Jump to content

Ddr 4 Belleklere Hazır Mısınız?


 Share

Recommended Posts

[center][img]http://www.technopat.net/wp-content/uploads/2012/05/ddr4.jpg[/img][/center]

[size="4"][font="Comic Sans MS"][b]Aslında DDR4 bellek standardı yeni belirlenmedi, 2010 başından beri Samsung gibi firmalar mühendislik örneklerini piyasada dolaştırıyorlar. Peki ama nedir DDR4 bellek? Basitçe söylemek gerekirse, bu standarda göre üretilecek olan belleklerin şimdi piyasaya hakim olan DDR3 belleklerden en az iki kat daha hızlı veri iletmesi ve bunu % 20 daha az enerji çekerek yapması söz konusu. En fazla 1,2 Volt elektrik çeken DDR4 bellekler, saniyede 3,2 milyar veri transferi de gerçekleştirebiliyorlar.

Ne var ki bu belleklerin şimdiki işlemci mimarisinde yer almayan kontrol yongalarına ihtiyaçları var. İşin kötü tarafı ise, Intel gibi firmaların yol haritasında böyle bir teknolojinin adaptasyonu 2014 yılından önce öngörülmüyor. Oysa Samsung, Hynix ve Micron gibi bellek üretici firmalar ilk ürün serilerini 2013 başından itibaren piyasaya vermeyi planlıyorlar.

Tek sorun sadece henüz kullanıcısı olmayan bir teknolojinin piyasaya sürülmesi de değil. DDR4 belleklerinde üretiminde 30 nm mimarisi kullanılmak durumunda. Bu boyutta üretim şimdiki işlemcilerle aynı seviyede ve üretilmesi de hiç ucuz değil. Yani gelecek olan DDR4 bellekler aynı zamanda hayli pahalı da olacaklar.


Ne var ki bu sorunlar bazı şirketlerin DDR4 belleklerle ilgili öngörülerini pek olumsuz etkilemişe benzemiyor. Bazı uzmanlara göre 2015 yılı itibariyle piyasadaki hafıza modüllerinin yarısını DDR4 ürünler oluşturacak. Bu da kafamızda bazı soru işaretlerinin belirmesine sebep oluyor. Acaba Intel ya da AMD 2013 yılı içinde sürpriz bir mimari değişikliği mi planlıyor?[/b][/font][/size]

[quote]www.technopat.net[/quote] Edited by helios_ptera
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...