Jump to content

Dünyanın elektriği, uzayda üretilecek


alperen_69

Recommended Posts

Uzayda enerji üretilebileceği fikrini savunan bilim adamları, 35 yıllık çalışmalarını proje haline getirdi. Uzaya yerleştirilecek istasyonlarla güneşten elde edilen ışığın elektrik enerjisine dönüştürüldükten sonra dünyaya gönderilmesini öngören projenin önündeki en büyük engel ise para.

Proje üzerinde uzun süredir çalışan Pennsylvania Üniversitesi Mekanik Mühendisliği bölümü profesörlerinden Noam Lior, kaynak bulunması halinde 15 yıl içinde uzayda elektrik üretilerek dünyaya gönderilebileceğini söyledi. ABD, Japonya, Fransa ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerin proje ile yakından ilgilendiği bilgisini veren Prof. Dr. Lior, "Uzayda elektrik üretimiyle sera gazlarının atmosfere olumsuz etkisi yok edilecek." dedi.

Uzay boşluğuna bırakılacak ya da Ay'a yerleştirilecek istasyonlar aracılığı ile elektrik üretileceğini anlatan Lior, enerjinin dünyaya transferi için NASA'nın en uygun yer olarak Ekvator'un 37 bin 785 kilometre üzerindeki yörüngeyi kabul ettiğini kaydetti. Lior, başta ABD, Japonya, Fransa, Almanya olmak üzere uzay araştırması yapma kapasitesine sahip bütün ülkelerin projeyle ilgilendiğini ifade etti. Dünya nüfusunun 50 yıl içerisinde ikiye katlanmasının beklendiğini belirten Lior, bu yüzden enerji kullanımının da üç kat artacağını kaydetti. Enerji tüketiminin son 20 yılda iki kat arttığına dikkat çeken Lior, "Yeryüzündeki enerji kaynakları, tahminen yüz yıl daha yeter.'' dedi. Dünyada enerji üretiminin küresel ısınmaya etkisi nedeniyle muhalif eylemlerin başladığını dile getiren Lior, buna karşın gelişen uzay teknolojileri ve enerji çevirme sistemlerindeki gelişmelerin, uzayda enerji üretiminin cazibesini artırdığını söyledi. Lior, "Uzayda ısı çok düşük olduğu için güneş ışığı mümkün olan en etkili şekilde elektriğe çevrilebilir. Isı çok düşük olduğu için yüzde yüz oranında daha etkili üretim yapılabilir.'' diye konuştu. Uzayda, nükleer enerji de üretilebileceğine işaret eden Lior, bununla ilgili tehlikelerin henüz tespit edilememesi nedeniyle ülkelerin çekinceleri olduğunu bildirdi.

Enerji, mikroviyole ışınlarla yansıtılacak

Prof. Dr. Noam Lior, güneş enerjisinden yararlanabilmek için uzaya gönderilecek istasyonların uzay boşluğuna bırakılabileceğini ya da Ay'a yerleştirilebileceğini ifade etti. Uzayda üretilecek enerjinin dünyaya transferi için çeşitli yöntemler kullanılabileceğini anlatan Lior, bu yöntemler içerisinde en uygununun mikroviyole ışınlarıyla yeryüzüne yansıtılması olduğunu söyledi. Uzayda enerji üretim tesisi kurmak için dünyadan malzeme gönderilmesi gerektiğini belirten Lior, şu anki roketlerle bunun mümkün olmadığını hatırlattı. Dünya yüzeyinin sınırlı olduğunu belirten Lior, buna karşın uzayın hem sınırsız hem de kullanım sonucunda herhangi bir çevresel sorun meydana getirmeyecek olmasının en büyük avantaj olduğunu vurguladı.

kaynak : donanımhaber

Link to comment
Share on other sites

35 yıllık çalışma belki olucak belki de olmayacak bi şey için verilmiş bir ömür, adamların yaptıkları şeye inançları doğrusu takdire değer bir çalışma ayakta alkışlanması lazım...

Link to comment
Share on other sites

evet fikir olarak kabataslak düşüldüğünde güzel bir proje fakat mikroviyoleyle yansıtılsa bile gönderilen enerjide büyük bir kayıp olacaktır havadaki sürtünme kuvveti nedeniyle ve kazanılan enerjide yatıralacak paraya değermi bilmiyorum ayrıca uzayda inşaat yapmak :D bence şu an için biraz hayal kalıyo belki ilerki yıllarda (inş.) çünkü cidden inanılmaz birr enerji problemi dünyayı bekliyor ama tabiki verilen 35 yıllık emek ayakta alkışlanmalı bilalatac ın dediği gibi

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...