Jump to content

Gartner: Tekel davaları Vista’yı erteletir


trendmark

Recommended Posts

Gartner: Tekel davaları Vista’yı erteletir

248619.jpg

Danışmanlık şirketi Gartner, Microsoft’un yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista’nın lansmanını tekelleşme ile ilgili hukuki sorunlar çözülene dek Nisan’a çekilmesini öneriyor.

LONDRA - ABD’li danışmanlık şirketleri, Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows Vista’nın ne zaman piyasaya çıkacağıyla ilgili spekülasyon yapıyor. Goldman Sachs, Vista’nın açıklandığı gibi Ocak sonunda çıkacağını savunurken, Vista’nın daha önceki ertelemelerini öngören Gartner ise yeni bir gecikme sinyali verdi. Microsoft, Windows Vista’nın kurumsal versiyonunu Kasım ayına yetiştireceği açıklamıştı.

Goldman Sachs analisti Rick Sherlund imzalı bir raporda, Vista’nın nihai betasının çok yakında çıkacağı, Microsoft’un söz verdiği tarihlere uyacağı savunuldu. Raporda, “Şimdiye dek şüpheyle yaklaşılan Vista’nın lansman tarihi ile ilgili kuşkular nihai betanın kesinleşmesiyle giderilmiştir” denildi.

GARTNER: NİSAN’A ERTELENİR

Buna karşılılık Gartner, Microsoft’un Vista’yı Nisan ayına kadar erteleyebileceğini öne sürüyor. Gartner, daha önce de Vista’nın ertelenmesinin işletim sisteminin genel yapısı için iyi olacağını savunan bir rapor yayınlamıştı. Goldman Sachs ise, Vista’nın yılbaşından sonra çıkması halinde, kullanıcıları cezbetmek için çeşitli indirimler ve kampanyalar yapacağını öngörüyor.

AB İLE REKABET SORUNU SÜRÜYOR

Gartner, Vista’nın ertelenmesini gerektirebilecek en ciddi sorun olarak AB Rekabet Komisyonu’nu gösteriyor. AB Rekabet Komisyonu, Vista’da arama çubuğuna MSN Search’ün konması gibi bazı özelliklerin Microsoft’un tekel konumunu güçlendirdiği gerekçesiyle soğuk bakıyor. Komisyon’un negatif rapor vermesi halinde, Vista’nın AB pazarlarında lansmanı da gecikecek.

Gartner analisti David Mitchell-Smith’in kaleme aldığı raporda, Microsoft’un muhtemel bir gecikmede ise AB Rekabet Komisyonu’nu sorumlu tutarak eleştirileri göğüsleyeceği vurgulanıyor. Gartner raporunda ayrıca Microsoft’un yeni güvenlik yazılımı çıkarmasıyla artık rakibi olan Symantec ve Adobe’den de gelecek davalara hazırlandığı belirtiliyor.

RELEASE CANDIDATE 2 YAYINLANDI

Microsoft, yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista’nın nihai deneme sürümü olan Release Candidate 2’yi yayınladı. Microsoft’tan yapılan açıklamada, Vista’nın Ocak 2007’ye yetiştirileceği belirtildi.

Microsoft, nihai betanın da yayınlanmasıyla Vista’nın takviminin zamanında işlediğini savundu. Release Candidate 2, Cuma günü teknik ve geliştirici kadrolara dağıtıldı. Vista’nın kurumsal versiyonu Kasım ayında şirketlere dağıtılacak. Microsoft, son kullanıcı sürümünün ise Ocak 2007’de çıkacağını açıklamıştı. Ancak pazar araştırma şirketi Gartner, işletim sisteminin nihai sürümünün Nisan’a ertelenmesini savunmuştu.

ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...