Jump to content

Eleştirmenin el kitabı


tarihogretmeni

Recommended Posts

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, edebiyatımızın usta kalemi Tahsin Yücel’in “Eleştiri Kuramları” eseriyle bir yandan “eleştiri kuramları”nın serüvenini özetlerken diğer yandan da her düzeyden okuyucuya eleştiri konusunda.

978-9944-88-051-0.jpg

Dünya vardır ve yazar konuşur, işte yazın budur. Eleştirinin konusu çok farklıdır; ‘dünya’ değil, bir söylemdir, bir başkasının söylemidir; bir birinci dil (ya da nesne-dil) üzerinde gerçekleştirilen bir ikinci dil, ya da (mantıkçıların deyimiyle) bir üst-dildir.” diyor Roland Barthes.

Romanları, öyküleri, çevirileri, eleştiri çalışmaları ve denemeleriyle yazın dünyamızda ve dilimizde vazgeçilmez bir yere sahip olan Tahsin Yücel, “Eleştiri Kuramları” adlı eseriyle okuyucuya “söylem üzerine söylem”in labirentlerinde yolunu bulmasını sağlayacak temel ipuçlarını içeren bir rehber sunuyor.

Oylumu küçük kapsamı büyük bu çalışma, eleştiriyi öncelikle yazın yapıtlarına yaklaşım biçimi, bu konudaki temel yönelim ve yöntemleri açısından ele alırken, meraklı okuyucunun sonraki okumaları için başlangıç noktalarını herkesin rahatça takip edebileceği akıcı bir dille yeniden tartışmaya açıyor.

Kültür Yayınları, Tahsin Yücel’in “Bunu yaparken, tarihsel verileri hiçbir zaman gözden uzak tutmadık, ama bir eleştiri tarihi yazmak gibi bir amacımız da olmadı” diye bahsettiği “Eleştiri Kuramları” ile, temel eleştiri kuramlarının ana çizgilerini rahatlıkla izleyebileceği ve tarihsel bağlamları içine oturtabileceği bir el kitabını okurların beğenisine sunuyor.

“Kimi zaman yazının eleştiriyi, kimi zaman da eleştirinin yazını geride bıraktığı görülür. Ne olursa olsun, eleştirinin hem yazın, hem okur üzerinde hem yönlendirici, hem belirleyici bir işlevi bulunduğu kuşku ******ürmez. Kimi zaman hiç de aramaz bunu, hatta yadsıdığı olur, ama yadsıması bu işlevini ortadan kaldırmaz. Bu arada, eleştirinin açıklama işlevinin yaratım işlevine dönüşmesi de olmayacak bir şey değildir. Raymond Jean bunu çok güzel örneklendirir: “Eleştirel söylemin kendisini esinleyen söylemi aştığı, ondan daha zengin olarak belirdiği olur. Gérard de Nerval’in Sylvie’sini ilk kez okuduğum zaman, güzel, ama oldukça alçakgönüllü, yalın, arı bir yapıt olduğu duygusuna varmıştım. Georges Poulet’nin 1938’de bu anlatı üstüne yazdığı –geçenlerde de “romantik söylenbilim denemeleri”ne aldığı– hayranlık verici yorumu okuduğum zaman, bambaşka boyutta, olağanüstü derinlikte bir yapıt buldum. Ama, bugün bile, bu olağandışı yapıtın Sylvie mi, yoksa Georges Poulet’nin denemesi mi olduğunu kendi kendime sorduğum olur.”

Yazınların, yapıtların, yazarların, okurların yaşamında eleştirinin ne önemli, ne doldurulmaz bir yer tutabileceğini hiçbir şey bu gözlemden daha iyi anlatamaz.”

haber7

Link to comment
Share on other sites

Edebiyatta eleştiri kuranmları ile ilgilenenler için;

275946_2.jpg

Eleştiriye Beş Kala, Bedrettin Cömert

Bedrettin Cömert, Türkiye'de eleştiri geleneğinin oluşumunda; şairliği, çevirmenliği ve her yazısında kuramsal bir temelle oluşturduğu eleştiri yazılarıyla, mihenktaşı olmuştur. Cömert'in eleştirel kalemini bir meydan okuma olarak değerlendiren Hasan Hüseyin Korkmazgil, 1981 yılında Cömert'in ölümünün ardından eleştiri yazılarını adı altında toplamıştır.

"Bedrettin Cömert'i uzaktan tanıyanlar, kuşkusuz, onda kendi konumlarına göre bir takım nitelikler, özellikler bulmaya çalışacaklardır. Ama, Bedrettin Cömert'i çok yakından tanıyanlar çok yakından tanıyan biri için durum değişiktir. Yani, ormanın içinden ormana bakmak, apayrı bir bilinç işidir."

Hasan Hüseyin

Link to comment
Share on other sites

581.jpg

Doğu-Batı sorunsalı çerçevesinde, tarihî gelişimi içinde Türk romanının incelenmesi. Sekiz romancı, Ahmet Mithat, Recaizade Ekrem, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Peyami Safa ve Ahmet Hamdi Tanpınar ele alınıyor.

Künye

Adı Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1

Alt Lejant Ahmet Mithat'tan A. H. Tanpınar'a

EAN 9789754700541

ISBN 9754700540

Yayın No İletişim 19

Dizi Araştırma-İnceleme 2

Sayfa - Fiyat 256 Sayfa / 18.200.000 TL - 18,20 YTL

Baskı 19.Baskı Mart 2007, İstanbul (1000 Adet)

Yazar Berna Moran

Düzelti Meliha Öztoprak

Kapak Ümit Kıvanç

Uygulama Hüsnü Abbas

Montaj Şahin Eyilmez

Dizgi Maraton Dizgievi

Dizin M. Cemalettin Yılmaz

Kapak Filmi 4 Nokta Grafik

Cilt Sena Ofset

Basımevi Sena Ofset

Link to comment
Share on other sites

582.jpg

İncelemesinin 2. cildinde 1950-75 döneminin onbeş eserini ele alan Moran, bu dönemde düzen eleştirisi sorunsalının merkeze oturduğunu tespit ediyor. Bu etkenin geleneksel halk edebiyatına dönüşle ilişkisi ve Anadolu romanının özelliklerinin bu süreç içinde belirlenişi üzerinde duruyor. Berna Moran, Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı ile Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli’ni özel olarak ele alıp inceliyor.

Künye

Adı Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 2

Alt Lejant Sabahattin Ali'den Yusuf Atılgan'a

EAN 9789754700558

ISBN 9754700559

Yayın No İletişim 108

Dizi Araştırma-İnceleme 24

Sayfa - Fiyat 248 Sayfa / 18.200.000 TL - 18,20 YTL

Baskı 14.Baskı Eylül 2006, İstanbul (1000 Adet)

Yazar Berna Moran

Düzelti Serap Yeğen

Kapak Ümit Kıvanç

Uygulama Hüsnü Abbas

Montaj Şahin Eyilmez

Dizgi Maraton Dizgievi

Dizin M. Cemalettin Yılmaz

Kapak Filmi 4 Nokta Grafik

Cilt Sena Ofset

Basımevi Sena Ofset

Link to comment
Share on other sites

583.jpg

12 Mart ve 12 Eylül romanlarının toplumsal bir sorunsal çerçevesinde incelenmesi. Moran, Sevgi Soysal, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Orhan Pamuk, Pınar Kür, Bilge Karasu’nun romanlarını örnek alıp, yeni anlatı arayışlarını, “fantastik”e, “polisiye”ye, “büyülü gerçekçilik”e, “üst kurmaca”ya dönük yeni eğilimleri yorumluyor. 1993’te aramızdan ayrılan Moran’ın ölümünden sonra yayımlanan son eseri.

Künye

Adı Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 3

Alt Lejant Sevgi Soysal'dan Bilge Karasu'ya

EAN 9789754704020

ISBN 9754704023

Yayın No İletişim 277

Dizi Araştırma-İnceleme 45

Sayfa - Fiyat 138 Sayfa / 11.400.000 TL - 11,40 YTL

Baskı 11.Baskı Ekim 2005, İstanbul (1000 Adet)

Yazar Berna Moran

Yayına Hazırlayan Nazan Aksoy, Oya Berk

Düzelti Meliha Öztoprak

Kapak Ümit Kıvanç

Dizgi Filiz Burhan

Cilt Sena Ofset

Basımevi Sena Ofset

Link to comment
Share on other sites

167.jpg

Geçtiğimiz aylarda ölümünün 5. yıldönümü münasebetiyle andığımız Berna Moran’ın “Bütün Eserleri” bu kitabıyla tamamlanıyor. Alanında klasik sayılan Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, ülkemizde edebiyat eleştirisi alanında yaşanan kısırlığa bir cevap niteliği taşıyor. 1973 TDK Bilim Ödülü’nü kazanan bu temel eser edebiyat kuramlarını ve eleştiri yöntemlerini sistematik bir şekilde incelerken Türk edebiyatından verdiği örneklerle zenginleşiyor. Berna Moran’ın ölmeden önce gözden geçirip güncelleştirdiği kitap, konusunda tek ve önemli bir referans eser...

Künye

Adı Edebiyat Kuramları ve Eleştiri

EAN 9789754707045

ISBN 9754707049

Yayın No İletişim 509

Dizi Araştırma-İnceleme 80

Sayfa - Fiyat 352 Sayfa / 18.800.000 TL - 18,80 YTL

Baskı 16.Baskı Mart 2007, İstanbul (2000 Adet)

Yazar Berna Moran

Düzelti Seçkin Oktay

Kapak Fatoş Gencosman

Uygulama Suat Aysu

Dizgi Maraton Dizgievi

Kapak Filmi 4 Nokta Grafik

Cilt Sena Ofset

Basımevi Sena Ofset

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...