Jump to content

Amd Hd6850 Hdmi Ses Problemi


Keisaku
 Share

Recommended Posts

İyi günler. HD6850 Ekran kartına sahibim. Ayrıca Samsung tv ve yine samsung 5+1 ses sistemim var. sorunum şu: tvde normalde film vs izlerken ses sistemim çalışıyor, ancak pcyi bağladığımda (hdmi) sadece 2 kanal olarak gözüküyor ve ses sisteminin sadece ortadaki kolonundan ses alıyorum, ekran kartım 5+1 i destekliyor diye biliyorum hatta 7+1 e kadar destekliyor olması gerekiyor(sitesinde öyle yazıyor) ne yapmam lazım yardımınızı bekliyorum.

 

Ekran Alıntısı.PNG

Link to comment
Share on other sites

Tekrar Merhaba feten,

Benim ses işlemini ses kartım yaptığı için belirttiğin konuyu hiç araştırıp bakmamıştım. :) Sayende biraz araştırıp uğraştıktan sonra sesi hdmi dan ses sistemine gönderebildim.
Öncelikle resmini paylaştığın 2 kanal muhabbetine takılma. 7.1 e kadar aktarım yapıyor ;)

Ben monitör niyetine LG 32LB652 tv kullanıyorum. Ses sistemim ise Z906. Ekran kartım R290. Ses aktarma işi biraz meşakkatli onu belirteyim :) Ben, bende nasıl çalıştığını anlatacağım sende benzer sistem varsa (optik kablo v.b. gibi) deneyebilirsin ;) 

Ekran kartım HDMI 1.4 kablo ile TV'nin HDMI ARC girişine bağlı. TV de Optik kablo (Toslink) ile ses sistemine bağlı. TV nin ses ayarlarından "Optik" i seçtikten sonra sesi aldım ama Dolby/DTS gibi sesleri Z906 ya decode ettiremedim. Ses sisteminde 3D yani sanal surround ışığı yandı. Yani Stereo.

Ses sistemine Dolby/DTS yi Decode ettirmek için önce TV de ses çıkışı ayarlarında Optik'i seçerken "Dijital Ses Çıkışı" seçeneğinde Otomatik/PCM gibi seçenek var ise Otomatikte kalsın. Aksi takdirde Decode etmeyecektir. Sonra örneğin Dolby/DTS sesli bir filmi POWERDVD de açarak programın ses ayarlarında ufak ayar yapmak gerekiyor. Programın ses ayarlarından Output: "Use HDMI" seçilerek "More Audio Settings" den "Non-decoded Dolby Digital/DTS audio to external device" seçeneği seçilmelidir. Bu ayarları yapınca Dolby/DTS sesleri ses sistemine decode ettirebildim (Başka bir program kullanıyorsan benzer ayarlardan sesleri decode ettirebilirsin). Eğer PCM seçili olursa ses sistemi decode etmemektedir. Böylelikle 3D ışığı yanmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: HDMI kablonun ses aktarımı yani ARC için en az 1.4 olması lazım. HDMI wikipedia sayfasına bakabilirsin. Bazı sitelerde araştırırken kablosu 1.4 olmadığı için stereo aldığını söylemiş birisi.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. dediklerini yapmaya başlamıştım şayet tv de ses seçeneklerinde sadece PCM seçilebiliyor diğerleri seçilmiyor( tv samsung) sanırım olmayak bu şekilde. birde digital audio kablosunu denemeyi düşünüyorum yarın gidip bir 3.5mm yi çeviren çeviricilerden alıcam bakalım olacakmı.

ek olarak yaptığım araştırmalarda ekran kartımın 8 kanala kadar destek verdiği yazıyor bu da şaşırtıcı noktalardan biri sanırım elimdeki hdmi kablosu 1.4 değil bunu nasıl anlarım bunun hakkında bilgin var mı?

Link to comment
Share on other sites

Rica ederim yardımım olabildi ise ne mutlu bana. Valla kablonun 1.4 olup olmamasını kablonun üzerinde bulunan yazılara bakıp googledan aratarak bulunabilir. Benim kinde mesela 1.4 yazmıyor ama üzerindeki harf ve rakamlardan 1.4 standardını gösteriyor. Örneğin TV in 3 boyutlu ise zaten PC de görüntü ayarları v.b. gibi yerlerde 3D seçenekleri çıkıyor. Bu da kablonun 1.4 olduğunu gösterir. Zaten 1.4 den eskileri 3D yi desteklemez!
Bu arada TV modelini de yazarsan memnun olurum. ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

HDMI 1.4 buldum diğer tvde varmış taktım powerdvdden denedim ancak sizin söylediğiniz ayar çıkmıyor çünkü pcm seçili kalıyor tv de.

tv şu 

Please register to see this content.

 

edit: şu an oldu 5.1 film açtım ve sesi veriyor her kanaldan. görüntüde olmamış gibi ama uygulamada olmuş :) 

çok teşekkür ederim yardımların için

Edited by feten
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rica ederim. Biraz önce oyunları sormuştun. Oyunlarda ses ayarlarında Dolby/DTS gibi veya HDMI seçeneği gibi seçenek bulunmadığından (en azından bendeki oyunlarda yok) bende decode etmeden ses geliyor yani stereo. Artık ses sistemi sanal surround yapabilirse diğer kanallardan da ses alabilirsin. ;)

Keyifli seyirler ve dinlemeler dilerim :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...