Jump to content

Ahmed Adnan Saygun, Londra'da Anıldı


tarihogretmeni

Recommended Posts

cadoganisteqi1.jpg

Türk müziğinin önemli bestecilerinden, şef Ahmet Adnan Saygun 100'üncü doğum gününde Londra'da düzenlenen ''Türk Gecesi'' ile anıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın en saygın konser salonlarından biri olan Cadogan Hall'de düzenlenen anma töreninde Saygun'un öğrencilerinden piyanist Gülsin Onay'a, yine ünlü bestecinin öğrencilerinden olan şef Gürer Aykal'ın yönettiği Kraliyet Filarmoni Orkestrası eşlik etti.

Dev orkestra ile Türk müziğinin iki önemli isminin buluştuğu konseri, aralarında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, Başkonsolos Bahadır Kaleli, KKTC Temsilcisi Dilek Yanık'ın da bulunduğu 600 seçkin konuk izledi.

"Türk Gecesi" adı verilen konser, müzikolog Emre Aracı'nın yaptığı konuşmayla başladı. Arıcı ünlü besteci, şef Ahmet Adnan Saygun'u anlatırken, 1907 yılında doğan ünlü müzik adamının 40 yaşındayken geldiği, İngiltere'nin başkenti Londra'da ve İskoçya'nın Edinburgh kentinde yaşadıklarını anlattı.

Saygun'un müzik eğitimi aldığı Paris'te, Fransız müziğinden etkilendiğini de belirten Aracı, Saygun'un folk müziğinden etkilenen, Sufi müziğinin mistisizmini müziğine yansıtan büyük bir müzik adamı olduğunu vurguladı.

"Yunus Emre Oratoryosu"nun bunun en güzel örneklerinden birini oluşturduğuna da dikkat çeken Aracı, Ahmet Adnan Saygun’un Mevlana ve Yunus Emre'nin felsefesinden, kalbe giden iç zenginliğinden etkilenerek bunu kendi müziğine uyarladığını hatırlattı.

Aracı, "bütün bunları bu akşam Saygun'un çok değerli iki öğrencisinden dinleyeceksiniz" dedi.

Türk Tanıtma Fonu ve Bilkent Üniversitesinin maddi katkılarıyla düzenlenen konserin ilk bölümünde şef Gürer Aykal yönetimindeki Londra Filarmoni Orkestrası Saygun'un "Orkestra İçin Çeşitlemeler" adlı eserini seslendirdi.

Ünlü piyanist Gülsin Onay ise hocası Saygun'un "Piyano Konçertosu 1" adlı 1953 yılında bestelediği eseri yorumladı. Eserin bitiminde büyük alkış alan Onay dinleyiciler tarafından 3 kez yeniden sahneye davet edildi. Sanatçı yoğun alkışlar üzerine bir Saygun bestesini daha program dışı seslendirdi.

Konserin son bölümünde ise Gürer Aykal yönetimindeki Kraliyet Filarmoni Orkestrası, 4 Numaralı Senfoni'yi seslendirdi. Konser, izleyicilerin yoğun alkışlarıyla sona erdi.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...