Jump to content

3 Bin Yıllık Kültür: Ölü Helvası


mavikiz

Recommended Posts

Van ve yöresindeki arkeolojik kazılar kültürümüze ışık tutuyor.

kazi_b.jpg

Van ve yöresinde, 40 yıldır yürütülen arkeolojik çalışmalar sonucunda, özellikle "mutfak kültüründe" bugüne kadar süregelen bazı alışkanlıkların tespit edildiği bildirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ), Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli, yörede 40 yıldır arkeolojik kazılara katıldığını ve mutfak kültürü üzerine detaylı bilgiler elde ettiğini, bu araştırmaların ardından gelenek ve göreneklere dair ciddi sonuçlara ulaştığını söyledi.

Doğu Anadolu'daki kültürü tanımada, mutfak kültürünün çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Belli, şöyle konuştu:

"Van ve yöresinde, 3 bin yıl önceki mutfak kültürünü, o günden günümüze neler aktarıldığını, ne tür yiyeceklerin, nasıl saklandığını araştırdık. Yaptığımız araştırmalarda mezarlarda çanak, çömlekler çıktı. O zamanlar, günümüzde insan öldüğünde nasıl kırkında helva veriliyorsa, o dönemde de aynı şeyler yapılmış. Ölen kişinin ruhuna sevdiği yemekler yapılarak dağıtılmış. O zamanlarda yaşayan insanlar da ruhun yaşadığına inanıyormuş. Hatta kişinin ruhuna adanan yemeklerin, mezarlıklarda pişirildiğini tespit ettik."

Mutfak kültürünün, Van ve yöresinde kültürün en önemli parçası olduğunu belirten Prof. Dr. Belli, bölgede 40 yıldır yaptığı kazılarda, 2700-2800 yıl önceki yıllarda, yörede yaşayan insanlardan günümüze hangi yemeklerin kaldığını ve gelenek, göreneklerde benzerlik bulunup bulunmadığını araştırdığını kaydetti.

(TRT-Haber)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...