Jump to content

Lübnan Savaşı’nı anlatan ilk film


mavikiz

Recommended Posts

12 Temmuz 2006’da 2 İsrail askerinin Lübnan Hizbulahı tarafından kaçırılmasıyla başlayan savaş, Lübnanlı yönetmen Philippe Aractingi’nin filmine konu oldu.

İsrail ve Hizbullah arasındaki savaşın anlatıldığı, Lübnanlı yönetmen Philippe Aractingi’nin “Yaz Yağmuru” adlı filminde, aşk hikayesine müzik olarak patlayan bombalar, ışık olarak havan topu mermilerinin saçtığı aydınlık eşlik etti.

Film, Dubai’de yaşayan, boşanmak üzere olan Şii Zeyna’nın, yaz tatilini teyzesinin yanında geçiren oğlunu almak üzere Lübnan’a gelmesiyle başlıyor. Burada, Hıristiyan taksi şoförü Tony ile yolu kesişen Zeyna, taksi şoförü ile birlikte bombaların patladığı kasabalar ve kentler arasında çocuğunu arıyor.

“Yaz Yağmuru”, Zeyna ve Tony’nin aşk öyküsünü anlatıyor aslında, ancak savaşın soğuk yüzü aşk öyküsünü gölgede bırakıyor.

Filmin bazı sahnelerini savaş sırasında çekmek için, başrol oyuncuları Georges Habbaz ve Nada Bu Ferhat ile güneydeki Kana, Sur, Nebatiye, Sıddıkin bölgelerine giden yönetmen Aractingi çekimleri, “Doğaçlama yaparak çabuk çalıştık. Savaş 12 Temmuz’da çıktı, ilk sahneleri 20’sinde çekmiştim” sözleriyle anlattı.

Bu şartlarda film çekmenin ekip için de oldukça zor olduğunu belirten yönetmen, ekibin güvenli bölgelerin adresini gazeteci ve yardım görevlilerinden alabildiğini söyledi.

Aractingi, filmin Hollywood değil, gerçek bir savaş filmi olduğunu belirterek, “Ölülerin yanından geçtiğimizde, koku nedeniyle burnumuzu tıkamak zorunda kalıyorduk” dedi.

Filmde sadece Habbaz ve Ferhat’ın rol yaptığını söylemek yanlış olmaz çünkü sahnelerde görülen gazeteciler, mülteciler, mavi bereliler gerçek.

(AA)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...