Jump to content

Abd, İnternet’in Kontrolünden Çekiliyor.


trendmark

Recommended Posts

ABD, İnternet’in kontrolünden çekiliyor

2249122.jpg

ABD hükümeti, İnternet’in kontrolünden sorumlu kuruluş olan ICANN ile arasında yeni bir anlaşma imzalayarak İnternet’in bağımsızlaşması yolunda önemli bir adım attı. Üç yıl için geçerli olan yeni anlaşma dahilinde ABD hükümeti İnternet’in kontrolünde doğrudan söz sahibi olamayacak.

Alan adı ve sayısal İnternet adreslerinin kontrolünü sağlayan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names & Numbers) ile ABD hükümeti arasında imzalanan yeni bir anlaşma ile İnternet’in bağımsızlaşması yolunda önemli bir adım atıldı. Yeni anlaşma ile ICANN, bundan böyle ABD Ticaret Bakanlığı’nın doğrudan kontrolü altında olmayacak. Alan adı sistemi ile ilgili gelecekte alınacak kararlar ise dünya çapından temsilcilerin görüşleri alınarak belirlenecek.

Ticari bir amaç gütmeyerek çalışan ve 1998’de kurulan ICANN, İnternet’in kontrolü ile ilgili olarak ABD hükümeti ile birlikte çeşitli eleştirilere hedef oluyordu. Eleştirileri gerçekleştirenlerin ortak söylemi, artık tüm dünyaya mal olmuş İnternet’in tek bir ülke ve kuruluşun kontrolü altından çıkmasının vakti geldiği yönünde.

İnternet’in nasıl kontrol edilmesi gerektiği hala tartışılsa da, genel görüş yönetimin Birleşmiş Milletler altında sürdürülmesi. Buna göre, İnternet ile ilgili alınacak kararlar, çeşitli ülkelerin temsilcileriyle BM çatısı altında oylanarak belirlenebilir.

hürriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...