” dan daha hoş buldum.

Yazılımlar Mini Kediciğin Pençesinde

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/pardus-ispanya-inceleme.png[/img]

Bilgisayarı kullanmaya başlamadan önce, masaüstü özelleştirme sürecinde size yardım edecek etkili bir yapılandırma yardımcısı olan Kaptan ile karşılaşacaksınız. Böylece, KDE temasını, simge setini (ben Pardus'un resmi simge setini seçtim), KDE 4 ya da KDE3 görsel stillerinden hangisini kullanacağınızı, sanal masaüstü sayısını, menü stilinizi (Lancelot, Simple ve KickOut) ve kullanıcı resminizi seçiyorsunuz.

Tam burada, sanal ağa sistem özet bilginizi gönderen Smolt ile karşılaşıyorsunuz. Eğer kişisel bilgileriniz için endişeleniyorsanız, bu adım isteğe bağlıdır.

Pardus Çalışan DVD'den farklı olarak bu güzel dağıtımın yazılım yöneticisi olan sevimli kedicik PİSİ ile karşılaşıyorsunuz, nitekim sizin için birçok yazılım paketi bu mini kediciğin küçük pençesinde mevcut.

Performansını test ettim ve bir sürüm adayı olarak kararlı ve etkileyici bir şekilde yeterli buldum. Sonuç olarak, son sürümünü indirmek için dört gözle bekliyorum.

Bitirirken, bana göre daha önce denediğim son sürümlerden daha iyi çalışan bu sürüm adayı ile deneyimimi özetleyen Pardus slaytlarında okuduğum bazı sözleri hatırlatmak isterim: "La experiencia con Pardus es un desfile de esplendor y poder de software libre y abierto". Bundan daha doğru olamazdı.



[right][size="2"][color="#FF0000"][b]Kaynak: Mandriva Linux Chronicles[/b][/color][/size][/right][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

[quote name='nano68' date='13 Ocak 2011 - 08:46 ' timestamp='1294905412' post='943052']
Halla halla benim konumu sildiler ama seninki silmediler neden acaba
http://www.tnctr.com/topic/161760-yspanyadan-pardus-yncelemesi/page__p__942526#entry942526
[/quote]
bu bölümle ilgili kuralları oku ondan sonra karar ver canım benim ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...