Jump to content

Sata Sürücülerin Ide Gözükmesi


Thund3R
 Share

Recommended Posts

İyi akşamlar arkadaşlar. Bilgisayarımda 2 tane HDD var. İkiside sata 1 TB. Anakartım Gigabyte M720-US3. Bilgisayar açılırken siyah ekranda sürücüler olurya hani orada IDE Channel Master - Seagate  / IDE Channel Slave Samsung olarak gözüküyor. Aygıt yöneticisinden baktığımdada ata olarak gözüküyor. Samsung Olan HDD yedek olarka kullandığım ikinci bölüm Sata 2. Seagate sistem kurulu SATA 3.

 

Aygıt Yöneticisi Resmi ;

 

vkwrc.jpg

 

Aygıt yönetisinden özellikler diyip ayrıntılı baktığımdada Numaralandırıcı kısmındada IDE olarak gözüküyor ;

 

vkwz2.jpg

 

Sorun nedir başına gelen çözümünü bilen varmı acaba ?

 

Edit : BIOS güncel 2 saat önce güncelledim FN6 Sürümüne.

Edited by Thund3R
Link to comment
Share on other sites

Kısaca sorunun kaynağı BIOS yapılandırmanız. BIOS üzerinde SATA modu ile ilgili gerekli düzenlemeyi yaptığınızda normale dönecektir. Kısaca anakartınızdaki özellikler ile ilgili bilgi vereyim.

 

On-Chip IDE Controller : Anakart üzerindeki PATA (IDE) bağlantılarını aktif veya pasif hale getirmek için kullanılır.

NV SATA Controller : SATA girişlerini aktif veya pasif hale getirmek için kullanılır.

Onchip SATA Mode : SATA bağlantı noktalarının çalışma şeklini belirler. Alt özellikleri şunlardır.

 

IDE : SATA bağlantı noktalarını IDE gibi tanımlayarak IDE özelliklerinin sürücülerde kullanılmasını sağlar. 

AHCI : SATA bağlantı noktalarının AHCI olarak tanımlayarak, SATA sürücülerine özgü NCQ ve Hot Plug gibi özelliklerin aktif hale gelmesini sağlar.

RAID : Çoklu disk kullanımı için SATA bağlantı noktaları arasında paralel çalışma özelliğini aktif hale getirir.

 

pre_1387145840__bios-sata.jpg

 

BIOS üzerinde Integrated Peripherals altındaki Onchip SATA Mode özelliğini AHCI olarak ayarladığınızda sisteminizde sürücüler SCSI olarak tanımlanır. Windows altında bu özelliği tam olarak kullanabilmek için anakartınıza ait sürücülerden SATA/RAID/AHCI sürücülerini yüklemeniz gerekir. Ayrıca söylemeliyim ki, şu anda bu ayarı değiştirdiğinizde Windows açılmayacak ve şöyle bir ileti alacaksın.

 

104799_01.gif

 

Nedeni ise AHCI ayarının Windows yüklemesi esnasında yapılandırılmamış ve şu anda sürücülerinizin işletim sisteminde ATA olarak tanımlı olmasıdır. Bu sorunu düzeltmek için, öncelik ile BIOS üzerinde değişiklik yapmadan.

 

Registry'de İşletim sistemin Windows 7 ise;

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlset\Services\MsAhci 
altında bulunan Start anahtarına ait değeri 0 (sıfır) olarak

 

Windows 8 / 8.1 ise;

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci
altında bulunan Start anahtarına ait değeri 0 (sıfır) olarak 

 

değiştirerek bilgisayarı yeniden başlat. BIOS üzerinde SATA Mode : AHCI olarak ayarla, BIOS'u kaydet ve çık. Sistem normal şekilde açılacaktır. Daha sonra anakart üretici firmasının yayınladığı yada Nvidia nForce 720D sürümüne ait SATA/RAID/ACHI sürücüsünü yükle.

 

Haydi kolay gele ! 

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle Çok Teşekkür ederim. Dün knuyu açtıktan sonra kurcaladım iyice "Onchip SATA Mode" Kısmını AHCI yaptım Windows açılmadı. Windowsun yedeğini alıp tekrar kurulum yapmak istedim kurulumun son restart kısmındn sonra Windows restart atıp durdu bitiremedi. Yedekten geri yükleyip dediğiniz gibi registry kaydını değiştirdim ondan ayrı olarak iastorV kayıt anahtarının da start değerini 0 yaptım. BIOS da gereklı ayarlamayı yaptıkdan sonra Windows açıldı sürücüleri çok güzel yükledi lakin sistem 15 dakika sonra restart atıp durmaya başladı tekrar IDE ye çevirdim şu an.  Restart neden atıp durur acaba HDD yeni aldım 1 TB Seagate.

Link to comment
Share on other sites

Windows yükleme esnasında sistemin yeniden başlama kısmında hata vermesinin nedeni işletim sistemde gerekli AHCI sürücülerinin olmayışıdır. Anakartınızın sitesinde verilen SATA/RAID/AHCI ( Preinstall Driver) olarak geçen sürücüler Windows yüklemesi esnasında yüklenecek olan sürücülerdir. 

 

GPT+Windows+7+Kurulumu+2.png

Anakartınızın PreInstall sürücülerini indirip ZIP içerisinden 2. HDD, veya USB vs vs içerisine çıkartın. Resimdeki ekrana geldiğinizde sol alttaki Sürücü yükle butonuna basarak ZIP içerisinden çıkartmış olduğunuz klasörü gösterdiğinizde bu sürücüler Windows'a entegre edilecek ve sorunsuz kurulum tamamlanacaktır.

 

Şu anda sisteminizin yeniden başlatmasının nedeni IaStorV ayarını değiştirmenizden kaynaklanmakta. Tam olarak açıklamak gerekir ise IaStorA, IaStorV gibi içerikler Intel chipsetli anakartlarda bulunan Intel Matrix Storage Controller için geçerlidir. Yani AMD chipsetli anakartlarda malesef bu ayar değiştirilmemelidir. Sadece işletim sisteminize göre ayırarak verdiğim registry kaydını değiştirerek sisteminizi AHCI olarak değiştirmelisiniz.

 

** Not: Resim sadece hangi ekranda sürücüleri yükleme yapacağınızı belirtmek için örnek olarak verilmiştir. Şu andaki durum ile resimdeki hatanın bağlantısı yoktur !!!

 

Haydi kolay gele !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...