Jump to content

Format Atamıyorum


human33

Recommended Posts

Elimde windows xp tr sp2 cd si var. Bunu cdroom a koyup bilgisayarı yeniden açtığımda okumuyor. Sanırım bios ortamında yapılacak. İlkkez format atmaya çalışacağım. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Teşekkür ederim.

Link to comment
Share on other sites

Elimde windows xp tr sp2 cd si var. Bunu cdroom a koyup bilgisayarı yeniden açtığımda okumuyor. Sanırım bios ortamında yapılacak. İlkkez format atmaya çalışacağım. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Teşekkür ederim.

bilgisayar açılırken ekranda bios için bi tuş a basın yazısı çıkcak ya delete tuşu ya tab tuşu yada f10 orda ne yazıyosa giriyosun biosa boot u bul menülerde boot u seçince first yazısını cd romla eşitle 1. boot cd rom olarak ayarla kaydederek çık biostan xp cd yi tak açılırken bir tuşa basın diye bi yazı çıkcak sende bascan tuşa tüklemeye baslıycak kurmak istediğin yer olarak c yi ilk olarak kaldır bölümü bölümlenmemiş alan olarak c yok olsun tekrar seç ve cyi oluştur ve kur yoksa iki windows klasörün olur bu kadar bilgi yeter sanırım...

Link to comment
Share on other sites

WİNDOWS XP DİSK BÖLÜMLEME - FORMAT VE KURULUM

( Yararlı olacağı umuduyla size eskiden hazırladığım bir yazıyı veriyorum.)

Öncelikle boot edilebilir bir XP cd si ve tercihlerinize göre service pack 1 veya 2 paketi ya da sp paketleriyle entegre edilmiş XP cd si gerekiyor.

Bir başka gereklilik kurulum sonrasında donanım problemleri yaşamamak için başta anakart olmak üzere tüm aygıtlarınızın sürücü cd lerini hazırlamalısınız.XP bazı aygıtlarınızı tanımayabilir.Driver cd leriniz yoksa bir başka yöntem driver programları kullanarak bunları yedeklemektir.Windowsunuz henüz çalışıyorsa bu yöntem en kolayıdır.Yapmanız gereken netten free yada süre kısıtlamalı olarak indirip kullanabileceğiniz driver max,driver genıus,win driver,driver magic vb programlarla sürücülerinizi yedekleyin.Bunları HDD niz birden fazla bölümden oluşuyorsa ve siz diğer bölüme dokunmadan XP kuracağım diyorsanız bu 2. bölüme kopyalayabilir ya da cd vb ortamlara yedek alabilirsiniz.

Kullandığınız donanımın özelliklerine göre sp paketi seçmelisiniz.SP paketleri windows un kullanıcılardan gelen hata bildirimleri dikkate alınarak hazırlanmış ,işletim sisteminin açıklarını düzelten ve donanım sürücülerini güncelleyen paketlerdir.

PC nizi başlatarak delete (bazı PC lerde F2 veya değişik olabilir) tuşuyla biosa girin ve bios menüsünden advanced bios bölümüne girerek boot sırasında CD yi ilk sıraya alın.(bazı PC lerde bu menü yerine boot menüsü kullanılır)

Tekrar ilk ana menüye dönerek F10 tuşuyla kaydederek çıkın.Pc nizi yeniden başlatma( ctrl+alt+delete)dan xp cd sini yerleştirin ve yeniden başlatın.

pc niz cd den boot ederek açılacaktır.

Açılış sırasında CD DEN ÖN YÜKLEME İÇİN BİR TUŞA BASIN mesajını gördüğünüz anda bir tuşa basın.(Bunu yapmazsanız pc niz HDD ten varolan sisteminizi yükler ve kuruluma giremezsiniz.)

Eğer HDD niz SATA ise kuruluma başlamadan aşağıdaki bölümü dikkatlice okuyun.

………/……….

SATA HDD TANITIMI

Burada sık karşılaşılan bir sorunu yeri geldiği için kısaca açalım.HDD niz ultra ide ya da kullanılan terimiyle ide ise ( cdrom ve disket sürücülerdeki tarzda çok kanallı data kablosu ile bağlanan ) sisteminiz HDD nizi zaten tanır, aşağıdaki yönergelerle devam edebilirsiniz.

Ancak günümüzde daha hızlı veri aktarımı ve kablo kalabalıklığını azaltan yapılarıyla sık kullanılmaya başlanan Serial ATA HDD lerin tanıtılması ayrı bir işlem gerektirebiliyor.

Anakartınızın HDD kontrolörlerinin bulunduğu güney köprüsü chip i via vs. ise CD den boot etmeye başladığı ilk ekranda altta çıkan………..scsı ya da raıd sürücüsü yüklemek isterseniz F6 ya basın mesajını gördüğünüz anda birkaç kez F6 tuşuna basmanız gerekecek.Kısa bir sürenin ardından KUR sizden yüklemeye devam etmek için ek aygıt belirtmeniz gerektiğini yazar.

Bu aşamaya gelmeden önce hazırlıklı olmanız gerekiyor.Ek aygıt denilen şey anakartınızın cd si aracılığıyla hazırlayacağınız,formatlanmış bir FDD ye ( floppy) anakartınızın SATA sürücülerinin yüklenerek hazırlanmasıdır.Bu sürücüler genelikle cd içinde promıse dizini içindedir.EN doğru yöntem anakart kitapçıklarının son sayfalarında İngilizce olarak rastlayacağınız biçimde sistemi bir 98 disketiyle açtıktan sonra dos tan anakart cd sine geçerek bootdisk dizini içindeki anakart güney köprüsü sürücüsünü bulup formatlanmış bir diskete çekmektir.GA anakartlarda bu yöntem kullanılırken,bazı anakartlarda sistemi anakart cd sinden açıp yönergelere uyarak SATA sürücülerini diskete çekme yöntemi kullanılabiliyor.Bazende buna gerek kalmaksızın Windows ortamında cd içindeki driver – promıse klasörü içindeki SATA driverlerini diskete kopyalamak yeterli..

Kısacası en doğru yöntemi size anakart guıde i gösterecektir.İlgili bölümü dikkatli okursanız az bir İngilizce desteğiyle üstesinden gelebilirsiniz.

Bazende hiç sürücü yüklemeye gerek kalmadan – intel ve nvıdıa chiplerde- KUR HDD nizi görebilir.

Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta

HDD izin SATA mı yoksa SATA 2 mi olduğu..

Eğer arkasında ide lerde olduğu gibi jumper yeri varsa…

HDD niz SATA 2 dir.Ve diğer SATA HDD lere göre 3gb veri hızı yoluyla daha performanslıdır.

Ancak…

Anakartınızda buna uyumlu olmalı.Anakartınızı inceleyin.Kitapçıkta SATA 2 ya da 3gb ifadelerini görürseniz uyumludur.Jumper olmadan olur.

Yok eğer değilse HDD nizde jumper kullanarak 1,5 gb hızına çekin.(Jumperi nereye takacağınız HDD in kullanım broşüründe yazar)

Bunu yapmazsanızda sistem yükleyebilirsiniz.Ancak açılışlarda sorun yaşarsınız.Özellikle reset sonralarında…

Kendinize bir iyilik yapın ve özellikle anakart guıde ları başta olmak üzere donanımınızın kullanma kılavuzlarını ,bios setup ayarlarını – Türkçe İngilizce fark etmez – defalarca okuyun.Çözmeye çalışın.Yaşayabileceğiniz çoğu sorunun anahtarı uzakta değil.Yanıbaşınızda..

………/………

HDD niz SATA değilse bu bölümden devam edebilirsiniz.

XP nin klasik mavi yükleme ekranı çıkar ve donanımınızı inceleyerek kuruluş için gerekli olan dosyaları yükler.

WİNDOWS XP PROFESİONAL KUR ekranı

Burada WİNDOWS XP PROFESİONAL ŞİMDİ YÜKLE yi enter layın.

F8 sözleşme kabulunun ardından HDD in durumunu gösteren liste geliyor.

DİĞER PARTITIONLARA DOKUNMADAN C YE SIFIR XP KURMAK

Partıtıonları gördüğünüz ekrana geldiğinizde yapmanız gereken (C de kurulu eski XP varken) bu bölüm üzerine kurmayı onaylamanız.

(Burada bir başka tercih C bölümünü silmek ve yeniden bölüm yaratmaktır.)

Size aynı bölüme birden fazla işletim sistemi kurmanın sakıncalı olduğunu belirten bir uyarı alacaksınız Aldırmayın,onaylayın.Ancak bundan sonra gelecek ekranda size biçimlendirme seçenekleri soracaktır.Yani:

Bölümü fat 32 ile biçimlendir (hızlı)

Bölümü NTFS ile biçimlendir (hızlı)

bölümü fat 32 ile biçimlendir

bölümü ntfs ile biçimlendir

dosya sistemini olduğu gibi bırak (değişiklik yok)

(Eğer önceden kurulu XP ler ntfs ile kurulmuşsa burada FAT 32 li seçenekleri göremezsiniz)Sebebi ntfs dosya sisteminin Fat ı görememesidir.Bu seçeneği yeniden çıkarmanın yolu 98 disketi ya da bootable bir cd ile PC yi açıp Fdiskle dos olmayan bölümlerin silinmesidir.Neyse bu detay bir iş...Bu durum sizi yanıltmasın.Sİz varolan format(biçimlendirme) yöntemlerinden birini (tercihen NTfs) seçin.

Bu şekilde C yi formatlayıp,diğer partıtıonlarınıza dokunulmaksızın sıfırdan bir XP kurabilirsiniz

Yok eğer” BEN HDD Mİ YENİDEN BÖLÜMLEYECEĞİM” DİYORSANIZ

örneğin: eski haliyle 20gb c ve 20 gb d den oluşan toplam 40gblik bir HDD niz varsa şöyle bir ekranla karşılaşırsınız:

C 20gb xp

ve D 20 gb gibi.

Bunlar bölümlenmiş bölümler

D ve ardından L tuşuyla silmeden bölümleme aşamasına geçilmiyor.Eğer HDD inizde bu bölümler görünüyorsa ve yeni bölümleme yapmak istiyorsanız muhakkak bu bölümleri sileceksiniz ki tekrar bölünmek için alan boşalsın.Tabii ki sistem dosyalarının bulunduğu bölümü silerseniz,yeni xp kurana kadar HDD ten açılış yapamazsınız.( çünkü varolanı sildiniz)Kur'dan çıkmaya çalışsanız bile cd den boot ederek otomatik olarak sizi kur'a zorlar.)

Kısacası disk bölmek için önce bölümlenmemiş bölüm yaratmanız lazım

Bunun yolu da varolanlardan silmek.

istediğiniz bölümü silin yer açılsın,isterseniz hepsini...

Bölümlenmemiş bölüm ayrıldıktan sonra yapacaklarınız:

Buradaki seçeneklerden yeni bölüm oluştur c komutunu verdikten sonra ayrılacak alanı belirleyeceğiniz bölüm gelir.Oluşturmak istediğiniz bölümlerin değerini buradan girersiniz.

Örneğin hd iniz 40 gb ve siz 20 gb c ye ayırdıysanız esc ardından 20 gb c ve 20 gb bölünmemiş alan görülür.

Tekrar C yle bölümleyip 20 gb değer girerseniz geriye: 20 gb c ,20 gb D ve -dikkat edin 8 mb bölünmemiş alan kalır.Burası xp nin disk bölmek için ihtiyaç duyduğu sistem alanıdır,silemezsiniz,bölemezsiniz.Öylece kalır kafanıza takmayın.

Veya 20 gb D ardından 10 gb D derseniz bu sefer şu görünür:

20 gb c

10 gb d

10 gb bölünmemiş alan.Yani alanın tamamını da kullansanız sonunda XP disk bölme sistem dosyaları için 8 mb bölünmemiş alan bırakır.

kısacası bu bölümü kendi tercihlerinize göre belirleyebilirsiniz.

Ardından hangi dosya sistemini ( FAT 32 veya NTFS )seçeceğiniz bölüm gelir

" Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS.

FAT Bu dosya sistemi DOS ve W9x'in kullandığı dosya sistemidir. Bu şekilde formatlarsanız, bir DOS disketiyle açtığınızda diskinize erişebilirsiniz. Aynı şekilde eğer birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız, mesela bir de W98 yüklü ise, W98 ile açtığınızda bu disk alanını da görüp kullanabileceksiniz.

İki tane büyük dezavantajı var:

* Kullandığı dosyalama yöntemi diski 64KB'lık hücrelere bölüyor. Ve bir dosya en azından bir hücreyi kapladığı için, 1KB'lık bir dosya bile oluştursanız diskinizde 64KB yer kaplayacaktır.

* NTFS sisteminin sunduğu disk ve dizinlere hatta dosyalara erişimin kullanıcı bazında kısıtlanabilmesi özelliğinden mahrum kalacaksınız.

NTFS DOS disketiyle açınca ve W9x işletim sistemlerinden erişilememesi dışında güvenilir ve XP'nin özelliklerini tam olarak kullanmanıza imkan veren bir dosya sistemi. Bu arada kafanıza belki takılır diye söylüyorum, W9x tarafından erişilemez derken bu ağ üzerinden erişemez demek değil. Aynı makinada birden fazla işletim sistemi varsa bu durum söz konusu olabilir."( tırnak içindekiler xmuratçetinx arkadaşımızdan alıntıdır)

Tercinize göre fat 32 veya NTSF seçip enter.

Disk formatlanır…(XP kendini kuracağı bölümü formatlar .Örneğin 20 GB C ve 20 GB D dediyseniz ve XP yi C ye kuruyorsanız D yi formatlamaz.Sistem kurulduktan sonra zaten bu formatlanmamış bölüme ilk girişinizde XP size bu bölümü biçimlendirmek isteyip istemediğinizi sorar .Tercihinize göre bu bölümüde SONRADAN çok kolay bir şekilde formatlayabilirsiniz.)

ve dosyalar CD ROM dan kopyalanır…

Bilgisayar açıldığında Windows XP ilk defa Grafik kullanıcı arabirimi ile açılır

XP kendini kurmaya başlar( bu aşamalarda elimizi hiçbir şeye sürmüyoruz)

Kurulum Cd nizin versiyonuna göre- Türkçe versiyonlarda- genellikle bu aşamadan sonra lisans keyi ister. 25 haneli keyi girin.Yükleme devam eder….

Bir sonraki aşama DİL VE KLAVYE özelikleridir.Türkçe versiyonda default olarak Türkçe ve Q klavye gelir .Seçebilir ya da değiştirmeden ileri ile devam edersiniz.

Versiyona göre tarih ve saat ayarları bölümü… Seçebilir ya da değiştirmeden ileri ile devam edersiniz…

Adınız ve şirketiniz bölümü….Buraya adınızı yazarsınız.Şirket boş kalabilir..

Kurulum devam eder…

Versiyona göre bu bölümlerin sırası değişik olabilir.

Bu bilgisayarı kimler kullanacak bölümü…

Yönetici şifresi ister ve şifre giripte unutursanız açamazsınız ona göre.Bence şifre girmeyin.Boş bırakarak geçin…..

Kurulumun artık sonuna geldik.PC yeniden başlar ekran çözünürlüğünüzü ayarlar ve kısa bir beklemenin ardından WİNDOWS XP PROFESİONAL ın açılış ekranıyla karşılanırsınız.

Bu aşamada XP bilgisayarınızı başlatmadan önce internet bağlantınız.(Bu ayarı sonrada yapabilirsiniz.),microsofta üyelik vb ayarlar için sorular sorar.Bu aşamaları atlayabilir ya da tercihize göre belirleyerek ileri ile geçebilirsiniz.Kullandığınız XP Cd sinin etkinleştirme isteyip istemediğini önceden öğrenmeniz ve tercihlerinizi buna göre yapmanız sonradan aktivasyon sorunları yaşamamanızı sağlar.

Ve PC niz XP nin klasik masa üstü başlat menüsüyle açılır.

Link to comment
Share on other sites

Teşekkür ederim, bir deneyeyim bakayım. İnşallah başarırım.

Halit arkadaşım sana da teşekkür ederim. Bu bilgileri çok aramıştım. İşime yarayacak.

icon13.gifDİKKAT: Flood Yapmak YASAKTIR, Ard Arda İleti Göndermek Yerine p_edit.gif Butonunu Kullanarak İlk İletinizi Edit'leyiniz.

Link to comment
Share on other sites

linke bi göz atın isterseniz

http://www.bilgiportal.com/v1/idx/5/384/Windows/makale/Windows-XPye-Format-Atmak-XP-Repair-ve-XP-Kurmak-Resimli.html[/CODE]

video:

[CODE]http://img256.imageshack.us/my.php?image=tekdiskikiyebol9uv.swf&width=676[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...