Jump to content

Abdülhamid arşivi gün yüzüne çıktı


tarihogretmeni

Recommended Posts

Sultan Abdülhamid'in arşivi yüz yıldan fazla saklı kaldığı Yıldız Sarayı'ndan çıkarılıp kitaplaştırıldı. İstanbul'un tarihi vesikası olan 679 sayfalık eserde 576 fotoğraf da var.

65307.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve IRCICA (İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) tarafından hazırlanan "Sultan II. Abdülhamid Arşivi İstanbul Fotoğrafları" isimli eser görücüye çıktı. II. Abdülhamid'in farklı fotoğrafçılara hazırlattığı fotoğraf arşivi Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine ışık tutuyor. 679 sayfadan oluşan kitapta 576 fotoğraf bulunuyor. İstanbul'un tarihi vesikası niteliğindeki eserin tanıtımı, kitabı oluşturan fotoğrafların yıllarca saklı kaldığı Yıldız Sarayı Silahhane'de yapıldı. Tanıtım toplatısı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve IRCICA Genel Direktörü Halit Eren'in katılımıyla gerçekleşti. Teknik gelişmelere büyük bir ilgi duyan Sultan II. Abdülhamid Yıldız Sarayı'nda farklı kişiler tarafından çekilen fotoğraflarla tüm imparatorluğu izledi. Bu fotoğraflardan farklı albümler hazırlattı ve "Yıldız Fotoğrafları" olarak bilinen büyük bir arşiv oluşturdu.

BİR ASIR ÖNCESİ

65309.jpg

65308.jpg

Abdülhamid'in arşivinin İstanbul'u konu alan ve kitap haline getirelen bölümünde 576 fotoğraf yer alıyor. İstanbul'un tarihi vesikası niteliğindeki bu eserde bir asır öncesinin İstanbul'unu gösteren fotoğraflar yer alıyor. Eser; manzaralar, saraylar, camiler, türbeler, çeşmeler, abidevi yapılar, kışlalar, hastaneler, okullar, kamu yapıları, müzeler, törenler, yabancılar, tesisler, sosyal yaşam, surlar, spor ve 1894 depremi alt başlıklarından oluşuyor.

1894'TEN GÜNÜMÜZE TAŞINANLAR

1894 yılında hasar gören Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi'nin inşaasını belgeleyen fotoğraf ve aynı yıl Telkihhane-i Şahane'de çiçek aşısı uygulamasının fotoğrafları, Sultan II. Abdülhamid'in arşivinde yer alıyor

Sabah / Haber7

Link to comment
Share on other sites

hocam net bişekilde omanlı arşivlerine ve diğer yakın ülkelerin arşivlerine ulaşmak mümkünmü acaba

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde Bulunan Arşiv Malzemesi İle İlgili Bilgiler

OSMANLI ARŞİVİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Osmanlı Arşivi hangi dönemleri kapsamaktadır?

Osmanlı Arşivi'nde, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kanunî Sultan Süleyman'a kadar olan dönemle ilgili çok az miktarda belge vardır.Kanuni'den itibaren yoğunluk her geçen devirde artmakta ve 1922 tarihine kadar olan dönemi kapsamaktadır. Bilhassa Tanzimatla birlikte devletteki bürokratık yapının nezaretler düzeyinde oluşması neticesinde devlette evrak üretimi arttığından bu tarihten sonraki belgelerin sayısı oldukça kabarıktır.

Herhangi bir konuda internet üzerinden Osmanlı Arşivi'nden belge ve bilgi alınabilir mi?

Osmanlı Arşivi'nde tasnifi bitirilen ve araştırmaya açılan fonlar henüz digital ortama aktarılmadığından internet üzerinden araştıma ve belge alma hizmeti sunulamamaktadır. Belgelerin mikrofilme alınma projesi ile belge kataloglarının digital ortama aktarılması çalışmaları bittiğinde internet üzerinden araştırma yapmak ve belge istemek mümkün olacaktır. Şu anda sadece kurumumuzun sitesinde bulunan yayınlarından yararlanılabilir.

Osmanlı Arşivi'nde Neler Bulunabilir?

Şahsî nüfus, tapu, hatırat, askerî personel sicili, neşriyat ve benzerleri dışında Osmanlı dönemi resmî kurumlar arası yazışmalar bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için Osmanlı Arşivi yayınları arasından çıkan ve digital olarak sitemizde yayınlanan Osmanlı Arşivi Rehberi'ne bakılabilir. Burada Osmanlı Arşivi'ndeki tasnifi yapılarak araştırmaya açılmış olan bütün arşiv belgeleri ve malzemesi hakkında bilgi verilmektedir.

Osmanlı Arşivi'nde uygulanan tasnif sisteminde konu ve coğrafî bölgeye göre tasnif yapılmadığından araştırılmak istenen bir konu ile ilgili olan belgeler Arşiv'de tasnifi yapılan değişik fonlarda bulunabilir. Bu yüzden araştırılmak istenen konunun bizzat araştırmacının kendisi tarafından yapılması gerekmektedir.

Osmanlı Arşivi'nden Nasıl Yararlanılır?

Yurt içinde bulunan ve Osmanlı Arşivi'nde araştırma ve inceleme yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerden Türk veya yabancı uyruklu olanlar ile vekilleri müracaat formunu doldurmak suretiyle; Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndaki arşiv malzemesi üzerinde araştırma ve inceleme yapmak için bu Daire Başkanlığına, bizzat veya posta ile müracaatta bulunurlar.

Bu müracaatlar, yurt dışında T.C. Büyükelçilik veya Başkonsolosluklarına yapılır.

Osmanlı Arşivi'nde Kimler Araştırma Yapabilir?

Osmanlı Arşivi'nde araştıma yapmak için bir kısıtlama bulunmamaktadır. 18 yaşını dolduran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yabancı uyruklu okur yazar herkes araştırma yapabilir.Araştırmaya açılan belge kataloglarının büyük çoğunluğu Türkçe olmakla beraber Osmanlıca olanları da vardır. Belgelerin ise tamamı Osmanlı dönemine ait olduğundan Osmanlıcadır. Bu yüzden araştıma yapmak isteyenlerin belgelerden yararlanabilmeleri için Osmanlıca bilmeleri kendilerine büyük kolaylık sağlayacaktır.

CUMHURİYET ARŞİVİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Cumhuriyet Dönemi belge ve bilgilerine nasıl ulaşılabilir?

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı daire başkanlıklarından olan Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı ile Dokümantasyon Daire Başkanlığı'na müracat edilerek Cumhuriyet dönemi belge ve bilgilere ulaşılabilir.

Cumhuriyet Arşivi'nde Kimler Araştırma Yapabilir?

Cumhuriyet Arşivi'nde, 18 yaşını dolduran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da yabancı uyruklu okur-yazar herkes araştırma yapabilir.

Cumhuriyet Arşivi'nden Nasıl Yararlanılır?

Yurtiçinde bulunan ve Cumhuriyet Arşivi'nde araştırma ve inceleme yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerden Türk ya da yabancı uyruklu olanlar ile vekilleri, Müracaat Formu'nu doldurmak suretiyle, Ankara'daki Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı'na bizzat ya da posta ile müracaat edebilirler.

Yurt dışından müracaat eden yabancı uyruklular ise, müracaatlarını T.C. Büyükelçilik ya da Başkonsoloslukları'na yapmak zorundadırlar.

Cumhuriyet Arşivinde, Neler Bulunabilir?

Türk devlet ve millet hayatını ilgilendiren tarihî, hukukî, idarî, siyasî, iktisadî, bilimsel ve kültürel içerikteki her türlü belge bulunabilmektedir.

-“Hükûmetlerin kanun teklifleri, tüzüklerin kabûlü, birden fazla bakanlığı ilgilendiren yönetmelikler, vatandaşlığa alma ve vatandaşlıktan çıkarma, vali,elçi,general tayinleri, fahri konsolosluk ihdası, kadro ihdası, il bütçelerinin tastiki, yabancıların çalıştırılması, Türk parasının kıymetini koruma, döviz işleri, dernekler, hudut olayları, yasak yayınlar, ceza affı, seferberlik tedbirleri, afetler, milletlerarası antlaşmalar, vakıflar,”

-Başbakan ve ilgili Bakanın imzasını taşıyan müşterek kararnamelere ilişkin, “tayin, terfi, ödül, azil, emeklilik, ilçe kurma, idarî bağlılıktaki değişiklikler,”

-Osmanlının son dönemleri ile Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1949 yılına kadar, Anadolu şehirlerinin aydınlatılması ile içme suyu şebekelerinin tesisine, tarımın geliştirilmesine, yurtiçi ve yurtdışı hava ulaşımının sağlanmasına, yurtiçi kara ve demiryolu taşımacılığı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar,

-“Din eğitimi, inkılâplar, köy kanunu, mecburi iskân, okullar, siyaset yasağı” gibi konuları içeren belgeler,

-Halkın ve yabancıların Başbakana ve Başbakanlığa gönderdiği her türlü yazılı belgeler,

-1907-1949 yılları arasındaki dönemde, çeşitli yollardan ve çeşitli tarihlerde, Anadolu’ya gelenlerle ilgili belgeler,

-Cumhuriyet Halk Partisi dönemi Türkiye Cumhuriyeti’nin yetmişbeş yıllık sosyal, iktisadî, idarî, kültürel tarihi,

-1900 ile 1945 yılları arası dönemde, Azerbaycan’da ve Kafkaslar ile kuzey sınır komşularımızda meydana gelen, Türkiye’yi doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren olayların ortaya konduğu belgelerin yer aldığı, orjinali Azerbaycan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bir kopyası da Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan belgeler bulanmaktadır.

Herhangi Bir Konuda, İnternet Üzerinden Cumhuriyet Arşivi'nden Bilgi ve Belge Alınabilir mi?

Araştırmaya açılan kataloglar, henüz dijital ortama aktarılmadığı için, Cumhuriyet Arşivi'nde internet üzerinden, araştırma ve belge alma hizmeti sunulamamaktadır.

Cumhuriyet Arşivi, Hangi Dönemleri Kapsamaktadır?

Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı'nda; Millî Mücadele, Meclis Hükümetleri ve Cumhuriyet Dönemine ait belgeler vardır. 1920 yılından başlamak üzere itibaren, tasnifi bitmiş ve işlem tarihi üzerinden elli (50) yıl geçen belgeler, araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır. Türk devlet ve millet hayatını ilgilendiren tarihî, hukukî, idarî, siyasî, iktisadî, bilimsel ve kültürel içerikteki her türlü belge, tasnif edilerek kataloglar halinde araştırmaya açılmaktadır.

Gün geçtikçe evrak akışı yoğunlaşan Cumhuriyet Arşivinde, ilk Meclis Hükümetinin kuruluşu ve Cumhuriyetin ilânından bugüne kadar teşekkül eden arşiv malzemesinin, günümüz arşivcilik metot ve tekniklerine uygun olarak korunup, gerekli bakım ve düzenlemelerin yapılarak, devletin ve bilim dünyası ile gerçek ve tüzel kişilerin hizmetinde değerlendirilmesi için, bilimsel teknik ve yöntemlerden yararlanarak çalışmalarını devam ettirmektedir.İlk Meclis Hükümetinin kuruluşu ve cumhuriyetin ilandan bugüne kadar teşekkül eden arşiv malzemesinin, modern arşivcilik metot ve tekniklerine uygun olarak korunup, gerekli bakım ve düzenlemelerin yapılarak bilimin ve gerçek ve tüzel kişilerin hizmetinde değerlendirmektedir

DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nda Nelere Ulaşabilirsiniz?

Koleksiyonun büyük bir kısmı, kamu kurum ve kuruluşlarında üretilen dokümanlardan teşekkül etmiştir. Meslek birlikleri, vakıflar, dernekler ve şahıslara ait sosyal ve beşeri konulardaki yayınlar da bağış, değişim ve satın alma yolu ile temin edilmektedir.

Temin edilen dergilerdeki makaleler ile abone olunan günlük gazetelerdeki, Türkiye’nin gündeminde yer alan önemli olaylarla ilgili haber, makale ve yorumlar indekslenerek, bilgi bankasında değerlendirilmektedir.

Ayrıca seminer, sempozyum, kongre vb. bilimsel toplantılarda sunulan tebliğleri ihtiva eden kitaplar, armağan kitaplar ve çeşitli bilimsel incelemelerin, konuşmaların toplandığı kitaplardaki metinler de indekslenerek bilgi bankasında değerlendirilmektedir.

1991 yılından itibaren oluşturulan bilgi bankası, sistem yetersizliğinden dolayı internet üzerinden hizmete açılamamıştır. Araştırmacılar, bizzat Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü (İvedik Cd. Nu: 59 Yenimahalle / ANKARA)’ne gelerek bilgi bankasından ve koleksiyondaki dokümanlardan yararlanabilmektedirler.

Araştırmacılara Ön Bilgiler

Çalışma Saatleri

Genel Müdürlüğün Ankara'da bulunan Cumhuriyet Arşivi ve Dokümantasyon Daire Başkanlıklarının çalışma saatleri cumartesi, pazar ve resmî tatil günleri hariç, 9.00-17,30'dur. İstanbul'da bulunan Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nın çalışma saatleri ise, 9.00-16.30'dur.

Giriş:

Ankara'da, araştırmacı, girişte bulunan müracaat memuruna kimliğini verir, “Araştırmacı Giriş Kartı”nı alır, kayıt defterini imzalar; araştırma salonu müracaatında bu kart “Araştırmacı Kartı” ile değiştirilir.

İstanbul'da ise, araştırmacı bina girişinde bulunan müracaat memuruna kimliğini vererek, “Araştırmacı Giriş Kartı”nı alır ve kayıt defterini imzalar.

Araştırma Salonu ve Kütüphane

Araştırma Salonu ve kütüphane Ankara'da B Blok giriş katında; İstanbul'da ise, Genel Müdürlük binasının B Blok 1. katındadır.

Belgelerden Yararlanma

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile araştırmaya açık diğer arşivlerde araştırma veya inceleme yapmak, örnek almak isteyen Türk ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin tâbi olacakları esas ve usuller. bu broşürün sonunda verilen 89/ 14269 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "Devlet Arşivlerinde Araştırma veya İnceleme Yapmak İsteyen Türk veya Yabancı Uyruklu Gerçek veya Tüzel Kişilerin Tâbi Olacakları Esaslar" ile belirlenmiştir.

"Belge İstek Formları" doldurulmak suretiyle, sabah saat 10.00'a kadar yapılacak belge istekleri, aynı gün saat 14.00'de, öğleden sonra saat 16.00'ya kadar olan istekler ise, ertesi gün saat 9.00'da (Cumhuriyet Arşivi'nde 9.30'da) karşılanır.

Fotokopi İstekleri

Arşiv belgelerinin fotokopi veya mikrofilmleri salon görevlilerinden alınacak "Fotokopi" veya "Mikrofilm istek Formları" doldurmak suretiyle ücreti karşılığında temin edilir.

Diğer İmkânlar

Ankara ve İstanbul'da araştırmacılar için kafeterya bulunmaktadır. İstanbul'da ayrıca, 12.30-13.30 arası imkânlar nispetinde yemekhaneden istifade edilebilir.

Araştırmacıların Uyması Gereken Hususlar

1 . Araştırma salonu ve kütüphane, mesai günlerinde Ankara'da, sabah 9.30'da açılır ve akşam 17.00'de kapanır. İstanbul'da ise, sabah 9.00'da açılır ve akşam 17.00'de kapanır.

2. Tasnifi tamamlanmamış arşiv malzemesi ile yararlanılamayacak derecede hasara uğramış belgeler incelemeye verilmez.

3. Kataloglarda kayıtlı bulunsa dahi, onarıma alınmış arşiv malzemesi ile, yeniden tasnife tâbi tutulmakta olan fonlara ait arşiv malzemesi, bu işlemler bitene kadar araştırmacılara verilmez.

4. Araştırma ve inceleme, kitap, dergi vb. basılı dokümanlar dışında, ilke olarak arşiv malzemesinin fotokopisi veya mikrofilmi üzerinde yapılır; arşiv malzemesinin aslı ancak karşılaştırma talebinde bulunulması halinde gösterilir. Bununla birlikte, fotokopi ve mikrofilm temin edilememesi halinde araştırma ve inceleme evrakın aslı üzerinden de yapılabilir.

5. Araştırmacılar ancak kendi konuları ile ilgili arşiv malzemesi üzerinde araştırma ve inceleme yapabilirler. Araştırma konuları dışında malzeme talebinde bulunamazlar. Bu çalışmalar sırasında konu ile ilgili arşiv malzemesinin tamamını kendi adlarına ayırttıramazlar.

6. Araştırmacılar vesikaları sayarak teslim alırlar ve aynı şekilde teslim ederler. Kendilerine teslim edilen vesikanın kaybolması halinde sorumluluk araştırmacıya aittir,

7. Arşiv malzemesi talepleri, tarih ve saatine göre sıraya konularak karşılanır ve istenen belgelerin hangi gün ve saatte verileceği araştırmacıya bildirilir.

8. Araştırmacılar, bir gün içinde en çok on beş vesika veya beş defter talep edebilirler.

9. Araştırmacılar, kendilerine teslim edilen vesikaların tamamını iade etmeden yenilerini talep edemezler. Ancak, alınmış olan belgelerle ilişkisi bulunan ve birlikte incelenmesi gereken diğer bir kısım belgelerin talep edilebilmesi için, ilk alınanlardan aynı sayıda belgenin iade edilmesi ve yeniden sıraya girilmesi gerekir,

10. Araştırmacı, kendisine teslim edilen arşiv malzemesini başka bir araştırmacıya veremez, vesika üzerinden kopya alamaz ve fotoğraf çekemez.

11. Araştırmacı, kendisine teslim edilen arşiv malzemesini her türlü tahribat ve tahrifattan korumak zorundadır.

12. Araştırmacı, varsa vesikanın katlarını değiştiremez, katlayamaz, buruşturamaz. tertibini değiştiremez, vesikanın üzerine hiçbir şekilde yazı yazamaz, işaret ve numara koyamaz. Tespit ettiği herhangi bir hata ve karışıklığı kendisi düzeltemez, salon görevlilerini haberdar eder.

13. Araştırma ve incelemelerde sadece kurşun kalem ve silgi kullanılır.

14. Araştırma mahalline çanta, yazı ve fotoğraf makinası, palto ve benzeri eşyalarla girilemez. Araştırmacılar şahsî eşyalarını vestiyerde bulunan dolaplara kilitler.

15. Araştırma salonunda sigara ve herhangi bir şey içilemez.

16. Arşiv malzemesi, araştırmacılara tahsis edilen mahalden hiçbir şekilde dışarıya çıkarılamaz.

17. Araştırmacılara tahsis edilen mahallere, görevlilerden ve araştırmacılardan başkası giremez.

18. Çalışmalarına bir haftadan fazla ara verecek araştırmacı, elindeki belgeleri iade etmek zorundadır.

19. Bütün bu şartlardan birisinin İhlâli halinde, araştırma durdurulur ve araştırmacı hakkında mevzuat uyarınca gerekli işlem yapılır.

20. Ankara'daki Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı'nda bulunan Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'na ait kataloglardan tespit edilen malzemeden, ancak İstanbul'daki Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda yararlanılabilir.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde Araştırma Yapacak Olan Yerli ve Yabancı Araştırmacılardan İstenen Belgeler

Türk Araştırmacılardan İstenen Belgeler

1. Müracaat Formu

2. 1 Adet vesikalık fotoğraf

3. Nüfus Cüzdanı (yabancılar için pasaport ve kimlik) örneği

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET ARŞİVLERİNDE ARAŞTIRMA TALEBİNDE BULUNANLAR İÇİN MÜRACAAT FORMU VE TAAHHÜTNAME

Adı- Soyadı:............................................................................................

Uyruğu:............................................................................................

Çalıştığı Kurum – Kuruluş ve Görevi :............................................................................................

Tahsil Durumu:............................................................................................

Devamlı Adresi ve Telefon Numarası (İş-Ev):............................................................................................

(Yabancılar için ayrıca Türkiye’deki adresi ve telefonu) :.........................................................................................

T.C. Vatandaşlık Numarası (Yabancılar için Pasaport Numarası):..............................................................................

Yapılacak Çalışmanın Konuları ve Süresi :............................................................................................

Arşivimizde Daha Önce Çalışma Yapanlar İçin Bu Çalışmanın Tarihi ve Konuları:..................................................................

:...............................................................................

“Devlet Arşivlerinde Araştırma ve İnceleme Yapmak İsteyen Türk veya Yabancı Uyruklu Gerçek veya Tüzel Kişilerin Uymak Zorunda Oldukları Esaslar”ı dikkatle okudum.

Yukarıda verdiğim bilgilerin ve müracaat belgelerimin doğru olduğunu, bu Esaslara ve Kurumun iç çalışma düzenine uyacağımı, bunların tarafımdan ihlali halinde doğacak sorumluluk ve yükümlülükleri aynen kabul edeceğimi beyan ederim.

Tarih: ..../....../........

İmza:

DEVLET ARŞİVLERİNDE ARAŞTIRMA VE İNCELEME YAPMAK İSTEYEN TÜRK VEYA YABANCI UYRUKLU GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLERİN TÂBİ OLACAKLARI ESASLAR

Resmi Gazetede Yayım Tarihi: 01 Mart 2002

Sayısı: 24682

Amaç

Madde 1- Bu Esasların amacı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve araştırma hizmeti veren diğer arşivlerde araştırma, inceleme yapmak ve örnek almak isteyen Türk ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin tâbi olacakları usul ve esasları tespit etmektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Esaslar, tasnif edilmiş ve son işlem tarihi üzerinden en az otuz yıl geçmiş arşiv malzemesi üzerinde Türk uyruklu gerçek veya tüzel kişiler ile Türkiye’ye girmesi yasak olmayan yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılacak araştırma ve inceleme faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Müracaat şekli

Madde 3- Türk Arşivlerinde araştırma ve inceleme yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ve bunların vekilleri ile Türkiye’ye yasal yollardan girmiş yabancılar ve bunların vekilleri, “Devlet Arşivlerinde Araştırma Talebinde Bulunanlar İçin Müracaat Formu ve Taahhütname”yi (EK-1) doldurmak suretiyle bir adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı (yabancılar için pasaport ve kimlik) örneğiyle, vekil ise vekâletname ile birlikte doğrudan araştırma ve inceleme yapacağı arşivin veya arşivlerin bağlı olduğu idareye bizzat veya posta ile müracaatta bulunurlar.

Ayrıca bu müracaat, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik veya başkonsolosluklarına da yapılabilir. Bu temsilcilikler, yapılan müracaatı Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne ya da araştırmanın yapılacağı arşivin bağlı bulunduğu idareye gönderirler.

Vekilleri vasıtasıyla araştırma ve inceleme yapmak isteyen Türk veya yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin önceden müracaatlarının olması gerekmektedir.

Müracaatların işleme konulması ve cevaplandırma süresi

Madde 4- Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde yapılacak her türlü araştırma, inceleme ve örnek alma talepleri bu Genel Müdürlükçe, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü dışındaki araştırma hizmeti veren diğer arşivlere yapılacak talepler ise, söz konusu arşivin bağlı olduğu bakanlık veya kuruluşça işleme konulur ve en geç iki iş günü içerisinde sonuçlandırılır.

Silahlı Kuvvetler arşivlerine yapılan müracaatlar otuz gün içerisinde sonuçlandırılır.

Dışişleri Bakanlığı; yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri ve başkonsoloslukları kanalıyla, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde ve araştırma hizmeti veren diğer arşivlerde araştırma ve inceleme talebinde bulunan Türk veya yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler ile vekillerine, müracaatlarının sonucunu otuz gün içerisinde duyurur.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile birinci fıkrada belirtilen ilgili bakanlık ve kuruluşlar; bu Esaslarda öngörülen hükümleri de göz önünde bulundurmak suretiyle, araştırma ve inceleme taleplerini aynen veya sınırlandırmak suretiyle kabul veya reddedebilirler.

Müracaatların reddini gerektiren durumlar

Madde 5- Araştırmacıların;

a) Tasnifi tamamlanmamış ve en son işlem tarihi üzerinden otuz yıl geçmemiş arşiv malzemesi ile yararlanılamayacak derecede hasara uğramış arşiv belgesi üzerinde,

:D Araştırma ve inceleme talebinde bulunan kişinin onsekiz yaşından küçük olduğu veya medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmadığı durumlarda,

c) Müracaat formundaki bilgilerin eksik veya yanlış olması ve müracaat için gerekli belgelerin eksik veya sahte olduğunun anlaşıldığı hallerde,

arşivlerde araştırma ve inceleme talepleri reddolunabilir.

Taahhütname, araştırma süresi ve giriş kartı

Madde 6- Araştırmacılara, arşivdeki çalışmalarında uymak zorunda bulundukları şartlar ve yükümlülükler bildirilir ve kendilerine bu yükümlülüklere uyacaklarını tevsik eden bir taahhütname (EK-1) imzalatılır. Araştırmacılar için, "Arşive Giriş Kartı" tanzim edilir ve bu kart arşivde muhafaza edilir. Arşiv giriş kartları, arşive her girişte bir kimlik belgesi karşılığında araştırmacıya teslim edilir. Araştırmacı, arşivde bulunduğu sürece bu kartı görünebilecek şekilde üzerinde taşır.

Araştırma ve incelemelerde uyulacak esaslar

Madde 7- Araştırma ve incelemelerde aşağıdaki esaslar uygulanır:

a) Tasnifi tamamlanmamış arşiv malzemesi veya yararlanılamayacak derecede hasara uğramış belgeler incelemeye verilmez. Ancak, bu malzeme ve belgelerin, bir devlet hizmetinin görülmesinde veya bir hakkın korunmasında ve ispatında delil olarak kullanılacağının anlaşılması halinde, görevli personelin nezaretinde incelemeye verilebilir.

:D Kataloglarda kayıtlı bulunsa dahi, onarıma alınmış arşiv malzemesi ile revize edilmekte olan fonlara ait malzemeler, bu işlemler bitene kadar araştırmacılara verilemez.

c) Araştırma ve inceleme, ilke olarak arşiv malzemesinin fotokopisi, mikrofilmi veya elektronik ortam üzerinden yapılır. Bununla birlikte, fotokopi ve mikrofilmin temin edilememesi, elektronik ortamın sağlanamaması halinde araştırma ve inceleme evrakın aslı üzerinden de yapılabilir.

d) Araştırmacılar, ancak kendi konuları ile ilgili arşiv malzemesi üzerinde araştırma ve inceleme yapabilirler. Bu çalışmalar sırasında, ilgili konulara ait arşiv malzemesinin tamamını kendi adlarına ayırttıramazlar.

e) Arşiv malzemesi talepleri, araştırmacı yoğunluğu dikkate alınarak makul ölçüler içinde tarih ve saatine göre sıraya konularak karşılanır ve istenen belgelerin hangi gün ve saatte verilebileceği araştırmacıya bildirilir.

f) Araştırmacıların bir iş günü içerisindeki belge talepleri, günlük talep yoğunluğu ve iş gücüne göre idarece sınırlandırılabilir. Bu sınırlandırma, dosya envanter sistemiyle tasnif edilmiş fonlardan 2 dosya, analitik usulle tasnif edilmiş fonlardan 25 belge ve defter fonlarından 5 defterin altında olamaz.

g) Araştırmacılar, kendilerine teslim edilen belgelerin tamamını iade etmeden yenilerini talep edemezler. Ancak, alınmış olan belgelerle ilişkisi bulunan ve birlikte incelenmesi gereken diğer bir kısım belgelerin talep edilebilmesi için, ilk alınanlardan aynı sayıda belgenin iade edilmesi ve yeniden sıraya girilmesi gerekir.

h) Araştırmacılar belgeleri sayarak teslim alırlar ve aynı şekilde teslim ederler. Kendilerine teslim edilen belgenin kaybolması halinde sorumluluk araştırmacıya aittir.

ı) Araştırmacı, kendisine teslim edilen arşiv malzemesini başka bir araştırmacıya veremez, belge üzerinden kopya çıkaramaz ve fotoğraf çekemez.

i) Araştırmacı, kendisine teslim edilen arşiv malzemesini her türlü tahribat ve tahrifattan korumak zorundadır.

j) Araştırma ve incelemelerde sadece kurşun kalem ve silgi kullanılır. Ancak portatif yazı makinası ve bilgisayar arşiv yönetiminin uygun göreceği mahallerde kullanılabilir.

k) Araştırma mahalline çanta, fotoğraf makinası, dijital kamera, tarayıcı, cep telefonu, palto, dolma kalem, tükenmez ve renkli tükenmez kalem ve benzeri eşyalarla girilemez.

l) Arşiv malzemesi, hiçbir şekilde araştırmacılara tahsis edilen mahalden dışarıya çıkarılamaz.

m) Araştırmacılara tahsis edilen mahalle, görevlilerden ve araştırmacılardan başkası giremez.

n) Çalışmalarına bir haftadan fazla ara verecek araştırmacı, elindeki belgeleri, arşiv depolarındaki asli yerlerine konulmak üzere iade etmek zorundadır.

Yukarıdaki şartlardan birinin ihlali halinde araştırma durdurulur ve araştırmacı hakkında mevzuat uyarınca gerekli işlem yapılır.

Araştırmacıların mükellefiyeti

Madde 8- Türk veya yabancı uyruklu araştırmacılar, yaptıkları çalışmalar neticesinde hazırladıkları ve yayımladıkları eserlerden ilgili arşiv idaresine birer nüsha vermek zorundadırlar. Yabancı araştırmacılar ayrıca Dışişleri Bakanlığı’na da bir nüsha gönderirler.

Belge kopyası verilmesi

Madde 9- Araştırma ve inceleme yapan Türk veya yabancı uyruklu kişilere araştırma ve incelemeye açılan belgelerin fotokopi, dijital kopya veya mikrofilm şeklindeki kopyaları belirlenen ücret karşılığında verilir veya gönderilir.

Bu şekilde edinilen kopyalar hiçbir şekilde çoğaltılıp ticarî amaçla satılamaz.

Ancak, bir fonun, bir dosyanın veya bir defterin tamamının kopyasının verilip verilmeyeceği konusunda izin verme yetkisi ilgili arşiv idaresine aittir.

Yürürlükten kaldırma

Madde 10- 23/6/1989 tarihli ve 89/14269 sayılı “Devlet Arşivlerinde Araştırma ve İnceleme Yapmak İsteyen Türk veya Yabancı Uyruklu Gerçek veya Tüzel Kişilerin Tabi Olacakları Esaslar” yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 11- Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 12- Bu Esasları Başbakan yürütür.

3056 SAYILI BAŞBAKANLIK TEŞKİLÂTI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNEMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜ HAKKINDA KANUN’LA BAŞBAKANLIĞA VE DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE VERİLEN GÖREVLER

Kabul Tarihi: 10.10.1984

Resmî Gazete’de Yayım Tarihi: 19.10.1984 Sayısı: 18550

3056 Sayılı Başbakanlık Teşkilâtı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un 2. maddesinin (g) fıkrasında;

Başbakanlığın Aslî Görevleri Arasında Devlet Arşiv Hizmetleri:

“Türk Devlet ve millet hayatını ilgilendiren, tarihî, hukukî, idarî, ekonomik, ilmî doküman ve belgeleri toplamak, değerlendirmek ve düzenlemek; film, mikrofilm gibi ileri teknikleri uygulayarak arşiv malzemesini tek nüsha olmaktan kurtarmak, bunların tahribini önleyecek arşiv laboratuvarı kurmak; milletlerarası arşivcilik ile ilgili hareketleri takip etmek, önemli arşiv malzemesini yurt ve dünya bilim çevrelerine sunmak.”

şeklinde yer almıştır.

3056 Sayılı Başbakanlık Teşkilâtı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un 11. maddesinde;

“Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün görevleri şunlardır:

a) Millî arşiv politikasının esaslarını belirlemek, bu esasların uygulanmasını takip etmek ve denetlemek,

:D Devlet ve millet hayatını ilgilendiren her türlü bilgi ve belgeleri toplamak, değerlendirmek ve saklamak,

c) Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel şahısların elinde bulunan arşiv malzemesini tespit etmek, toplamak, gerektiğinde satın almak, bunların tamir ve restorasyonunu yapmak, tasnif ve tercüme etmek, uygun görülenleri yayınlamak,

d) Yurt içi ve yurt dışı arşivcilik ve bununla ilgili bilimsel gelişmeleri takip etmek, bu alandaki eserleri tercüme etmek, yayınlamak, önemli ve değerli arşiv malzemesini yurt ve dünya bilim çevrelerine sunmak,

e) Tarihî, kültürel ve estetik değeri olan arşiv malzemesinden koleksiyonlar yapmak, gerektiğinde arşiv müzesi kurmak ve sergiler açmak,

f) Arşiv malzemesinin tahribini önleyecek tedbirleri almak, arşiv laboratuvarı kurmak,

g) Arşiv malzemesinin kopyalarını çıkararak devamlılığını sağlamak ve bunları küçük hacimlere döndürmek için film, mikrofilm, fotokopi ve gerektiğinde diğer ileri teknikleri uygulamak,

h) Devlet arşivlerinden yararlanma esaslarını belirlemek, arşivlerdeki araştırma taleplerini değerlendirmek ve gerektiğinde izin vermek,

i) Her türlü bilgi ve arşiv malzemesini derlemek, ayıklamak ve her an kullanılır hale gelecek şekilde tasnif ederek muhafaza etmek,

j) Kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinde ayıklama, saklama ve imha işlemlerini denetlemek,

k) Makamca verilen benzeri görevleri yapmak.

Not : Diğer ülkelerin arşivleri ilgili devletler tarafından düzenleneceği için bilmiyorum

Link to comment
Share on other sites

Çok makbule geçti

icon13.gifDİKKAT: İletilerinizi Gönderirken Klavyenizin 3090qz6.jpg Tuşunun Kapalı Olmasına Özen Gösteriniz.İletiniz tarafımdan büyük / küçük değiştirilmiştir.

tarihogretmeni

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...