Jump to content

AJAX Kütüphanesi


frozsgy

Recommended Posts

ajax ile yapılmış bir site we güzel dersler hazırlamış arkadaş eğer ajax'ın nasıl bişe olduğunu görmek isterseniz bu siteyide incelemenizi tavsiye ederim. :rolleyes:

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

nedir bu ajax arkadaşlar?

ajax bir programlama dili değildir.sadece varolan dillerin (html,php,asp vb.) birlikte kullanılmasını sağlayan bir yöntemdir.

genel web geliştirme tekniğinde sunucuya veri göndermek için formlar ve linkler kullanılır ve bunlar başka bir pencereye ya da herhangi bir yere bilgileri gönderir.bu da internetiniz ne kadar hızlı olursa olsun zaman alır(en azından AJAX’a kıyasla). AJAX ile bu mantık değişiyor. Artık veri alışverişi için bilgiyi başka bir sayfaya göndermek ve bu sayfada değerlendirmek zorunda değilsiniz. diğer bir deyişle AJAX sayfa yenilenmeden sunucuyla iletişime geçilmesine imkan veriyor.

olayı biraz daha açacak olursak şöyle bir örnekle göstereyim cedric.

Mesela bir iletişim formu oluşturmak istiyorsunuz ve kullanıcının mutlaka e-posta adresini girmesini istiyorsunuz.

Eski yöntem ile kullanıcı bütün bilgileri girer, gönder tuşuna basar ve yeni sayfada kontol yapılır. Eğer boş bırakılmışsa gerekli bilgiyi doldurması için kullanıcı uyarılır ve düzeltince yine gönderir ve bu böyle devam eder. Form her kontrolden sonra yeniden gönderilir.

AJAX ile form doldurulduktan sonra gönder tuşuna basılığında yeni bir sayfa açılmaz. Form aynı sayfada kontrol edilir. Kontrol sonucunda gerekli uyarı yapılır. Eğer gerekli bilgiler doldurulmuşsa mesaj gönderildi yazar ve işlem biter. Resimde AJAX ile kontrol edilmiş ve boş bırakıldığı farkedilmiş bir kutucuk bulunmakta.

dogrulast4.gif

ins. burdaki basit anlatımdan kafanızda birşeyler canlanmıştır. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Asyncronomous Javasxript And Xml başharflerinden oluşan Javascript ve XML birlikte kullanımı sayesinde gmail'deki gibi sayfanın yeniden yüklenmeden, daha az bw harcayarak ve sunucuyu daha az yoran bir yöntemdir.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...