Jump to content

'120' İsimsiz Kahraman Geliyor…


tarihogretmeni

Recommended Posts

5b15d722008142912256in7.jpg

Van…

1914 Haziran…

O günler, ülkemizin büyük toprak kayıpları ve milyonlarca insanımızın da büyük perişanlıklar yaşamasına neden olan Balkan Harbi'nden henüz kurtulduğumuz günlerdir, yaralarımızı sarıp ülkemizi feraha çıkartmaya çalıştığımız barış günleridir.

5b25d722008142912256ay3.jpg

Ancak o günler de çok sürmez, yaz aylarında Avrupa'da başlayan 1. Dünya Harbi ülkemize de sıçrar Ruslar Doğu Anadolu'da Erzurum istikametinde taarruza geçerler. Büyük bir isyana gebe olan Van'daki Jandarma Tümeni şehirden ayrılır ve Kafkas Cephesi'nde Ruslarla ölüm – kalım mücadelesine girişir...

Aralık 1914'te Sarıkamış Harbi'nin başlamasıyla birlikte çatışmalar yoğunlaşır ve bir gün Jandarma Tümeni'nin de cephanesi tükenir.

Van'da az da olsa cephane vardır, sınırdaki askerlere gönderilmek istenir fakat elde doğru dürüst kağnı bile kalmadığı gibi eli tüfek tutan hemen herkes de cephelerdedir.

5b35d722008142912256tk8.jpg

Hiçbir çare bulunamaz, neticede yaşları 12 ile 17 arasında değişen çocuklar gönüllü olurlar. Hemen hazırlıklara girişilir. 120 çocuk 1915 Ocak ayının donduran ayazlarında cephaneyi sırtlanır, karlı dağlara doğru yürümeye başlar.

Ancak günler ve geceler süren bu büyük yolculuk 120 kahraman çocuk için hiç de kolay olmayacak, tam bir ölüm-kalım harbi'ne dönüşür…

5b45d722008142912256dy9.jpg

“Karlara yazılmış gerçek bir destan"ı anlatan 120 filminin yapımcılığı, müzikleri ve senaryosu Özhan Eren'e, hikayesi Hikmet Ilgaz ile Özhan Eren'e ve yönetmenliği Murat Saraçoğlu ile yine Özhan Eren'e ait.

Filmin oyuncu kadrosunu ise Özge Özberk, Burak Sergen, Cansel Elçin, Emin Olcay, Demir Karahan ve Ahmet Uz oluşturuyor.

5b55d722008142912256lo2.jpg

Film yapımından notlar

5b25d7220081430142256zz8.jpg

Filmin tamamı Van'da çekilmek istendi. Ama tarihsel olaylar neticesinde kentte bugün bir tek olsun uygun yapının kalmamış olmaması sebebiyle gerçekleştirilemedi. 1914 yılına ait şehir içi sahneleri için Safranbolu bu nedenle tercih edildi.

120 filminin hazırlıkları Haziran 2005'te başladı ve yaklaşık 2 yıl sürdü.

14 Eylül 2007 günü Safranbolu'da filmin yaz sahneleri ile çekimler başladı. 10 gün süren ilk çekimlerden sonra ara verildi ve Kasım ayında filmin kış sahneleri için yine Safranbolu'da 3 hafta süren çekimler yapıldı.

Bu çekimlerde Safranbolu halkı ve özellikle öğrencilerden büyük destek görüldü. Daha sonra tekrar ara verildi, ekip bu defa filmin diğer kış sahneleri ile çocukların karlı dağlardaki yolculuğunu çekmek üzere Aralık ayında Van'a gitti.

5b35d7220081430142256dw7.jpg

Van'daki çekimlerde Vanlı öğrenciler yer aldı. Van valisi dahil birçok bürokrat ve öğretim görevlisinin çocuklarının da yer aldığı çekimlerde bütün öğrenciler, karlı dağlarda sürdürülen çekimlerin büyük zorluklarına rağmen her gün büyük bir heves ve tam bir “tarihsel görev bilinci” ile sette hazır bulundular.

O kadar ki, öğrenci çocuklardan biri donma tehlikesi geçirmesine rağmen kendisinin ısrarları ve ailesinin de teşvikiyle görevini set doktoruyla sağlık ekipleri kontrolünde gönüllü olarak sürdürdü ve tamamladı.

5b45d7220081430142256eo5.jpg

1915 yılında 120 kahraman çocuğumuzun yürüyüşe başlamasını temsil eden sahne, eski Van'daki orijinal mekânında çekildi. Bu sahnenin çekimi için 130 km. uzaklıktaki Çaldıran'dan 40 kamyonla 120 ton kar getirildi ve kar makineleri ile çekim alanına serildi.

"120" filmi 15 Şubat 2008'de yaklaşık 200 sinemada gösterime girecek...

Link to comment
Share on other sites

120likgolvq2.jpg

Birinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane ******ürmek üzere gönüllü olan 120 Vanlı çocuğun kahramanlık öyküsünün anlatıldığı ''120'' filminin galası yapıldı.

Galaya katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstinye Park AFM Sinemaları'ndaki gala gösterimi sonrası filmin oyuncularıyla birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Filme konu olan öykünün, bu topraklarda yaşanan kahramanlık öyküsünün yalnızca küçük bir kesiti olduğunu belirten Çelik, "Son yıllarda bu tipte çok fazla film yapılmıyordu. Çocuklara, gençlere ve tüm öğrencilere izletebileceğimiz son derece güzel bir film olmuş.

Oyuncuların oyun kabiliyeti, kurgusu, her yönüyle bence mükemmel bir film. Ben rahatlıkla öğretmenlerimize, 'bunu çocuklarımıza izletebiliriz' diyebileceğim bir film izledim bu akşam" diye konuştu.

Bugüne dek tarihsel olayları gelecek kuşaklara aktaracak filmlerin ekonomik kaygılar nedeniyle çekilemediğini ifade eden Çelik, yakın tarihe ışık tutan bu ve benzeri filmlerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Filmin senaristi ve yönetmeni Özhan Eren ve oyuncuları kutlayan Çelik, filme Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Van Belediyesi'nin katkıları olduğunu belirterek, katkısı bulunan herkesi kutladı.

"Vicdan borcumu ödeyeceğim"

Özhan Eren de filme konu olan 120 çocuğun öyküsüne, Hikmet Ilgaz'ın belgesel roman türündeki bir kitabında rastladığını anlattı.

Eren, "Aynı yaşlarda çocukları olan bir baba olarak ilk hissettiğim utanç duygusuydu. Bunun bir sinema filmiyle çocuklarımıza aktarılmasıyla hiç değilse vicdan borcumu ödeyeceğimi düşünüp senaryosunu yazdım.

3 yıl kadar o sürdü. 6 ay çekimler ve 2 ay da post prodüksiyon aşaması sürdü. Şimdi buradayım, rüya gibi bir şey. O 120 çocuğu herkes bilsin istedim. Başarabildiysem ne mutlu bana" diye konuştu.

Filmin oyuncularından Özge Özberk de filmin asıl kahramanlarının çocuklar olduğunu ifade ederek, "Biraz cumhuriyet bilinci olan, bu toprakların gerçekten zor kazanıldığı bilincinde olan herkesin bu filmi izlemesi gerekiyor" dedi.

Özberk, filmde canlandırdığı "Münire" karakterinin, kardeşini diğer çocuklarla birlikte cepheye gönderen, cephe gerisinde yol bekleyenlerden biri olduğunu söyledi.

Oyuncu Burak Sergen ise filmde "Sermet Bey" ve "Musa Çavuş" adlı ağabey-kardeşi, iki zıt karakteri canlandırdığını ifade ederek, bu filmin oyunculuk kariyerini bir basamak daha yukarıya taşıdığını kaydetti.

Sergen, "Herkesin, cumhuriyetin ne şartlar altında kurulduğunu bilmesi gerekiyor. Bu filme bir kere bunun için gelsinler. O dönemde herkes mi asker? Evet, sıra çocuklara gelmiş. Bunun için gelsinler" dedi.

Film çekimlerinde, rol alan çocuklarla birlikte kış koşulları nedeniyle zorluk çektiklerini belirten Sergen, "2 bin 500 metrede Van'ın karlı dağlarında o 120 çocuğu ******ürüp getirdim. Çok zor şartlarda çalıştık, ama değdi diye düşünüyorum" diye konuştu.

Galaya, filmin yönetmenlerinden Murat Saraçoğlu, filmin oyuncularından Cansel Elçin ve Demir Karahan'ın yanısıra yapım ekibi ile medya ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Film hakkında

Senaryosunu Özhan Eren'in yazdığı, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu ve Özhan Eren'in üstlendiği "120" filminin oyuncuları arasında Özge Özberk, Cansel Elçin, Burak Sergen, Emin Olcay, Demir Karahan, Oytun Öztamur ve Ahmet Uz yer alıyor.

Filmde, Birinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı Hoy sınır cephesinde savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane ******ürmek üzere gönüllü olan, zorlu kış koşullarında cephaneyi birliğe ulaştıran, ancak dönüş yolunda büyük bir kısmı donarak şehit olan 12 - 17 yaş arasında 120 Vanlı çocuğun öyküsü anlatılıyor.

Film, 15 Şubat'ta Türkiye genelindeki 175 sinema salonunda gösterime girecek.

Link to comment
Share on other sites

bizimkilerin tarih filmleri yapması cok hoşuma gidiyor tarih okumayı pekte sevmeyen bi millet olarak film havasında görsel anlatım yapılması daha akılda kalıcı oluyor genç nesil ve tarihini okumaktan üşenenler açısından

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...