Jump to content

Pehlivanlar, Central Park'ta Peşrev Çekecek!


mavikiz

Recommended Posts

New York, tarihinde bir ilk'e ev sahipliği yapmak için gün sayıyor. New York'un en büyük ve tanınmış yerlerinden olan Central Park, 24 Ağustos'ta Türk pehlivanlarının peşrev çekmesine ev sahipliği yapacak.

Manhattan'da bulunan Türk Kültür Merkezi'nin (Turkish Cultural Center TCC) organizatörlüğünde yapılacak olan 'New York Türk Günü Festivali'ne sayılı günler kaldı. 24 Ağustos'ta günü düzenlenecek olan festival için oluşturulan komisyonun başkanlığını yürüten Murat Kaval iddialı konuştu: "Bu, Türklerin Amerika'daki en büyük festivali olmaya namzet." Yüzden fazla çardırda Türk kültürünün tanıtılacağı etkinliklerin bulunacağını belirten Kaval, amaçlarının Amerika'da yaşayan 400 bin civarındaki Türk insanının sesini dünyanın ticaret ve sosyo-kültürel başkenti olan New York'ta duyurmak istediklerini söyledi. Toplumların kendilerini anlatmakta birçok farklı enstrümanları olduğuna işaret eden Kaval şöyle devam etti: "Bu enstrümanlar kimi zaman medya, kimi zaman okullar, kimi zaman konferanslarla yapılır ama festival daha farklı ve çok da önemli bir dildir. Festivale katılmak istemeyen insan sayısı yok gibidir. Zira bu etkinliklerde kişinin zevkine hitap edecek birçok unsur bulunması söz konusudur. Bu nedenle Türk insanını, Türk kültürünü gerektiği anlamda duyurabilme, anlatabilme ve hissettirebilme adına böyle bir festivalin ihtiyaç olduğu kanaatine vardık." Dev organizasyona hazırlığın son dört aydır devam ettiğini belirten Kaval, zamanın kısıtlı olmasının ve bu kadar büyük bir etkinliğin ilk kez yapılacak olmasının bir takım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Geçtiğimiz sene Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın ricası ile düzenlemekten son anda vazgeçtikleri festival için Kaval, "Ermeni meselesinden dolayı Türk yetkililer 2007 yılında bu etkinliği geçici olarak askıya almamızı rica ettiler. Biz de onların ricasını nazarı itibara alarak bu sene yapmaya karar verdik." dedi.

Otuz beş kişiden oluşan İnegöl Mehter Takımı'ndan Türk el sanatlarına kadar birçok aktivitenin için de şüphesiz en çok ilgi çekecek aktivite Türk ata sporları arasında yer alan yağlı güreşler olacak. Kaval, "Asıl sürpriz, pehlivanların Central Park'ta peşrev çekmesi olacak ki bu etkinlik, bu görsel şölen Amerika'da ilk kez yapılacak." şeklinde konuştu. Bunun yanın da kurulacak çadırlarda Oktay Usta, Türk mutfağının en seçkin yemek çeşitlerini yaparak katılımcılara tattıracak. Oktay usta yalnızca yemek yapmakla kalmayacak, düzenlenecek yemek yarışmasında da jüri olacak. Farklı müzik türlerinin de yer alacağı etkinlikte Türk hat sanatı, şark odası, kapalı çarşı, minyatür, sulu boya, oymacılık, kilim sergisi, Türk kahvesi, Karagöz-Hacivat gösterisi, Atatürk resimleri sergisi, karikatür sergisi, Türkiye'yi anlatan ve tanıtan havadan çekilmiş fotoğraf sergisi de yer alacak.

Festivalde kurulacak toplam 68 çadırda iş ve kültürel tanıtıma yönelik aktiviteler olacak. Damak zevkine düşkün olanlara da güzel bir haber var. Kurulacak 28 çadırda yalnızca Türk mutfağından oluşan yemek çeşitleri katılımcıların damak zevkine takdim edilecek.

HAZIRLIKLAR DEV KADROYLA YÜRÜTÜLÜYOR

Festivalin organizatörlüğü TCC tarafından üstlenilirken 12 kişilik koordinasyon grubu oluşturulmuş durumda. Koordinasyonun Başkanı Kaval, "Yalnıza 12 kişi değil şu anda tam 300'ün üzerinde gönüllü arkadaşımız bizlere yardım etmekte. Ayrıca 'Friends of Turkey' grubunun üyesi 70 Amerikalı üye de bizlere gönüllü olarak destek verip binlerce insana festival ile ilgili e-maillerle, mesajlar gönderiyor." dedi. Festival günü 80 kişinin gönüllü olarak görev alacağına işaret eden Kaval, bu kimselerin geleneksel kıyafetler giyeceğini söyledi.

(Cihan Haber Ajansı)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...