Jump to content

Kolbastı Faroz Oyunu Nedir? Nasıl Oynanır?


tenekecezve

Recommended Posts

Kolbastı Hoptek Faroz Oyunu

Otantik adı “Trabzon Kolbastısı” olan ve günümüzde “hoptek” ya da “faroz oyunu” olarak bilinen, kimilerine göre de “Serseri oyunu” iddiası ile yakıştırma yapılan bu oyun geleneğimiz nereden gelmektedir?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beden eğitimi ve Spor Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ergin Ersen, 1.Karadeniz Oyunlarının bu oyunla açılışını yapmak üzere görev alıp yoğun bir çalışma temposunda bulundular ve akabinde, Trabzon’un kendine özgü bu oyununu bir koreografi ile kız ve erkek öğrencilerden oluşan 200 kişilik bir genç gurupla modernize edilmiş bir tarzda oyunu sergilediler.

Tarihçesi:

Başkan Ersen, konu ile ilgili çeşitli basın bültenlerine de "Trabzon Kolbastısı oyun tarihi 68 yıl önceye dayanır. Trabzon'da 68 yıl önce kaçak sigara, içki içilen ve satılan yerlere kolluk kuvvetleri tarafından baskınlar düzenlenirdi. Kaçak sigara, alkol içenlere ceza verilir ve böylesi durumlarda da kolcular bazı baskınlar yapardı. Özellikle Faroz Mahallesi'nde bir araya gelen insanlar, kolcular geldikleri zaman ayağa kalkar ve bir oyun oynamaya başlarlardı. Bu oyun o dönemlerden kaldı. Kolbastı Trabzon'un Faroz sahillerinde başladı, mahalle düğünlerinde yeşerdi. 1980'lerden sonra Trabzon geneline yayılmıştır. Trabzonspor'un oynadığı maçların devre aralarında ve devrenin başlangıcında marka haline geldi. Ondan sonrada hızla yayılmaya başladı." Diyerek oyunun tarihsel sürecini kendilerince dile getirdiler.

2/4 ritminde oynanılan oyun kimilerine göre bir Ukrayna Halk Oyunu olan Hopak ile ilişkilidir.

Oyun Figürleri ve oynanışı:

Oyun komik bir oyundur. Bir çok figuru vardır. şu anki konumuna asılnda 1985 lerden sonra gelmiştir. Gençler mahalle aralarında darbuka ile oynarlar.

Normalde gençler yere çömelerek bir halka oluşturacak şekilde oturur. Ve 2 şer kişi karşılıklı olarak oynar. Her 2'li grup bir figüru oynayıp, yerine geçerken yerine yenileri kalkar.

dsc06147kl0.jpg

Sağ ve Sol olmak üzere her iki kol başın hizasından biraz yukarı doğru havaya kaldırılır. Göğüs biraz içeri doğru, sırt hafifçe eğik bir hal alır. Her iki ayak birbirinden ayrık halde (normal bir adım mesafesi kadar) Omuzlar müzik ritmine uygun olarak aşağı, yukarı titretilerek sallandırılır. Bazen sağ, bazen sol ayak üstünde yan yana birkaç adım sekerek gidip gelinir. Burada vücut dilini de konuştururcasına Karadeniz dalgası gibi belden yukarısı bir öne, bir arkaya doğru göğüs yalpalandırılır.

dsc06148kj7.jpg

Oyunda bir çok figur vardır. Ağ atma/çekme, Olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figüru kılıç-kalkan, kürek çekme v.s. Youtube den kolbastı videolarına bakarken gördüm ki avrupadaki gençler break dance, rep figurlerini de bu oyuna eklemeye başlanmış.

dsc06171bq5.jpg

Bu kadarını anlatabilirim. Gerisi sizin kıvraklığınıza figürlerinize bağlıdır. Bol bol videoları seyredin, düğünlere gidin ve asla utanmayın :D Rahat olduğunuz zaman içinizden geldiği gibi doğaçlama figürlerle bakarsınız kendizin yeni kolbastı figürleri de üretebilirsiniz :D

dsc06282yw5.jpg

İlginçtir, Trabzon'lu gençlerin %40-50'si bu oyunu ve horonu iyi biliyor olmasına rağmen, gurbetçi gençlerimizin %80 biliyordur, kolbastıyı, horonu, hopteki..

Oyunun Müzikleri:

Bildiğiniz üzre Giresun'un Dere Boyu Kavaklar adlı türküsü bilinir Kolbastı müziği olarak fakat aslında orjinali bu değildir.

Bu oyun havasının mimarı şu an Trabzon’un yerel kanallarından biri olan Trabzon TV’de her cumartesi akşamı canlı yayında isteklerle Trabzon seyircisi ile buluşan ses ve saz (bağlama) sanatçısı sevgili ağabeyimiz İsmail Yazıcıoğlu’dur. 1974 yılında İstanbul da Unkapanında plakçılarda Ermeni asıllı Türkotür plak yapımcısı Ermeni asıllı Şoriz bey tarafından ilk 45’lik plak olarak piyasaya çıkmıştır. Plağın her iki tarafında yer alan “Kolbastı”nın A yüzü sözlü, diğer B yüzü ise, elektro bağlama ile enstrümantal olarak yer almıştı. Hatırlayabildiğim kadarıyla sözleri de;

Oynayın dostlar oynayın,
Öyle sessiz durmayın
Bugün düğünümüz var,
El vurun, gülün oynayın
Karadeniz’in suları
Döver durur kıyıları
Horondur hep oyunları
Benim güzel Trabzon’um…[/CODE]

Birileri çıkmış Erzurum’un barı, İzmir’ in zeybeği Trabzon’ un da kolbastısı var diyor. Böyle birşey anlattığım gibi yok! Atalarımızdan kalmış bir oyun değildir bu. Kaldı ki çıkışı 60 olsada bu hali alışı 15-20 senelik bir oyundur...

Bu nedenle çoğu Trabzonlu Kolbastının gerçek Trabzon oyunu olan Horonun önüne geçmesinden rahatsız...

Not: Yazı bir çok yazıdan ve kendi düşüncelerimle birlikte derlenmiştir.

Link to comment
Share on other sites

Ellerine sağlık tenekecezve insanın oynayanları gördükçe oynası geldiği bir oyun. Horondada olduğu gibi hızlı hareketli ve kesinlikle oynarken çok eğlenceli :D ( izlerken o kadar eğlenebiliniyorsa oynayınca Allah bilir nasıl oluyordur :D )

Link to comment
Share on other sites

Çok fazla ciğer gerektiren bir oyun. Gerçekten çok eğlenceli. Etrafında seni sarmış insanlar ve karşındaki rakibinle atışmalar yapıyor ve onu bastırabilmek için coştukça coşuyorsun :D

Biz öyle gurbetçi gençlerimiz gibi rap figürlerini pek katmıyoruz tabi :D fakat onları izlemesi de keyifli oluyor :)

KATÜ lü arkadaşlardan gerçek kolbastı. Bu video öğrenmenize yardımcı olur...

Youtube kapalı olduğundan tunnelden veriyorum...

http://www.vtunnel.com/index.php/1010110A/9223736c700020eefb8714670e2795c8042cb341cef29831850572187f50b13a1052ab4b9a4304aa
16169

Link to comment
Share on other sites

  • 9 ay sonra...

Karadeniz oyunlarından sonra bir patlama yaptı kolbastı maşallah! Şimdi yeni figürler katıp biraz abartıyolar oyunu bence. Çocukluğumdan Çarşıbaşı'nda oynandığnı hatırlıyorum. Manyak bi oyun :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...