Jump to content

Üniversiteler Dünya Liginde Sýfýr Çekti.


PaRDuS

Recommended Posts

Çin ve Ýngiltere’de yapýlan iki ayrý araþtýrma, Türk üniversitelerinin bilimsel baþarýsýzlýðýný ortaya koydu. Türkiye’den hiçbir akademik kuruluþ, dünyanýn en iyi üniversiteleri sýralamasýnda ilk 500’e giremedi.

Üniversiteler, 2006-2007 akademik yýlýna görkemli törenlerle adým atýyor. Rektörler açýlýþlarda bilimsel çalýþmalardan ziyade siyasi içerikli konuþmalarýyla dikkat çekiyor. Dünya çapýnda yapýlan 2 ayrý araþtýrma, rektörlerin bu tavrýnýn altýnda yatan temel sebebi ortaya çýkardý: Türk üniversiteleri bilimsel baþarý açýsýndan uluslararasý alanda varlýk gösteremiyor.

Her yýl Çin'de belirlenen dünya üniversiteleri sýralamasýnda Türkiye'den hiçbir kuruluþ ilk 500'e giremedi. Ýngiltere'deki baþka bir araþtýrmada da sonuç deðiþmedi; Türk üniversiteleri ‘Dünyanýn en iyi 200 üniversitesi' sýralamasýnda ‘sýfýr' çekti. Deðerlendirmeyi, Ýngiltere'de uluslararasý eðitim ve kariyer konularýnda uzman araþtýrma kuruluþlarýndan The Times Higher Education Supplement yaptý.

Türk üniversiteleriyle ilgili ilk acý haber Çin'den geldi. Þanghay Jia Tong Üniversitesi Yükseköðretim Enstitüsü'nün yaptýðý Dünya Üniversiteleri Akademik Sýralamasý araþtýrmasýnýn 2006 yýlý sonuçlarý açýklandý. 4'üncüsü gerçekleþtirilen araþtýrmada Türk üniversiteleri bilimsel bir baþarý ortaya koyamadý. Geçen yýl 410'uncu olan Hacettepe Üniversitesi ile 469'uncu seçilen Ýstanbul Üniversitesi, 2006'da bu seviyeyi bile koruyamadý. Araþtýrma çerçevesinde, “Uluslararasý bilimsel atýf indekslerinde yer alan makale sayýlarý, bilimsel araþtýrma sonuçlarý, mezunlarý ve hocalarýnýn uluslararasý bilimsel çalýþmalarý” gibi kriterler deðerlendirildi. Baþta Amerika, Ýngiltere, Almanya ve Japonya olmak üzere, sýralamaya þu ülkeler girdi: Þili, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Singapur, Çek Cumhuriyeti, Ýrlanda, Macaristan.

Ýngiltere’de uluslararasý eðitim ve kariyer konularýnda kýlavuzluk yapan araþtýrma kuruluþlarýndan The Times Higher Education Supplement’in (THES) yaptýðý araþtýrma, Çin’deki sonuçlardan çok farklý çýkmadý. Dünyadaki 3 bin 700 akademik aktivite, dünya çapýnda ünlü 30 üniversitenin en iyi araþtýrma laboratuvarlarýnda çalýþan tecrübeli elemanlarla görüþme, 736 iþ kurumu ile yapýlan görüþme, uluslararasý çalýþmalar, uluslararasý öðrenci oranýnýn toplam öðrenciye göre durumu gibi kriterlerin deðerlendirildiði araþtýrma sonunda dünyanýn en iyi 200 üniversitesi belirlendi. Ancak Türk üniversiteleri baþarýsýz bulundu ve sýralamaya alýnmadý.

‘Üniversitelere siyaset ve ideoloji hakim’

Türk üniversitelerinin uluslararasý alandaki baþarýsýzlýðý, akademisyenler tarafýndan Yükseköðretim Kurulu (YÖK)’na ve üniversite rektörlerinin öðretim üyeleri üzerindeki baskýlarýna ve kaynak yetersizliðine baðlanýyor. Üniversite Öðretim Elemanlarý Dayanýþma Derneði Baþkaný Prof. Dr. Þefik Dursun, son yýllarda üniversitelerde siyaset ve ideolojiden baþka bir þey konuþulmadýðýna dikkat çekerek, “Üniversitelerde maalesef siyaset ve ideoloji hakim. Son günlerdeki tartýþmalardan bunu anlamak mümkün. Üniversitelerdeki yönetim anlayýþý sadece polisiye tedbirler alarak istedikleri tipte insan yetiþtirmeye yönelik oldu. Bilimsel araþtýrmalarýn kalitesi çok düþük. Yayýn sayýlarý arttý gibi gösteriliyor ama kullanýlabilir araþtýrma deðil.” dedi. Türk Eðitim Sendikasý Ýstanbul Þube Baþkaný Yard. Doç. Dr. Hanefi Bostan ise YÖK ve üniversite rektörlerinin hocalar üzerinde kurduðu baskýdan dolayý hocalarda bilimsel araþtýrma aþkýnýn ve þevkinin öldüðünü belirtti.

--------------------------------------------------------------------------------

En iyiler deðiþmedi

Çin Shanghai Jia Tong Üniversitesi’nin yaptýðý araþtýrmada dünyanýn en iyi üniversitelerinde ilk 10 üniversite deðiþmedi. Dünyanýn en iyi üniversiteleri þöyle: Harvard, Cambridge, Stanford, California-Berkeley, MIT, California Teknoloji, Columbia, Princeton, Chicago ve Oxford.” THES’in yaptýðý araþtýrmada ise sýralama þöyle: “Harvard, Cambridge, Oxford, MIT, Yale, Stanford, California Teknoloji, California, Berkeley, Imperial College London ve Princeton.

http://www.zaman.com.tr/?bl=haberler&alt=&trh=20061007&hn=356852[/CODE]

Bunun uzerine yorum yapamiyorum :) GuneyKorede okuyan bir arkadasim gonderdi bu haberi ne diyecegimi bilemedim GuneyAfrika bile siralamaya girmis dedi. :)

Link to comment
Share on other sites

Geçen sene Osmangazi Üniversitesi Rektörü

öðrenim yýlý açýlýþýnda internetin sadece mp3 indirmek için

kullanýladýðýný, bir yýl boyunca hiç akademik çalýþmalarýn yayýnlandýðý

sitelere girilmediðini kanýtlarýyla anlatmýþtý.

Ayrýca o sene osmangazi ünv. türkiyede makale yayýnlayamayan tek

üniversite olmuþtu. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...