Jump to content

Yedek Harddisk


sonerulas
 Share

Recommended Posts

Öncelikle Selamlar. Arkadaşlar bir sorunum var ve yardım istiyorum ..

Evimde pc de P5LD2-x Anakart var ve bu anakarta takılı olan 160 gb lık bir Samsung (Sata) Harddisk var ve yetmediği için 2.yi aldım harddiskler aynı özellikte. Pc ye bağlantıları dogru bir şekilde yaptım. Anca Ne bios ta nede Bilgisayar açıldıgında 2. (yedek) Harddisk i görmüyor. Bios ayarlarından kaynaklandıgını tahmin ediyorum. Bu anakarta ait alabileceğim en iyi performans için bios ayarlarını nasıl yapabilirim? 2. harddisk i nasıl gösterebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Link to comment
Share on other sites

default ayarlarına geri yükle ayrıca makinanın master slave ayarlarına bak sistem olan hardiske master yap diğerlerinide ayarlar bilgisayarın görecektir donanımlarını fakat bunların görmesi için girişlerindei,harddiskinde veya kablolarunda sağlam olduğuna emin olun

Link to comment
Share on other sites

kabloların saglam oldugundan eminim. Ancak bir türlü beceremedim . Bios ayarlarını sıfırladım. Sizden isteğim şuki ana harddiski master olarak nasıl ayarlayacağım? Biostan çok fazla anlamıyorum. Bios ekran görüntüsü koysam yardımcı olabilirmisiniz?

Link to comment
Share on other sites

Eğer bağlantıyı doğru yaptıysan bilgisayarım-özellikler-yönet-disk yönetimi. Burada çok büyük ihtimal sonradan takmış olduğun yedek harddiski göreceksin.Yedek harddisk FAT formatında olduğundan öncelikle onu NTFS olarak biçimlendirmen gerekir.NTFS olarak biçimlendirdikten sonra yedek harddiskini bilgisayarımda diğer bölümlerin yanında görebilirsin.Ben bu şekilde yapmıştım.

Link to comment
Share on other sites

hardiskleriinin jumperlarını once bir kontorel et 2 side master olarak goruyodur.. birinin jumperini cıkar.. ve cd surucunun jumperinida cıkar.. ve bagla bilgisayarını ac ..bilgisayarım saq tus yap.. yonet de disk yonetimi var goruceksin.. ordan biçimlendir ve istedin harfi ata ve kullanmaya basla.. benim pc de 3 hardisk var ve sorun yasamıyorum.. kalay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

bilgisayarlar hard disk fat32 dosya sistemindeyse görmeyebilir. ismini tam hatırlamıyorum ama fat32 to ntfs converter gibi bi program vardı onunla rahatça ntfs ye çevirebilirsin.. yine söyliyim programın isminden tam emin değilim ama öle bişiydi :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...

Bilgisayarınıza ikinci bir Cdrom/Dvdrom ya da IDE sabit disk aldınız. Anakartın hepsini bir arada tanıması için master/slave ayarlarını montaj yaparken ayarlamak zorundasınız. Dikkat etmeniz gerekenlere sırayla bir göz atalım.


Sabit disklerin pin ayarları genelde üst taraftaki etikette belirtilmiştir. Master ve slave ayarları için jumper pozisyonları bir çizelgeyle gösterilir. Mantık hep aynı bir cihaz master iken yanına taktığımız diğer cihaz slave olmalıdır.

Cdrom ya da Dvdrom’ unuz arkasını çevirdiğinizde yukarıdaki resimde gördüğünüz harfleri görebilirsiniz.”SL” harfleri slave “MA” harfleri ise master belirtiyor.Görüldüğü gibi resimde master harflerinin altındaki pinlere jumper yerleştirilmiş.Yani bu cihazın yanında başka bir Cdrom yada Dvdrom çalıştıracaksak onun ayarlarını slave yapmak zorundayız.


IDE kablomuzu her iki cihaza da bağladıktan sonra gelelim pin ayarlarına.Zaten hangisinin master hangisinin slave olacağını belirleyen pin ayarlarıdır.

IDE kablolarının bir tarafında kırmızı bir çizgi bulunur. Bunun anlamı ; çizginin olduğu taraf taktığınız aletin güç kablosuna bakacak demektir

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...