Jump to content

Uefi Bir Sisteme Windows7 Kurmak


bozart
 Share

Recommended Posts

Öncelikle hatayı alanlar;

(secure boot kapalı) iken usbden bootu starting windows diyor ve tıkanıyor ise secure boot açık olması gerek

  ......Uefi destekli bir windows kurulumu yapmak için makinanızın bios ayarlarından sistem konfigürasyonunu uefi olarak ayarlayın. Kurulumun yapılacağı hard diskinizin bölüm düzenini MBR'den GPT'ye dönüştürmeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızda tek sabit disk ve bu sabit disk üzerinde tek windows işletim sistemi kullanıyorsanız bunun için usb ya da cd boot özelliğine sahip hard disk format tools vb programlarla sisteminizde bunu boot ile başlatıp ve ardından uefili kurulum yapacağınız sabit diskiniz üzerindeki tüm bölümleri silmeniz gerekmektedir, bu bölümleri silmeden önce hard disk üzerindeki tüm veriler de silineceği için disk üzerinde önemli verileriniz var ise bunları harici veya aynı hard diske dahil olmayan diğer bir bölüm ya da diğer bir hard diske kopyalama yaptıktan sonra işleme devam ediniz. Bu işlemlerden sonra program içerisinde yer alan convert mbr to gpt özelliğinden yararlanarak sabit diskinizi gpt bölüm düzenine dönüştürünüz. Tüm bu aşamalardan sonra uefili kurulum için hazırlamış olduğunuz kurulum medyanızı sürücünüze yerleştirerek kuruluma başlayınız. Sabit diskiniz üzerine kurulum yapmadan önce ilk olarak tüm bölümleri sildiğiniz ve gpt dönüşümü yaptığınız sabit diskinizde hard disk kapasitenize uygun olarak istediğiniz boyutta yeni bir bölüm oluşturun ve onay işlemi sırasında windows kurulumu yönergeleri dahilinde birden çok bölüm oluşturulmaktadır bu uyarıya evet onayı verin ve bu bölümleri bu aşamada kesinlikle silmeyin ve hatta görmezden gelerek yeniden boyutlandır vs yapmayın. Zaten bu bölümleri windows disk kapasitenize ve yükleme yapacağınız sisteme uygun olarak otomatikman oluşturmaktadır. Bu işlemlerden sonra oluşturduğunuz bölüm üzerine windowsu yükleyin..

Şayet uefili bir kurulum değilde klasik yani legacy bir kurulum yapmak istiyorsanız; bios konfigürasyonunu legacy olarak seçmeniz ve hard diskinizin bölüm düzeninin ise mbr olması gerekmektedir. Ve ayrıca kurulum medyanız hafıza kartı veya flash bellek ise bunu da mbr bölüm düzenini destekleyecek şekilde hazırlamak gerekmektedir..
 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Please register to see this content.

sistem şuan bende windows 7 uefi kurulu

formatta disk bölümlemede

c ve d diski kurulu şuan c yi silip win oold oluşturmaması için

kafama takılan yeniden c diski oluşturunca o 1oo mb olan bölüm tekrardan değişecekmi?

c yi silerken o 100 md sistem idemi silmem lazım?

yoksa yeni bir fazladan 100 mb bölümmü oluşturur?

Edited by italyano43
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Yerinizde olsam kesinlikle silmem..uefi li sistem olarak kurmuşsun uz diğer bölümler otomatikmen çıkıyor windows diğer bölümleri kendine ayarlıyor zaten..kalsa da bi zararı yok 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 dakika önce, italyano43 yazdı:

UEFİ zaten şuan sistemim

demek istediğim 100 mb lık bölümü silersem

bozulurmu uefi

yani tekrardan diskpart yapmayayım.

tekrardan kurulumda silebilirsin çalışan sistemden bahsediyorsan bozulur sakın silme boot etmez sistem

edit: resmi şimdi gördüm zaten tek parça kullanıyorsun ve hdd gpt formatında sıfırdan kurulumda msr dahil tüm bölümleri silip yeni oluşturduğunuzda bu bölümler tekrar sıfırdan oluşur diğer bi seçenekte sadece c sürücüsünü biçimlendirip sistemi kurabilirsiniz değişen bişey olmaz

Edited by oguzhan43
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

üstadlar daha iyi bilir ama benim deneyimlerime göre uefi modunda kurarsan veya kurmuşsan bu gpt bölümleme olur ancak mbr olmaz. hiç bir şekilde değişmiyor bu. ben bir çok şekilde denedim. ancak bir program var onunla aldatabiliyorsun sistemi ama bu seferde sorun çıkıyor. birde iki sistem kurulu ise ve c yi silemezsin diye biliyorum veya silsen bile sorunlar çıkacaktır. ayrıca oluşturduğun sözümona yeni c bölümü ne c harfini atayamazsın.

@ bozart  size sormak istediğim ise şu; ben bu konuyu açmıştım büyük olasılıkla ama kesin yanıt alamamıştım. ben c ye win 7 ulti.64 bit kurdum d ye de win 10 kurdum fakat pek bir sorun olmamakla birlikte starting windows diye açılıyordu win 7.   win 7 ve win 10 u aynen bu şekilde kurup hem uefi -yani gpt bölümlendirme olacak mutlaka-(benim tecrübelerime göre) kurabilirmiyim. kısaca bu şekilde her iki sistemi uefi gpt olarak kurabilir ve starting windows açılışı yerine windows başlatılıyor olarak kurup uefi bios şifrelemesini kullanabilirmiyim? herhalükarda nedenlerinide açıklarsanız sevinirim.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Abdülhey kardeş. ....uefili kurulum yapmak istiyorum demek istiyorsunuz  sanırım ....Kendi görüşume göre sıkıntı çıkarabilir . Çünki windows 7 kendine 350mb sistem belleği ayırirken windows 10 kendine 500mb sistem belleği ve ikinci olarak ayırdığı bellekte bir cakişma yapabilir ...Bu sistem belleklerinde sıkıntı çıkarmazsa çalışır yoksa bu uefili sistemler hata kabul etmiyor...

Yada ikinci bir görüşüm...öncelik windows 10 uefili kurun daha sonra window 7 yi ikinci bir sistem olarak kurun...win10 sistem (500mb) belleği daha yüksek olduğu için öncelik onu kurup deneyiniz.... böylece denemekte fayda var.....tabi  hdd nizdeki bütün verileri yedekleyin;)

Edited by bozart
Link to comment
Share on other sites

Bozart kardeş; teşekkürler.. bilgilendirmelerinizi dikkate almakla birlikte dediğiniz yolların hepsini denedim sanırım. şimdi ilk önce win 10 kurarsam sonra üstüne win 7 kurarsam mesela gelişmiş sistem kurtarma seçenekleri win 10 daki gibi olmuyor ve win 10 da da boot açılmıyor diyelim iş sistemin win 10 ise ona ulaşamıyorsun ve ancaak kurtarma cd leri ile verilerini yedekleyip yeniden format atmak şart oluyor. hatta aynen bu başıma gelmişti diye hatırlıyorum. ingilizce kod la birlikte boot dosyalarından biri eksik yada bozuk diye uyarı vermişti. ayrıca uefili kurulumda 350 mb ilk kurduğumuz sistem için  kurtarma belleği ayarlıyor ikincisi için 100 mb diye hatırlıyorum.

 

neyse kısaca şöyle söyleyeyim uefi li kurulumda gpt bölümlendirme ilkesi olduğundan   windows strating diye açılıyor. mbr olarak kurarsan normal windows başlatılıyor diye başlıyor. benim sorum şu bu windows starting  i aşma yolu varmı uefili kurulumda?  programlarla başlatma ekranını istediğin gibi yazabiliyorsun ama onda da sorun çıkıyor.

Edited by abdulhey_
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...
On 16.01.2017 at 09:51, italyano43 yazdı:

Please register to see this content.

sistem şuan bende windows 7 uefi kurulu

formatta disk bölümlemede

c ve d diski kurulu şuan c yi silip win oold oluşturmaması için

kafama takılan yeniden c diski oluşturunca o 1oo mb olan bölüm tekrardan değişecekmi?

c yi silerken o 100 md sistem idemi silmem lazım?

yoksa yeni bir fazladan 100 mb bölümmü oluşturur?

silmeyin sadece 100mb alanı ve c:\ sürücüyü ormatlayın ve kurulum yapın

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By Reisi
      Merhaba arkadaşlar bilgisayarım uefi class 3 yani düz uefi, csm yok legacy bios yok windows 7 yüklemeyi denediğimde Windows 10 boot dosyasını kullanarak ilk kurulum ekranını rahatlıkla geçiyorum sonra yeniden başlatmak gerektiğinde yeniden başlıyor ve asıl sorunda burada Starting Windows ekranında kalıyor bunu aşmanın yolu var mı? 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...