Jump to content

Değerli Taşlar ve Taşlarla Tedavi


mavikiz

Recommended Posts

kehribar.jpg

Değerli taşların etkileri:

Değerli taşlarla tedavi ve taşların insanlar üzerindeki etkileri, Türk kültüründe yer almayan -ya da pek bilinmeyen- ancak; diğer medeniyetlerde yaygın bir şekilde kabul edilmiş, ve zamanımızda araştırmalara konu olmuş bir kültürdür.

“2002'de yazmış olduğumuz bu giriş yazısına mühim bir ek..

"Türk kültüründe yer almayan" dedikten sonra "-ya da pek bilinmeyen-" şeklinde bir uyarı eklenmesi oldukça yerinde olmuş. Çünkü asıl doğru olan; değerli taşların Türk ve İslam kültüründe yer almadığı değil; bunun günümüz insanı tarafından pek bilinmediği. Bu sayfada sadece Marifetname'den bir örnek vermiştik ancak Mevlana'nın Mesnevi'sinde, tasavvuf ile ilgili bazı eserlerde ve daha pek çok eserde taşların etkilerinden bahsedilmiş; hatta sadece taşların faydalı etkileri üzerine yazılmış olan bir risale bile mevcut."

önce eski çağ bilgileri...

Değerli taşlar, renkleri ve gözalıcı parlaklıkları nedeniyle ilk çağlardan beri insanların ilgisini çekmiştir. O zamanlarda bile insanlar için her değerli taşın özel bir anlamı vardı.

Örneğin;

Kızılderililer, üzerinde turkuaz taşıyan kişilerin kemiklerinin kırılmayacağına inanırlar ve savaşta bu taşı kalkanlarının üzerine işlerlerdi. Turkuazın, Aztek kültüründe de önemli bir yeri olduğu bilinmekte: Aztekler bu taşı kötü etkilerden korunma amaçlı olarak kullanırlardı. Yine kızılderili kültüründe, yosun akik taşının susuzluğu giderdiğine inanılır ve bu amaçla kullanılırdı.

Eski Yunanlar'da, ametist taşının insanları sarhoş olmaktan koruduğuna inanılır ve kadehler ametistten yapılırdı.

Negatif elektrik yükünü ayaklardan toprağa geçirdiğine inandıkları için hala daha Hindistan'da kadınlar ayak parmaklarına obsidyen yüzük takmaktadırlar.

Çok daha eskilere bakarsak, efsane şehir Atlantis'te enerji elde etmek kuvars kristallerinden faydalanıldığının söylendiğini de görürüz.

Geçmişte elmastan daha çok aranan ve istenen, özellikle Araplar'ın favorisi olan zebercet taşı, karanlık yerlerden geçerken duyulan korkuyu yenmek için takılırdı.

islam kültürüne de bakalım

tesbih.jpg

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin Marifetname'sinden bir alıntı:

"...Ona yakın olanı ise zümrüt cevheridir. Ona bakanın gözü nur, gönlü, sürur bulur. Saçtığı şuadan yılan kör olup, onu taşıyandan kaçar. Zümrütün fayda ve hususiyetleri pek çoktur. Lakin biz burada kısa kestik."

sonra deneyimler...

turkuaz.jpg

Değerli taşların etkileri hakkındaki eski bilgilere baktığımızda, bunun sadece batıl inançlar olduğu düşünülebilir ki, bir kısmı -mesela kemiklerin kırılmaması ile ilgili olan efsane- belki de öyledir.

Ancak; düşününce kolayca farkedileceği gibi, bu tür inançların pek çoğu insanların deneyimlerine dayanmaktadır: Eğer ametist kadehten içki içip de körkütük sarhoş olan biri olsaydı, ametist ile ilgili böyle bir hikaye de olmazdı. Ya da, kızılderililer gerçekten susuzluklarını gideriyor olmasaydı, "bu susuzluğu gideriyor" diyerek yosun akik kullanmazlardı. Sonuçta, insanlar etkisini görmedikleri halde "bu böyleymiş" diyerek bir inanca katılmaz ve onu uygulamazlar.

Böylece değerli taşların etkilerinin ilk olarak, "insanların deneyimleriyle" farkedildiğini görüyoruz.

Deneyimler sonuçlarının kesinliği itibariyle değerli bilgilerdir (Bilimsel açıklama bekliyor olabilirsiniz ancak deneyimler bilimin henüz ispat edemediklerini de gösterdiği için bilimin şu an için sunduklarından daha üstün bir bilgi sayılabilir. Bilim ispatlayamasaydı yerçeki olmayacak mıydı?) ama, gelin olaya bir de bilimsel yönden bakalım:

ve araştırmalar...

ametist.jpg

Taşın insana nasıl etkisi olacak diyebilirsiniz. Ne yenir ne içilir, bir taş nasıl fayda verebilir? Oysa ki düşündüğümüzde, yemediğimiz içmediğimiz pek çok maddenin, olumlu ya da olumsuz, bizi oldukça ciddi olarak etkilediğini farkederiz. Televizyonunuz, monitörünüz, cep telefonunuz, yakınınızdaki bir baz istasyonu... Düşündünüz mü hiç; bunların hiçbiri bedeninizle temas halinde olmadığı halde sizi nasıl etkileyebiliyorlar? Sadece genel olarak çoğunluk tarafından bilindiği için bunları örnek verdik. Manyetik alanlarından etkileniyoruz diye düşünmeniz doğrudur. Canlı ya da cansız, herşeyin, ve elbetteki taşların da bir enerji alanı vardır ve enerji alanları kesişen herşey birbirini etkiler.

Fiziksel formlarımız aslında, eskiden zannedildiği gibi maddeden değil, enerjiden oluşmaktadır. Madde olarak bildiğimiz tüm üç boyutlu formlar, belirli hızlarda titreşmekte olan enerjilerdir ve her madde bir diğerini enerjisiyle yani kendi varlığıyla etkiler. Aynen bir taşı suya attığımızda yayılan küçük dalgaların diğer dalgalarla rezonansa girmesi gibi, taşların taşıdığı enerjiyle insanların taşıdıkları enerji de kesişmekte ve bu şekilde enerjiler birleşerek, bahsedilen etkiler ortaya çıkmaktadır. Bunu daha net anlayabilmek için öncelikle artık açıkça çağdışı kalmış bir fikir olan materyalist görüşten kurtularak, maddenin gerçekte ne olduğunu anlamamız lazım:

Genellikle insanlar; maddenin, kendisine dokunulabilen, dayanıklı ve katı bir şey olduğunu düşünürler. Eski Yunan'da madde bu biçimde tanımlanıyordu. Bugün ise bunun tam olarak doğru bir tanımlama olmadığını biliyoruz. Maddenin bölünebilen parçacıklardan oluştuğunu öğrendik. Daha sonra en küçük parçacık olduğunu düşündüğümüz bir parçacığa ulaştık ve buna atom (bölünmez anlamında) adını verdik ve çok geçmeden onun da bölünemez bir parçacık olmadığını gördük. Daha sonraları ise maddenin elektriğe ilişkin özellikleri bulundu ve elektronlar keşfedildi. Elektronda, kabul ettiğimiz anlamda maddi diyebileceğimiz hiçbir şey yoktu; çünkü elektron, hareket halindeki elektrik yükünden başka bir şey değildi. Ve şu sonuca ulaşıldı; peki, negatif yükte madde diyebileceğimiz birşey yoksa, pozitif çekirdekte neden olsun? Öyleyse yalnızca enerji vardır ve biz farklı hızlarla titreşmekte olan bu enerjiyi madde olarak algılarız!..

Acaba bu etkilerin, inanmakla bir ilgisi var mı?

Size kuvars kristalinin verdiği enerjiden bahsedilse ve size de bu etkiyi yaşasanız, yine de bunun "inandığınız için" olduğunu düşünürsünüz, değil mi? Peki ya bitkilerde böyle birşey sözkonusu olabilir mi? Bitkiler "öyle olduklarına inandıkları için" kristalin etkisini hissedebilirler mi? Kristal Mucizesi (Crystal Healing) adlı kitabın yazarı Edmund Harold'un, bahsedilen kitabında anlattığı deneyine bir bakalım:

"Bir kadın, daha sonra bahçesine dikebilmek için, birkaç limon otuna kök saldırmaya çalışıyordu. Onu su dolu bir kaba yerleştirerek, kabı güneşli bir pencere çıkıntısına koydu; ancak ot çok az bir gelişme göstermişti. Kadına, kaptan beş-on cm. uzaklığa yerleştirilecek bir kuvars kristalinin gelişimi uyarabileceğini söyledim. Dediğimi yaptı, kristali pencereden iyice uzağa yerleştirdi. Bitki o sırada ışığa doğru eğilmiş, güneşin yaşam verici ışınlarını massetmeye çalışıyordu. Birkaç gün içinde bitki gelişme modelini tersine çevirerek, güneşe sırt çevirip kuvars kristaline, onun uyarımına yöneldi. Daha da önemlisi, kadının büyük bir hoşnutlukla tanık olduğu gibi, büyümeye başladı."

bu genel bir soru: inandığımız için mi oluyor?

pembekuvars.jpg

Pek çok müşterimizden bu soruyu duyuyoruz: "İnandığımız için mi oluyor?" Mantığımızla cevap verebiliriz: Öncelikle; şüphe duyarak deniyor iseniz, -ki hemen hemen ilk deneyen herkeste bu şüphe vardır- zaten inanmamışsınız demektir. Bu durumda, diyelim ki akik taşının çarpıntıları giderdiğinden bahsettik ve bu şekilde bir faydasını da gördünüz, böyle birşeyi inandığınız için olduğunu düşünmeniz yanlıştır. Şüphenin olduğu yerde inancın olması sözkonusu olamaz. Zaten inanmamış olduğunuzu farketmelisiniz.

Şunu deneyin: Ne çeşit etkileri olduğunu bilmediğiniz bir taşı bir süre kullanın. Kendinizde fiziksel ya da manevi herhangi bir değişiklik hissettiğinizde, o taşın ne çeşit etkileri olduğunu okuyun. Şaşıracaksınız.

İster inandığımız için oluyor diye düşünün, ister enerji alanları birbirini etkiliyor diye düşünün; belki de bu konuda asıl önemli olan; eğer istediğiniz sonucu alıyorsanız, nasıl olduğun bir önemi yoktur. Yediklerimizden faydalanabilmek için sindirimin nasıl yapıldığını, yiyeceklerin nasıl enerjiye dönüşüp bize güç verdiğini bilmemiz bir gereklilik değildir.

Örnekleri ve açıklamaları çoğaltmak mümkün. Tüm bu yazılanlar, sadece taşların büyülü dünyasından ve onların faydalarından haberi olmayanlar için. Değerli taşları tanıyan pek çok kişi onları kullanarak bizzat bu faydaları kendileri yaşıyor ve değerli taşların etkilerini biliyor. Denediğinizde bunu siz de apaçık görecek ve yepyeni bir dünyaya adım atacaksınız. Değerli taşlara verilen bu "değerli" ünvanının, sadece maddi anlamda olmadığını farkedeceksiniz ve değerli taşlar hayatınızın vazgeçilmez bir parçası olacak.

--------------------------------------------------------------------------------

Bu makalenin hazırlanmasında faydalanılan kaynaklar:

Değerli Taşlarla Tedavi Rehberi (Healing Gemstones)

[Yazar: Pamela Chase - Jonathan Pawlik / ARITAN YAYINEVİ]

Kristal Mucizesi (Crystal Healing)

[Yazar: Edmund Harold / AKAŞA YAYINEVİ]

Kristal Bilinç (Crystal Awareness)

[Yazar: Catherine Bowman / ARITAN YAYINEVİ]

Marifetname (Tam Tercüme)

[Yazar: İbrahim Hakkı / BEDİR YAYINEVİ]

Renkler ve Kristaller (Color and Crystals)

[Yazar:Joy Gardner / ARITAN YAYINEVİ]

Link to comment
Share on other sites

akik_1.jpg

AKİK TAŞI

Muhtelif renkli ince ve yuvarlak halkalardan oluşan bir kalsedon türü. Tabakalarının dizilişine göre özel isimler alır. Sertlik derecesi: 7

Kim. yapısı: SiO2

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: Toprak

Çakra: Alt karın, Güneş sinirağı

Akik taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Güçlü ve erkeksi bir enerjiye sahip olan akik, cinsel organlar ve cinsel güç için faydalıdır.

Bedenin gerginlik olan kisimlarina sicaklik hissi verir ve gerginligi azaltir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Canlılık veren enerjisiyle, kendinizi sıkıntılı ve kötü hissettiğiniz anlarda olayların iyi yönünü de görmenizi sağlar. İnsanların olumsuzluklarından kolayca etkileniyorsaniz akik size iyi gelecektir.

Kendisini taşıyan kişiye güç, keyif ve iyimserlik hissi verir. Ceplerinde bu taşı taşıyan çocukları olumsuz duygulardan ve münakaşalardan uzak tutar.

Dünyevi başarıyı simgeleyen akik, negatif enerjiye karşı koruma sağlar ve tükenmiş olan cesareti canlandırır. İşadamlarının bu taşı, özellikle belin altında (cepte veya yüzük olarak olabilir) taşımaları faydalı olacaktır. Özellikle yüzük olarak kullanıldığında, kişinin kendisine güvenini artırır.

Kırmızımsı turuncu renkteki akikler (Carnelian) fiziksel canlılığı artırarak tembelliği giderir. Yaşanılan ana yoğunlaşma isteğini güçlendirir.

Mavi renkli olan akikler nazara karşı etkilidir. Ayrıca; sadece rengiyle bile kişinin içini ferahlatan mavi akik, konuşma güçlüğü çekenler için faydalıdır.

Mavi dantelli akik taşı; sosyal ortamlarda gereksinim duyulan serinkanlılık ve özgüven duygularını güçlendirir. Konuya yoğunlaşmaya ve konuşmaya yardımcı olur. Sinir bozukluklarını yatıştırır ve topluluk önünde yapılacak konuşmalarda duyulan heyecanı giderir.

Yosun akik, insanın içini koşulsuz sevgi ile doldurur ve kişinin ruhsal gelişimine yardımcı olur

Link to comment
Share on other sites

ametist_1.jpg

AMETİST TAŞI

Menekşe ya da mor renkli olan kuvars kristali. Mor yakut ya da mor necef de denir. Sertlik derecesi: -

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: Hava

Çakra: Taç, Timüs bezi, Üçüncü göz

Ametist taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Göz hastalıklarına, alerjiye, baş ağrılarına ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.

Negatif elektrik yükü taşıdığından dolayı; bedendeki fazla elektrik yükünü toplayarak beyin gücünü yükseltir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Bulunduğu çevredeki olumsuz enerjileri temizleyip dönüştürür. Sadece odanın herhangi bir yerinde durması bile olumsuz enerjileri toplayıp pozitif enerjiye dönüştürmesi için yeterlidir.

Kişiyi rahatsız eden takınaklı düşünceleri uzaklaştırıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Koyu mor ya da çok açık renkli olan ametistler en güçlü enerjiye sahip olan ametistlerdir.

Uykusuzluk çekenlere iyi gelir. Eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız; ametisti yatmadan önce bir süre elinizde tutun ve sonra yastığınızın altına koyarak yatın. Sorununuzun nasıl düzeldiğini göreceksiniz.

Enerji dolu bir taş olduğu için çoğu insan üzerinde canlandırıcı bir etkisi vardır. Sürekli üzerinizde taşıyabileceğiniz bir taştır. Yaydığı enerji her zaman size fayda sağlar ve olumsuzluklardan korur. Özellikle düşman tavırlı insanların arasında bulunacağınız zamanlarda bu taşı üzerinizde bulundurmaya gayret edin. Böylece sadece pozitif enerji alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Enerjisinin odaklandığı kişide uyum ve denge oluşturur. Yaydığı enerji doğrudan sinir sistemini etkiler. Ancak ciddi bir kişilik bozukluğuna sahip insanlar bu enerjiyle uyuşamayarak, onu rahatsız edici bulabilir.

Pembe kuvars ile birlikte kullanıldığında aklı güçlendirir ve kalbi korur.

Link to comment
Share on other sites

aytasi.jpg

AYTAŞI

Yarı şeffaf, grimsi, beyaz ve turuncu renklerdedir. Rainbow olarak bilinen türü ışık kaynağına karşı tutulduğunda mavi renkte ışıldar. Sertlik derecesi: 6 - 6,5

Kim. yapısı: NaCa(Al, Si)AlSi2O8

Özgül ağırlığı: 2,64 - 2,68

Unsuru: Su

Çakra: Üçüncü göz, Güneş sinirağı

Aytaşı'nın fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kramplara, bacak ağrılarına ve sırt ağrılarına iyi gelir.

Oburluğa karşı faydalıdır.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Aytaşı, kişinin duygusal gerilimden kurtulmasına ve duygularını kabullenmesine yardımcı olur.

Aşırı tepki verdiğiniz ve endişeli olduğunuz durumlarda aytaşı sizi dengeler ve diğer insanların hislerine karşı duyarlı olmanızı sağlar.

İnsanlarla aranızdaki şefkat ve sempati duygularını karşılıklı olarak artırır ve kendisini taşıyan kişiye sempati kazandırır.

Duygusal dengeyi sağlar ve egoya karşı iyi gelir.

Sezgileri ve iletişimi kuvvetlendirir.

Yıldızı düşük olanların taşıdır. Nazara karşı etkilidir.

Sevgililerin daha ihtiraslı olmasını sağlar.

Link to comment
Share on other sites

turkuaz_firuze.jpg

TURKUAZ (Firuze)

Değerli ve pahalı bir taştır. Bu nedenle piyasada aynı isim altında sahte ve taklitlerine sıkça rastlanır. Sertlik derecesi: 5 - 6

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: 2,7

Unsuru: Hava, Toprak

Çakra: Kalp, Timüs bezi

Turkuaz taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Tansiyonu düzenler ve kalp hastalıklarına iyi gelir.

Sindirim sorunları için; kemer tokası, bileklik ya da yüzük olarak kullanılabilir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Nazara karşı etkilidir.

Kaygıyı teskin eder.

Cinsel cazibeyi ve kadınlık özelliklerini artırır.

Takı olarak, hergün kullanılabilecek bir taştır. Özellikle gümüş içine gömüldüğünde etkisi artar ve dengeyi sağlar.

Kendisini taşıyan kişilerin iyileştirici güçlerini artırır ve bilgeliklerini artırmalarına yardımcı olur.

Kederli insanların kederlerini gidermede, ya da bir olayın şokunu yaşayan kişileri o halden kurtarmada faydalıdır. Onlara, bu durumdaki kişilerin ihtiyacı olan huzur duygusunu verir.

Link to comment
Share on other sites

kantasi.jpg

KANTAŞI

Üzerinde -genelde- belli belirsiz kırmızımsı lekeler olan koyu yeşil renkli bir taştır.

Sertlik derecesi: 5 - 6

Kim. yapısı: SiO2

Özgül ağırlığı: 5,3

Unsuru: -

Çakra: -

Kantaşı taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Hafızayı güçlendirir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kişinin sıkıntılarını sabırla atlatmasına sebep olur. Hiç bitmeyeceği düşünülen sıkıntılı dönemlerde, ve umutsuzluğa kapılınan anlarda kişiye dayanma gücü verir. Mücadele fırsatlarının farkedilmesini sağlar.

İnsanı zayıflık ve cesaretsizlik duygularından kurtarır.

Kendisini taşıyan kişinin kendisiyle ilgili duyduğu kuşkularını yoketmesine yardım eder. Engellenme duygusundan kurtarır.

Anlayışı ve hafızayı kuvvetlendirir. Zihni karmaşık düşüncelerden temizler.

Duygusal ve zihinsel engelleri ortadan kaldırır.

Para getiren bir taş olduğu söylenmektedir.

Link to comment
Share on other sites

tigerseye.jpg

KAPLANGÖZÜ TAŞI

Kuvars grubuna ait bir taştır. Parlatıldığında ipeksi bir görünüm kazanır. Yanardönerlik özelliğine sahiptir. Sertlik derecesi: 7

Unsuru: Toprak ve ateş

Çakra: Kök, Güneş sinirağı, Alt karın

Kaplangözü taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kabus gören çocuklar için faydalıdır.

Astım hastaları için faydaları vardır.

Sindirim sistemi bozuklukları, dalak ve pankreas için faydalı etkileri vardır.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Cesareti artırır ve hayatınızın bir amaçtan yoksun olduğunu düşündüğünüz anlarda size amacınızı hatırlatır.

İnsanların iyi taraflarını görmenizi sağlayarak hayat yolunda mutlulukla ilerlemenizi sağlar.

Güç ve cesaret taşı olan kaplangözü; dayanıklılığınızı artırır ve engellere rağmen ilerleme isteği verir.

Pürüzsüz yüzeyini okşayarak dertlerinizi ve endişelerinizi hafifletebilirsiniz.

Duygulara hitap eden bir taş olduğundan dolayı sevgililer arasında rağbet gören bir hediyedir. Eğer birisiyle ilişkiniz varsa kaplangözü; ilişkide bulunduğunuz insanla aranızda telepatik bir bağ kurmanızı sağlayabilir. Yüzük ya da kolye olarak kullanabilir, ya da cebinizde taşıyabilirsiniz.

Kendisini taşıyan kişilerin diğerlerine karşı daha az bağımlı olmasını sağlar.

Duygusal bakımdan dengeleyicidir ve inatçılığı azaltır. Kişinin olayları daha net algılayabilmesini sağlar.

Kaplangözünün nazardan koruduğuna inanılır ve eskiden bu amaçla kullanılırdı.

Link to comment
Share on other sites

amber.jpg

KEHRİBAR TAŞI

Özellikle soyu tükenmiş bir çam ağacından oluşan reçinenin fosilleşmiş hali. Sertlik derecesi: 2 - 2,5

Kim. yapısı: C10H16O, Süksinik asit

Özgül ağırlığı: 0,96 - 1

Unsuru: Hava

Çakra: Kök, Alt karın, Güneş sinirağı

Kehribar taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Soğuk algınlığı, astım, guatr, bronşit ve alerji tedavisi için boyun bölgesinde kullanılır. Boğaz ve tiroid enfeksiyonlarını tedavide diğer taşlardan üstündür.

Sol elde oynandığında bedenin elektiriğini toplar. Elektrik yükünü azalttığı için depresyona karşı da faydalıdır.

Ağrıyan yerlere koyulduğunda ağrıları hafifletir. Kullanılan kehribarın, ağrıyan yerin büyüklüğü kadar olması etkisini güçlendirir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Yaşamın bir yük olduğunu düşündüğünüz ve sorumluluklar altında ezildiğinizi hissettiğiniz anlarda, şifa yüklü enerjisiyle sizi canlandırır.

Yaşamın güzel yanlarını farketmenizi ve böylece içinizin neşeyle dolmasını sağlar.

Günlük olağan yaşantınızla, zihinsel ve ruhsal gelişiminiz arasındaki dengenin kurulmasını sağlar.

Para getiren bir taş olduğu düşünülür ve bu amaçla kasalara koyulur.

Takıntılara karşı iyi gelir.

Link to comment
Share on other sites

kuvars.jpg

KUVARS TAŞI

Renksiz ya da muhtelif renklerde bulunan kristal yapılı taş. Sertlik derecesi: 7

Kim. yapısı: SiO2

Özgül ağırlığı: 2,65

Unsuru: -

Çakra: -

Kuvars kristalinin fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Zihinsel konsantrasyonu kuvvetlendirir.

Cep telefonu, telsiz ve bilgisayarlardan yayılan radyasyonu toplar.

Not: Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, yeni satın aldığınız bir kristali kullanmadan önce mutlaka bir gece toprağa gömerek negatif enerjilerden temizleyin ve ondan sonra kullanmaya başlayın. Kristaller, onun enerjisine alışkın olmayanlarda ilk başlarda başağrısına sebep olabilir. Böyle bir durumda kristalinizi çıkarın. Ancak enerjisine alıştığınızda sürekli olarak kristal takabilirsiniz. Temizlediğiniz bir kristale başka insanların dokunmalarına izin vermeyin.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Tedavi edici nitelikleri en yoğun taşlardan olan kuvarslar; beyin fonksiyonlarını uyarır. Kişinin çevresinde oluşan negatif enerjiyi yokeder ve pozitif enerjiyi toplar.

Tene temas ettirilerek kıyafet altında taşındığı takdirde, kişiyi diğer insanların negatif enerjilerinden korur. (Pozitif insanlar arasında iseniz kristalinizi görünür şekilde takın. Böylece etrafınızdaki insanların pozitif enerjilerini kendi içinde toplar.) Dikkat edilecek husus; eğer kristalinizi çok uzun süre kullandıysanız enerjisi tükenebilir. Toplamış olduğu negatif enerjiyi gerisin geri size aktarmaya başlayabilir. (Bunu baş ağrısı, mide bulantısı şeklinde hissedersiniz.) Bu durumda kristalinizi tekrar kullanabilmek için yıkayarak, ya da bir gece toprağa gömerek temizlemeniz gerekir. Kristalinizi bir ametistin yanına bırakmanız da temizlenmesini sağlar. Bunun için iki kristal alıp, birisi temizlenirken diğerini kullanmaya devam edebilirsiniz.

Pembe kuvarslar (Rose Quartz) kişinin kendisiyle barışık olmasını ve kendisini kabullenmesini sağlar. Özgüven duygusunu güçlendirir. Kişinin endişelerinden kurtulup yaşama sevinci duyması için güç verir. Çevresindeki güzelliklere karşı duyarlılığını artırarak ümitsizlik ve kötümserlik duygularını yokeder. Yatıştırıcı etkisi ile kalbi rahatlatır ve duygusal acıların çabuk geçmesini sağlar. Alkolikler için de ayrıca tavsiye edilen bir taştır.

Rutil kuvarslar, sıkıntılı bir günün getirdiği olumsuz duygu ve düşüncelerin çözümlenerek uzaklaştırılmasını sağlar. Zihin açıklığı ve özgürlük duygusu verir. Gerilimlerin çözümlenerek yokedilmesine yardım eder.

Dumanlı kuvarslar, duyguları güçlendirir. Başarısızlık korkusunun yenilmesini sağlar

Link to comment
Share on other sites

lal.jpg

LÂL TAŞI

Kırmızı, mavi mor ve kahverengi renkleri olmasına rağmen genelde kırmızısı bilinen sekiz yüzlü kristal. Sertlik derecesi: -

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: Ateş

Çakra: Güneş sinirağı

Lâl taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Rahmin üzerine koyularak, üreme gücünü artırma amacıyla kullanılır. Ayrıca; adet sancıları, düzensiz kanamalar ve menapoz için de faydalıdır.

Erkekler de lal taşını kasıklarının üzerine koyarak üreme güçlerini artırabilirler. Üremeyi artırma amacıyla kullanımda bir-iki hafta boyunca günde en az on dakika süreyle bu uygulama tekrar edilir.

Bel ağrılarını geçirmede etkilidir. Hassas kişilerin lal taşını bel altında kullanması daha doğrudur. Çünkü bu tür kişilerde sinirliliğe, baş ağrılarına ya da baş dönmesine sebep olabilir.

Cinsel enerjiyi ve duyarlılığı artırır. Cinsel dengesizliğe karşı da faydalıdır.

Bedeni kuvvetlendirir, temizler ve canlandırır. Enerjisi damarlar için faydalıdır.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Heyecan ve boşluk duygularına kapıldığınızda, dengenizi korumanıza yardımcı olur. Dinginlik hissi verir. Böylece yapmanız gereken işlerin üzerine sırayla ve yavaşça gitmenizi sağlar ve kapasitenizin arttığını hissettirir.

Kendinizi kabullenmenizi sağlayarak sizi korur. İşlerinizi tamamlamanız için gereken canlılığı ve zindeliği sağlar.

Geçmişi hatırlamaya yardımcı olur.

Yatak veya yastık altına koyulduğunda karabasanlardan korunmayı sağlar.

Hayal gücünü kuvvetlendirir. Sevgi ve şefkat duygularını artırır.

Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, kristal kuvars ile birlikte kullanımı etkisini artırır.

Link to comment
Share on other sites

mercan.jpg

MERCAN TAŞI

Organik bir taştır. İlkel organizmalar olan mercan poliplerinin kireçleşmiş iskeletlerinden oluşur.

Sertlik derecesi: 3 - 4

Kim. yapısı:

Özgül ağırlığı:

Unsuru: Ateş, Su

Çakra: Boğaz, Güneş sinirağı

Mercan taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Başta sedef hastalığı olmak üzere, pek çok cilt hastalığının tedavi amacıyla kullanılır.

Kalbi ve dalağı kuvvetlendirir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kişinin ruhsal anlayışını güçlendirir.

Saflığın ve dengenin korunmasını sağlar.

Aile içinde ve arkadaşlar arasında saygınlığın güçlendirilmesine yardımcı olur.

Atılacak adımlarda bilinçli ve kararlı olmayı, olumsuz yargılamalara karşı güçlü olmayı sağlar.

Onaylanmama korkusu ile girişilemeyen başlangıçlar için kişiyi yüreklendirir.

Eleştiri ve zıtlaşmalar ile karşılaşıldığı durumlarda kararlılığın sürmesini sağlar.

Nazara karşı kullanılır.

Konsantrasyon eksikliğini giderir.

Link to comment
Share on other sites

oltutasi.jpg

OLTU TAŞI ( SİYAH KEHRİBAR )

Bitkisel kalıntıların karbonlaşmasıyla oluşan bir kehribar türü.

Sertlik derecesi: -

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: -

Çakra: -

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Negatif enerjiyi toplar. Bu nedenle eskiden nazarlık olarak kullanılırdı.

Stresi alır.

Link to comment
Share on other sites

safir.jpg

SAFİR TAŞI

Yakut taşı gibi korindon grubuna aittir. Çeşitli renklerde bulunabilir.

Sertlik derecesi: 9

Kim. yapısı: Al2O3 + Fe, Ti, Cr, Si

Özgül ağırlığı: 4

Unsuru: Ateş, Hava

Çakra: Taç şakra, Üçüncü göz

Safir taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kalp ve böbrekleri kuvvetlendirir.

Tüm salgı bezlerini harekete geçirici özelliğe sahiptir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

İnancı güçlendirerek kişiye güven verir.

Kuşkuların yokedilerek ruhsal gelişime açık hale gelinmesine yardımcı olur.

Kişiye şefkat duygusu vererek ruhsal duyarlılığını artırır.

Özgürlük hissi verir.

Psişik yetenekleri artırır. Sezgiyi kuvvetlendirir.

Sinirleri sakinleştirir ve konsantrasyonu artırır.

Aşkta sadakati sağlar, yanlış davranışları engeller.

Link to comment
Share on other sites

topaz.jpg

TOPAZ TAŞI

Çeşitli renklerde bulunur. Şeffaf ya da yarı-şeffaf olabilir. Sertlik derecesi: 8

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: 3,5

Unsuru: Hava

Çakra: Üçüncü göz, Taç

Topaz taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Zihin karışıklığı ya da kan dolaşımı bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan uykusuzluk problemlerinde, boyun bölgesinde kullanılan topaz; zihni sakinleştirir, bedeni gevşetir ve böylece onu kullanan kişinin gün sonunda dinlendirici bir uykuyla uyuyabilmesini sağlar.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Turuncu renkteki topazlar; cesaret, neşe ve hoşnutluk duygularını kuvvetlendirir.

Şeffaf topaz, ruhsal bakımdan gelişmeye yardımcı olur. Bilinmeyene karşı kişiyi yüreklendirir.

Link to comment
Share on other sites

yakutlar.jpg

YAKUT TAŞI

Doğal halinde gösterişsiz bir taş olan yakut, kesildiği zaman elmas kadar gözalıcı olabilir.

Sertlik derecesi: 9

Kim. yapısı: Al2O3 + Fe, Ti, Cr, Si

Özgül ağırlığı: 4

Unsuru: Ateş

Çakra: Kalp, Kök şakra

Yakut taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kan dolaşımına pozitif yönde canlandırıcı etkisi vardır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Cinsel aşırılıklara karşı iyi gelir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kişinin gerçek doğasını, kişiliğini özgürce ifade edebilmesine yardımcı olur.

Koşulsuz sevmeyi sağlar. Diğer insanlara karşı duyulan anlayış ve hoşgörü duygularını artırır.

Kişinin özgüvenini ve cesaretini kuvvetlendirir.

Kişiyi kendisi hakkında hissettiği olumsuz duygulardan kurtarır.

Kendisini talıyan kişiyi dürüst olmaya yönlendirir.

Sezgileri kuvvetlendirerek, kötülüklerden uzak durulmasını sağlar.

Kişiyi kendi sınırlamalarından kurtarır, ruhsal gelişim ve mutluluk duygularını artırır.

Link to comment
Share on other sites

yesim.jpg

YEŞİM TAŞI, NEFRİT

Genelde yeşil olarak bulunur. Sarı, beyaz, kahverengi, siyah, kırmızı ya da beyaz lekeli yeşil renklerde de olabilir.

Sertlik derecesi: 6,5 - 7

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: Toprak, Hava

Çakra: Güneş sinirağı, Kalp, Üçüncü göz

Yeşim taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Pisliklerin bedenden atılmasını sağlar.

Diş problemleri ve ağrılarında faydalıdır. Ağzın içine yerleştirilen yuvarlak biçimli bir yeşim taşı, dişin yanında durur ve konuşulduğunda diş için rahatlatıcı etkisi olan titreşimler yayar.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kişiyi duyguların tutsaklığından kurtararak görüşünü netleştirir.

Aşırıya kaçan duygusallıkları dengeler.

Zihinsel odaklanmayı gerektiren çalışmalarda yardımcı olur.

İçiniz korku ve endişeyle dolduğunda huzur ve güven verir. Kişinin kendini zayıf ve güçsüz hissettiği anlarda yeşimi kalbinin üzerine koyması içini rahatlatır.

Elde tutulduğunda ısınarak rahatlatıcı bir his verir.

Kendisini taşıyan kişilere akıl, cesaret ve adalet duyguları verir. Kazanılan başarının sonucunda insanın içinde doğabilecek olan kibir duygusunu engeller.

Günlük kullanım için çok uygun bir taştır. Dengeli ve iyileştirici olan yeşil rengin etkisine sahiptir. Mücevher olarak özellikle konuşmacılar ve öğretmenler tarafından kullanılabilir.

Link to comment
Share on other sites

emeraldrough.jpg

ZÜMRÜT TAŞI

Gözalıcı güzellikte bir yeşil renge sahip olan zümrüt, en kıymetli taşlardan biridir.

Sertlik derecesi: 8

Kim. yapısı:

Özgül ağırlığı:

Unsuru: Hava

Çakra: Üçüncü göz, Kalp

Zümrüt taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Bağışıklık sistemini, sinir sistemini, kalbi, ciğerleri ve böbreği kuvvetlendirir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Başarı ve doyum duygularını belirginleştirir. Yetersizlik duygusundan kurtarır ve yaşama karşı duyulan minnet duygusunu güçlendirir.

Kişiye sevgi duygusu verir. Yaşama sevincini artırır.

Arkadaşlık, evlilik ve aile bağlarını güçlendirir

Link to comment
Share on other sites

akuamarin.jpg

AKUAMARİN TAŞI

Zümrüt gibi, beril grubunun üyesidir. Deniz suyu (yeşilimsi), mavi ve sarımsı renklerde bulunur. Şeffaftır. Sertlik derecesi: 7,5 - 8

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: Su

Çakra: Boğaz, Kalp

Akuamarin taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Solunum yolları rahatsızlıklarına, astım ve tirotid bezi rahatsızlıklarına iyi gelir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Bereket ve uğur taşıdır.

Cesaretinizin kırıldığı, emeklerinizin boşa gittiğini hissettiğiniz anlarda, akuamarin sizi yüreklendirir ve güveninizi tazeler.

Beden ve zihin ilişkisini güçlendirerek, sezgileri kuvvetlendirir.

Kendisini taşıyan kişileri negatif enerjilere karşı korur.

Link to comment
Share on other sites

hematit.jpg

HEMATİT TAŞI

Demir gibi görünür ancak, düştüğünde kolayca kırılabilen bir taştır.

Sertlik derecesi: 5 - 6

Kim. yapısı: Fe2O3

Özgül ağırlığı: 5,3

Unsuru: -

Çakra: -

Hematit taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kan dolaşımı üzerinde pozitif etkisi vardır.

Mafsal romatizmalarına karşı faydalıdır.

Dalağın düzgün çalışmasını sağlar.

Bel soğukluğuna karşı etkilidir.

Saçların daha gür çıkmasını sağlar.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Stresi azaltır, enerji ve canlılık verir.

Karar verme güçlüğü çeken kişilere iyi gelir.

Link to comment
Share on other sites

lapis.jpg

LAPİS TAŞI

Değerli olduğundan dolayı sahteleri çoktur. Piyasada laciverte boyalı taşların lapis diye satıldığına sıkça rastlanır. Sertlik derecesi: -

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: Ateş, Toprak

Çakra: Üçüncü göz

Lapis taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Küçük çocukların solunum yolu hastalıklarından korunmasını sağlar.

Kemikleri kuvvetlendirir.

Tiroid bezlerini harekete geçirir.

Tansiyonu düzenler.

Fiziksel yetenekleri ve iletişim yeteneğini kuvvetlendirir.

Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, hergün kullanılması durumunda onu taşıyan kişi artık taşın gücüne alıştığı için etkisi azalır. Bu nedenle kullanımında dikkat edilmedilir.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Dikkatli kullanılması gereken bir taştır. Yaydığı enerji, hassas kişilerde baş dönmesine neden olabilir. Kararlı ve etkili enerjisiyle, görmezden geldiğiniz olaylara bakmanızı sağlar. Ruhunuzun hakikate ulaşma arzusunu kuvvetlendirir.

Akılcı olmayan düşünceleri netleştirir ve düşüncelerinize yoğunluk kazandırır.

Küçük çocukları korkularından uzaklaştırır.

Kaygıyı azaltır ve kişiyi canlandırır.

Zihin açıklığı ve aydınlanma amacıyla kullanılır. Derin düşünceye yardımcı olur.

Link to comment
Share on other sites

floritfoto.jpg

FLORİT TAŞI

Şeffaf ve yarı-şeffaf hallerde bulunabilir. Sarı, kırmızı, yeşil, pembe, mavi, menekşe, mor ve beyaz renklerde olabilir.

Sertlik derecesi: 4

Kim. yapısı: CaF2

Özgül ağırlığı: 3,1

Unsuru: Hava

Çakra: Kök, Üçüncü göz, Taç

Florit taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

...

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kişinin anıların tutsaklığından kurtulmasını sağlar ve duyulan boşluk hissini yatıştırır. Düzensiz ve dağınık hissedilen anlarda denge ve dinginlik verir.

Enerjisi, yatıştırıcı ve huzur vericidir. Şeffaf florit diğer taşlarla birlikte kullanılabilir ancak, mor florit diğer taşlarla birlikte kullanıldığında etkileri zayıflar.

Düşünceleriniz belirsiz ve karmaşık olduğunda floritinizi elinize alın. Düşüncenizin keskinleştiğini göreceksiniz. Aynı şekilde, zihniniz yorulduğunda da bu taşı kullanabilirsiniz.

Duygusal bakımdan mutsuz olduğunuz ve sizi rahatsız eden mantıksız düşüncelere kapıldığınızda florit size destek olacaktır.

Kişinin zihninin ruhuyla uyum içinde olmasını sağlar ve ilginç projelerini hayata geçirebilmesine yardım eder.

Yapmaktan çekininilen ve yetersiz kalındığı düşünülen işlerde, enerjisiyle kişiye destek olur.

Link to comment
Share on other sites

azurit.jpg

AZURİT

Çoğunlukla malahitle birlikte bakır yataklarında bulunur. Farklı yapılardan oluşabilir.

Sertlik derecesi: 3,5 - 4

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: 3,8

Unsuru: Su, Toprak

Çakra: Üçüncü göz

Azurit taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Uzun süreli araba ya da bilgisayar kullanımı nedeniyle ortaya çıkan göz yorulmalarına karşı faydalıdır. Sırt üstü yatarak gözlerinizin üzerine iki azurit taşı yerleştirin. Yarım saat içerisinde etkisini gösterecektir.

Yine iki adet azurit taşıyla, adet dönemi sancılarınızı ya da yumurtalık sancılarını azaltabilirsiniz. Bunun için, taşları yumurtalıklarınızın üzerine yerleştirin.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

İçe yönelik derin enerjisiyle, geçmişi değerlendirmenize ve bilinçaltınızı yeniden programlamanıza yardım eder.

Duyguların ve düşüncelerin rahatça ifade edilebilmesini sağlar. Kişinin, iç dünyasını hissedip, onu dışa vurma yeteneğini artırır. Derin konular üzerine konuşma yeteneğini ve bu konudaki arzuyu artırır.

Düşüncelerin berraklaşmasını sağlar.

Malahit ile birlikte kullanıldığında, içe gömülen duyguların ortaya çıkmasına sebep olur ve kişinin hissettiklerini açıklamasına yardım eder.

Kolye, kolye ucu ya da küpe olarak kullanılması durumunda, kişinin ruhsal olarak uyanık kalmasını sağlar.

Kişinin duygularını kabullenmesini ve konuşkan olmasını sağlar.

Link to comment
Share on other sites

zebercet.jpg

ZEBERCET TAŞI (PERİDOT)

Olivin (peridot) denilen magmatik kayaçın şeffaf sarı ve açık yeşil renkli türü. Sertlik derecesi: 6,5 - 7

Kim. yapısı: (Mg,Fe)2SiO4

Özgül ağırlığı: 3,3

Unsuru: Ateş

Çakra: Kalp, Güneş sinirağı

Peridot taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kalp, pankreas, dalak ve ciğerler üzerinde olumlu etkileri vardır.

Doku bozulmalarını önleyici özelliklere sahiptir.

Beden-zihin dengesini sağlar.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Neşe ve sevinç hissi verir. Böylece diğer insanlara da sevgiyle bakılmasını sağlar.

Kişinin yaşam enerjisini, canlılığını korumasını sağlar.

Kişiyi verici olmaya yönlendirir.

İyimserlik verir ve küçük gelişmelerden sevinç duyulmasını sağlar.

Nedensiz duyulan korkulara karşı iyi gelir.

Kaygıyı azaltır.

Kişinin iç dünyasını farketmesini sağlayarak kişisel gelişimi hızlandırır.

Çevreyle iletişimi mükemmelleştirir. Kıskançlık, egoistlik ve duygusal soğuklukları yokeder.

Link to comment
Share on other sites

oniks.jpg

ONİKS TAŞI

Bir kalsedon türüdür. Bilinen 'oniks mermeri'nden farklı bir taştır.

Sertlik derecesi: -

Kim. yapısı: -

Özgül ağırlığı: -

Unsuru: -

Çakra: -

Oniks taşının fiziksel etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Cinsel dürtüleri azaltır.

Konsantrasyonu sağlar.

Metafiziksel ve psikolojik etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Kadın-erkek kutuplaşmasını dengeler ve ilişkileri kuvvetlendirir.

Duyulan kaygılara karşı etkilidir. Gelecek kaygısını yokeder.

Kontrol ve denge unsurudur. Kişinin bağımlılıklarından kurtulmasına yardım eder.

Nazara karşı etkilidir.

Kişiyi, ihtiyaç duyduğu her konuda enerjisiyle destekler.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...