Jump to content

Işık Hızı Geçildimi? İzafiyet Teorisi Çöküyormu?


mucit41
 Share

Recommended Posts

[center][size="5"][color="#FF0000"][b]Işık Hızı Geçildimi? İzafiyet Teorisi Çöküyormu?[/b][/color][/size][/center]

[center][img]http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/222900_171116842946385_122562274468509_454532_5636711_s.jpg[/img][/center]

20. yüzyılın fizik yasalarını alt üst edecek bir deney gerçekleşti. Işık hızının bilinenden 300 kat hızlı seyahat edebildiği kanıtlandı.
Şimdi Einstein'ın "İzafiyet Teorisi"nin çökmesi gündemde...
Amerikalı bilimadamları fizik kurallarını altüst eden bir deney gerçekleştirerek ışık hızının aşıldığını kanıtladı.
Laboratuvar koşullarında ışık hızının bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığını açıklandı. Bu deneyin sonucunun doğrulanması halinde "Kuantum Fiziği'nin" temel taşlarını atan fizik dahisi Albert Einstein'ın ünlü "İzafiyet Teorisi"nin çökeceği öne sürüldü. Princeton Üniversitesi'nde yapılan deneylerde "ışığın gideceği yere daha seyahatine başlamadan önce vardığı" saptandı. Başka değişle ışığın zamanda ileri doğru atladığı tespit edildi.

[color="#0000FF"][b]SEZYUM GAZI TESTİ[/b][/color]

Princeton NEC Enstitüsü'nün uzmanlarından Dr. Lijun Wang açıklamasında laboratuvar deneyinin bir ışık demetinin içinde özel olarak hazırlanmış sezyum gazı bulunan test ortamına gönderilmesiyle yapıldığını söyledi.
Wang'ın verdiği bilgiye göre aşırı hassas zaman ölçme cihazlarının kullanıldığı deneyde ışık demeti daha sezyum gazlı test ortamına girmeden ortamdan çıktı. Işık demetinin test ortamından çıkıp yoluna 20 metre devam ettikten sonra ortama daha o anda girdiği belirlendi.
Wang bir başka deyişle ışık demetinin iki yerde aynı anda bulunduğunu söyledi. Yani ışık daha test ortamına girmeden dışarıya çıktı.
Test sonuçlarını inceleyen Berkeley Üniversitesi fizik profesörü Raymond Chiao deney verilerinin "inanılmaz bir duruma işaret ettiğini" söyledi. Bilinen fizik kurallarına göre her türlü veri en fazla saniyede 300 bin kilometre olarak kabul edilen ışık hızıyla iletilebildiği gibi zaman da bu ışık hızıyla göreceli olarak hesaplanıyor.

[color="#0000FF"][b]ETKİ-TEPKİ YASASI[/b][/color]

Wang'ın deneyinin geçerli kabul edilmesi halinde fiziğin temel kanunlarından olan ve "neden sonuçtan önce gelir veya bir olgunun sonu başından sonra gelir" şeklinde özetlenebilecek "etki-tepki" yasasının da geçersiz kalacağına dikkat çekiliyor. Bu durumda bir olgunun sonucu onu yaratan nedenden önce geliyor.
Ve başlamadan bitmesi mümkün olabililiyor. Deney sonuçları bilinen zaman kavramının "çökeceğine" işaret ediyor.
Köln Üniversitesi Dr. Guenter Nimtz de konuyla ilgili yaptığı açıklamada böylece "bilgi"nin ışıktan daha hızlı bir şekilde ulaştırılabileceğinin kanıtlandığını söyledi. Lijun Wang ve ekibinin araştırmasının tüm ayrıntıları ünlü bilim dergisi Nature tarafından satın alındı. Derginin son sayısında araştırmanın detayları yayınlanacak.

[b]Einstein'ın izafiyet Teorisi nedir?[/b]

Evrende hiçbir şeyin kesin ve mutlak olmadığı zamana ve mekana göre değiştiği temeline dayanır. Örnek olarak bir gök cisminin dolanım süresi dünyadaki bir gözlemciye göre hesaplanmıştır. Aynı gökcisminin dolanım süresi başka bir gezegendeki gözlemci için daha uzun ya da daha kısa olabilir. Einstein'ın vardığı sonuca göre ışık hızı ile seyahat edilirse uzunlukların kısalması zamanın yavaşlaması kütlenin değişip bir enerji demeti (ışık) haline dönüşmesi mümkündür. Işık hızından daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Işık hızıyla seyahat eden bir kişi (uzay mekiğinin içindeki bir astronot) için zaman yavaş geçer. Dışarıdaki insan içinse zaman normal akar. Bu da zamanda yolculuğu gündeme getirmiştir.

[quote]http://www.facebook.com/sifrelerresmisayfasi[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Usta çok teşekkürler.Böyle haberler buldukça paylaşırsan sevinirim.

Yalnız gelelim asıl konuya ışıkla yolculuğu henüz gerçekleştirememişken daha hızlı olan şeyi bulmanın manasını çözemedim.Önce ışıkla yolculugu halledelım yeter bize :D

Link to comment
Share on other sites

Deneyin sonucunda Heisenberg'in belirsizlik ilkesine ulaşılacağına eminim. Bu fizik kurallarının yıkılması değil, tekrar kanıtlanması olucak büyük ihtimalle. Bir maddenin aynı anda farklı iki yerde olabilmesi zaten kuantum fiziğinde olabileceği söyleniyor.Kuantum fiziğine göre ışığın deney ortamına girmeden çıkmış gibi görünmesinin nedeni, hızıyla değil fotonların titreşim frekanslarıyla ilgili. Birşeyin başlamadan bitmesi, neden önce sonucun gelmesi, zamanın çökmesi, etki-tepkinin yanlışlanması bana çok mantıklı gelmiyor. Tabi ben okuduklarıma göre yorum yapıyorum, adam bilimadamı bu kadar basit şeyleri elbet göz önüne almıştır ama deneyin sonucunu merakla beklicem.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='karakocf' date='10 May 2011 - 13:32 ' timestamp='1305027145' post='1008112']
Kardeş burda uzay yolculu diyoruz sen Rusya diyorsun :D
[/quote]

vize kalktı ya e tabi çabuk gidip gelme peşinde artık herkes :D

Link to comment
Share on other sites

İnsanoğlunun tek hayali bilinen hız limitin üzerine ve daha üstüne çıkmaktır.Kahinat,evren ve uzay hangisini kullanırsanız bilemem ama insanlığın merak duyduğu bu engin havuzda bir yerden diğer yere limitlerin üzerinde bir hız ile ulaşmak,teleskoplardan ve gönderilen uydulardan aldıkları görüntülere çanlı olarak görebilmek ve o ortamlarda yaşamak istek ve duyguları bilim insanlarını hayata gecirmelerine sebep olmaktadır.

Her şey bir hayalle başlar sonra bu hayaller düşünce ve teorilere dökülür ardından geniş en kapsamlı araştırmalar eldeki doneleri kullanılarak yeni materyaller ile var olunan hız limiti aşmaktır.

Bilgisayar teknolojisinde kullanılan interneti göz önüne alınacak olursak 2004 yılına kadar yüksek hız bir hayaldi ve her kes bir sayfa okumak için modemin nete bağlanması için 5-6 dakika bekler karşınıza çıkan sayfaları ise 56 k hızında okunurdu,günümüzde oluşan hızlı teknoloji 56k yı bizlere 1000 mps varan bir hız sunması hızlı internet haylini önümüze sunuldu.

Neden olmasın konuda bahsi gecen yüksek hız pek yada ilerki zaman diliminde gercekleşmesin.Herşey olacak ilerki yeni nesil bizlerin görmediği ve yaşamadığı bu ultra hız ile neler yapacaklarını şimdiden hayal ediniz.İstanbulda yada başka bir kentte oturan birisi normal 20 saatlik sidney avusturalya arasını 5 dk dan az bir zamanda yol almayacakları.Herşey olacaktır.Selametle kalınız.

Link to comment
Share on other sites

Yok işte olmuyor, bu bilgisayar teknolojisi gibi bir şey değil. :D Işık hızı bariyerini aşmanın imkansız olduğu artık biliniyor. Ama denmiyor ki, ışıktan hızlı parçacık yoktur. Takyon diye tanımlanan henüz varlığı kanıtlanmamış ışıktan hızlı parçaların olduğu teorize edilir. Ama bilinen bir maddenin ışık hızını aşması mümkün değil.

Not: Dedim acaba az önce çok mu attım tuttum ama yok arkamda boru gibi heisenberg dayı var. Ne Einsteinler, ne Rosenlar gelmişte bükememiş Heisenberg dayımın bileğini. (bkz: EPR Paradoksu, Shordinger'in Kedisi)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...