Jump to content

'7 Yeni Harika' Açıklandı


mavikiz

Recommended Posts

Dünyanın yeni harika adayları arasında Ayasofya da bulunuyor.

ayasofya_b.jpg

Antik dünyanın harikalarını, küreselleşen dünyanın yeni harikalarıyla birleştirme, yeni semboller bulma arayışındaki modern insan, 7 yeni harika belirliyor.

Aralarında Ayasofya'nın da bulunduğu eserlerden hangilerinin yeni harikalar olacağının yanıtı, 7 Temmuz 2007'de açıklanacak.

Antik dünyada, 7 harika vardı, Babil'in asma bahçeleri, Olimpia dağındaki Zeus heykeli, Efes'teki Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Giza Piramitleri..

1999 yılında ise İsviçreli maceraperest Bernard Weber'ın harikalardan sadece piramitlerin ayakta kalmasından yola çıkarak ortaya attığı modern dünyanın harikalarını belirleme düşüncesi hayata geçirildi.

Bunun üzerine dünya çapında 200 yer belirlendi. Yeni 7 dünya harikası için küresel oylama yapabilmek için de bu yerlerin sayısı uzmanlarca 21'e indirildi.

Aralarında İstanbul'daki Ayasofya'nın da bulunduğu bu yerlerden 7'si dünyanın yeni harikaları olacak. Diğer adaylar arasında, Tac Mahal, Roma'daki Kolozyum, Sydney'deki Opera binası, New York'taki Özgürlük heykeli ve Mali'deki Timbuktu kenti de bulunuyor.

Üstelik Milattan Önce 200 yılında Bizanslı Philon'un belirlediği antik dünyanın yedi harikasından farklı olarak, bu sefer bütün dünya vatandaşları, yeni harikaları belirlemek için oya sahip.

Şimdiye kadar dünyada 80 milyon kişi internet üzerinden seçimini yaptı. Oylama sonucu, 7 Temmuz 2007'de Portekiz'in başkenti Lizbon'da açıklanıyor.

(TRT)

Link to comment
Share on other sites

Dünyanın 7 harikası, yeniden belirlendi. 7 harika eser olarak belirlenen yapılar, Portekiz'in başkenti Lizbon'da açıklandı. Bu eserler arasında Türkiye'den hiçbir yapı bulunmuyor.

772629364.jpg

659382409.jpg

281879009.jpg

Please register to see this content.

Dünyanın yeni 7 harikası, Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Benfica Stadı'nda yapılan törenle ilan edildi.

1- Ürdün'deki Petra Antik Kenti,

2- Çin Seddi,

3- Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli,

4- Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti,

5- Meksika'daki Chichen Itza Piramidi,

6- İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum

7- Hindistan'daki Taç Mahal

Dünyanın 7 harikasının açıklandığı törene ABD'li sinema sanatçısı Hillary Swank, Hintli sinema sanatçısı Bipasha, Basu ve İngiliz sinema sanatçısı Ben Kingsley katılırken, ünlü ABD'li şarkıcı Jennifer Lopez ve ünlü opera sanatçısı Jose Carreras, seslendirdikleri parçalarla törene renk kattılar.

Dünyanın 7 harikası, başkanlığını İsviçreli Bernard Weber'in yaptığı merkezi İsviçre'de bulunan New7Wonders Vakfı tarafından, 100 milyondan fazla kişinin internetten veya cep telefonu mesajlarıyla 6 yıl içinde www.new7wonders.com internet sitesine verdikleri oylarla belirlendi.

Merkezi Paris'te bulunan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek amacıyla yapılan oylamayı, yalnızca oylamaya katılanların düşüncesini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini açıklarken, New7Wonders Vakfı Başkanı Weber, oylama sonucu elde ettikleri gelirin yüzde 50'sinin tüm dünyadaki eserlerin restorasyonu amacıyla harcanacağını belirtti.

Restorasyonu yapılacak eserler arasında, Afganistan'da 2000 yılında Taliban tarafından havaya uçurulan dev Bamiyan Buda heykeli de bulunuyor.

haber7

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...