Jump to content

1 Petaflop’luk Süperbilgisayar Yolda


trendmark

Recommended Posts

1 petaflop’luk süperbilgisayar yolda

246121.jpg

Bilim insanları, saniyede trilyonlarca işlem yapabilen süperbilgisayarlardan birçok deneyde yararlanıyor. Ancak, trilyonlarca işlem de artık bilime yetersiz kalıyor.

URBANA - Halen dünyanın en güçlü süperbilgisayarı, saniyede 367 trilyon işlem gücüyle IBM yapımı BlueGene/L. Ancak ABD’nin en üst bilimsel kurumu NSF Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) saniyede 1 katrilyon işlem gücünde bir bilgisayarın yapımı için maddi destek sağlayacağını açıkladı.

Saniyede 1 katrilyon işlem gücü petaflop olarak tanımlanıyor. NSF’in projesi gerçekleştiğinde, dünyanın en güçlüsü olan 367 teraflop’luk BlueGene/L’in 3 katı gücünde bir makine ortaya çıkacak. NSF’in 1 petaflop gücündeki süperbilgisayarında 1 milyon işlemci olacak.

University of Illinois-Urbana kampüsündeki Ulusal Süperbilgisayar Merkezi uzmanı Thom Dunning, 1 petaflop’luk süperbilgisayarın 1 milyon PC’den daha güçlü olacağını ve biyolojiden ekonomiye, atom fizikten kara delik araştırmalarına kadar geniş bir yelpazede bilime hizmet edeceğini ifade ediyor. Bu bilgisayar mevcut süperbilgisayarların günlerce uğraştığı deneyleri saatlerle ölçüler bir zaman diliminde çözebilecek.

DEV SOĞUTMA SİSTEMİ

Ancak, saniyede 1 katrilyon işlem yapabilen bir bilgisayarın yapımı o kadar da kolay değil. Bu dev makineyi soğutmak için yine dev bir soğutma sistemi gerekecek. Dunning böyle bir soğutma sisteminin başlı başına enerji sarfiyatı yaratacağını vurguluyor. Ayrıca, mevcut yazılımların da özel olarak revize edilmesi gerekecek.

ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...