Jump to content

Laptobu Süreki Fişe Takılı Kullanma Hakkında ?


8506furkan
 Share

Recommended Posts

Benim görüşüme göre sürekli fişte kullanmanın bir sakıncası yok. Ancak bataryayı canlı tutmak adına en az haftada 1 kez bataryadan kullanıp, şarjı bitince tekrar şarj edip fişte kullanmaya devam etmek bataryanın uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Link to comment
Share on other sites

Eski bir abartıdan esinlenip kullanıcıya böyle şeyler aktarılıyor ama Hayır sürekli şarjda durması batarya ömrünü etkilemez.

Zaten notebook cep telefonları gibi batarya kullanan cihazların içinde batarya tam şarj olduğu zaman şarjı otomatik olarak kesen sistemler mevcut.Yani batarya yeni 16 saat şarj yap 3 kere yada bataryasürekli fişte olmasın ömrü kısalır sadece laftan ibaret.

Ve son olarak S_Erol çok güzel anlatmış bataryanı canlı tutmak için haftada bir kez olabilir şarjını tam bitir ve tam doldur daha iyi olur.

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle lityum ion pillerin sağlığını korumak eski pillerin sağlığını korumaktan daha farklıdır bunun sebebi hafıza etkisidir Özellikle nikel kadmiyum döneminde piller, tam şarj olmadan şarja, ya da batarya tam dolmadan şarj ile irtibatı kesildiğinde içerisindeki kullanılmayan atomlar donmaktaydı. Lityum iyon pillerin ise belli bir şarj döngüsü vardır ve bu döngüde sağlıklıdır
Şimdi lityum iyon pilerin sağlığını arttırmak için gereken öneriler
 
li-ion pillerle ilgili yapılması ya da yapılmaması gerekenler:
 
1. pili her fırsatta şarja takın. li-ion pil ne kadar aktifse o kadar uzun ömürlü ve sağlıklı olur.
 
2. li-ion piller sonuna kadar bitirilmemelidir. sürekli bunu yaparsanız kimyasal olarak pile hasar verirsiniz.
 
3. sabaha kadar şarjda bırakabilirsiniz. problem olmaz (orjinal şarj aleti ve pil olmak kaydıyla).
 
4. 2-3 ayda bir, sadece 1 defaya mahsus pili sonuna kadar bitirin ve sonra kapalı olarak %100’e kadar doldurun. bu sayede pil ölçer kalibre olur ve daha doğru yüzde değeri gösterir.
 
5. li-ion pillerde hafıza etkisi olmaz. ni-mh pillerden çok farklıdır. ayrıca yaklaşık olarak sabit bir döngü sayısı vardır. Bir döngüyü tek seferde de yapabilirsiniz (%100’den sonuna kadar harcayıp %0’a inmek=1döngü ) ya da birden çok seferde de (%100’den %50’ye inip şarja takmak, ertesi gün yine %100’den %50’ye inmek=0.5+0.5=1 döngü).
 
6. Pili her fırsatta şarja takarak hem döngü süresini uzatmış olursunuz (yani 1 döngüyü belki 2-3 günde tamamlamak) hem de pili aktif tutarak sağlıklı kalmasını sağlarsınız.
 
7. li-ion pillerin en büyük düşmanı sıcaklıktır. kullanım, şarj ya da saklama durumlarında mutlaka fazla ısınmasına izin vermeyin. kesinlikle çok sıcak ortamlara (yazın doğrudan güneş ışığı altına uzun süre, kapalı araba içinde, ısıtıcı, fırın gibi cihazlar üzerine) bırakmayın.
 
8. şarj sırasında cihazınız ister istemez ısınacaktır. siz şarj sırasında cihazı kullanırsanız aynı zamanda işlemci, ram vs gibi donanımlar da kullanılacağı için daha da fazla ısınacaktır. yani bu durum bataryanızın ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. mecbur kalmadıkça şarj sırasında cihazı kullanmamaya özen gösterin.
 
9. aynı şekilde cihazınızı bir kılıf ya da koruma içerisinde kullanıyorsanız, bu kılıf şarj sırasında cihazınızın fazla ısınmasına sebep olabilir. mümkünse kılıfı çıkartarak ve cihazı dock üzerine yerleştirerek, ya da ısıyı kolayca dağıtacak bir konumda (dik olarak ya da batarya yukarı gelecek şekilde ekranının üzerine yatırarak) şarj etmelisiniz. şarj sırasında fazla ısınacak kapalı, küçük ortamlardan kaçınmalısınız (açıkçası bu kılıf çıkarma olayında ben üşeniyorum biraz :)
 
10. mümkün olduğu kadar orjinal şarj cihazı kullanmaya özen gösterin. ya da orjinal cihaz değerleriyle aynı olan ve kaliteli malzeme kullanılmış cihazları kullanın. düşük amper çıkışlı şarj cihazları bataryanın şarj tutma kapasitesini düşüreceği gibi yüksek amperli cihazlar bataryanın fazla ısınarak patlamasına sebep olabilir.
 
11. Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız ve saklayacaksanız, batarya seviyesi %50’ye yakın bir değer olacak şekilde ve serin bir ortamda saklayın.
 
bir de çok sorulan, “telefon ilk alındığında nasıl şarj edilmeli?” sorusunun cevabı:
 
1. Telefonu açın. Kullanmadan tam şarj oluncaya kadar şarj edin.
2. Şarjdan çıkarın ve telefon kapanana kadar kullanın. Arada şarj’a takmayın.
3. Daha sonra şarja takın ve %100 şarj edin. Tam dolumdan sonra 1-2 saat daha şarjdan çıkarmayın.
 
Bu şekilde telefonunuzdaki batarya göstergesi kalibre olmuş olacak ve doğru bir değer gösterecek. Ancak sadece 6-7 ayda bir yapın. Daha sık yapmayın! Bu işlem sadece batarya göstergesi kalibrasyonu içindir.
 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...