Jump to content

Bilgisayarlarda Türk Klavyesi Kullanılsın Önerisi


excellence

Recommended Posts

20081116062035_239319.jpg

Daktilolarda kullanılan F Klavye’nin aslında Türk icadı olduğunu biliyor muydunuz?

CHP milletvekili Coşkunoğlu, TBMM Başkanlığına son yılların en ilginç önergesini verdi. Coşkunoğlu, Sanayi Bakanına, bilgisayarlarda “Türk klavyesi” olarak bilinen “F klavyenin” zorunlu standart olarak tescil edilip edilmeyeceğini sordu. F Klavye’yi daktilo klavyesi olarak biliriz.. Peki F Klavye nasıl Türk Klavyesi oldu?

Bilmeyenler için uyaralım; F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Gerçekten de bir ‘Türk icadı’ klavye dizilimidir.

1946’DAN 1974’E..

Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te başarabilmiş.

Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan On parmak yöntemi ile Türkçe için uygun Klavye'yi 20 Ekim 1955'te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'ne Standart Türk Klavyesi olarak onanmış.

Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir.

25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye İnkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.

Q KLAVYE’DEN FARKI

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede sıklıkla kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir, art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir. Ancak yine de F klavye Türkçe için en uygun dizilim değildir, bazı sık kullanılan rd, kt, gö, gi gibi harf ikilileri aynı parmakla yazılır ve hızı düşürür.

CHP’Lİ VEKİL HATIRLATTI !

“F klavye” bilgisayarların günlük hayata girmesi ile birlikte “Q Klavyeye” döndü. Bilgisayarlar Q harfi ile başlayan klavye ile imal edildi. CHP milletvekili Coşkunoğlu ise F klavyeli daktiloların 1974 yılında Türk Standartlar Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak onaylandığını hatırlattı.

CHP Uşak milletvekili Osman Coşkunoğlu, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından cevaplandırılmasını istediği önergesinde, bilgisayarlarda “F klavyenin” TSE tarafından zorunlu standart olarak tescil edilip edilmeyeceğini sordu.

Coşkunoğlu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından cevaplandırılmasını istediği bir başka yazılı soru önergesinde de, Milli Eğitim tarafından 2003 tarihinde F klavyeye geçilmesi konusunda çalışma yapıldığını hatırlatarak, “Bilgisayarlarda bulunan Q klavyeden vazgeçilmesi, ve F klavye zorunluluğu konusunda, bakanlığınız tarafından neler yapılmaktadır?” sorusunu yöneltti.

Coşkunoğlu Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’a şunları sordu:

* Daktilolardaki bu standart halen geçerlimidir?

* Eğer geçerliyse, daktiloların yerini bilgisayarlar aldığına göre F klavyenin bilgisayarlar için de zorunlu olması gerekmez mi?

* Bilgisayarlarda F klavyenin zorunlu standart olarak uygulanması konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

Endüstri Mühendisi olan Coşkunoğlu, ABD İllinois Üniversitesi ile ODTÜ de öğretim üyesi olarak görev yapmıştı. Coşkunoğlu TBMM’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun da üyesi bulunuyor.

vetekonoloji

Link to comment
Share on other sites

istemiyorum okulda daktilo gördük sınıfta benden hızlı yazan yoktu birden q klavye saçmalığı çıktı kalakaldık arada temel harfleri uyarladım şimdi bunu iyi yazıyorum ama okuldaki pc lablarında hala f klavyeler geliyor çocukların kafasını karıştırmaktan başka bişey değil bence q kalmalı cumartesi pazar tatilimiz saatlerimiz giyimlerimiz aynı klavyede aynı olsun .

Link to comment
Share on other sites

F Klavye, eski daktiloculardan el alışkanlıklarını değiştirmeyi beceremeyenlere ait bir klavye tipidir.

Bütün bu yaygara da "Ben millete uyma becerisini gösteremiyorum, o halde onlar bana uysun" mantığından gelmektedir.

Az çekmedim şu F klavyecilerin elinden.

İşin en gıcık tarafı da, en azından eskiden klavye ayarları CONFIG.SYS e AUTOEXEC.BAT ile yapılırken başımıza gelenlerdi. Sistemde bir arıza oldu, gidermeye çalışıyorsun. Klavye ayarları bozulduğu için F klavyeli bir sistemde Q klavye ile karakter aramak..... :whistle:

Sistemin özü oysa, gereği de odur. Ne zaman kendi bilgisayarını yaparsın, o zaman kendi klavyeni kullanırsın :) Bunun vakti de geldi geçiyor aslında.

Link to comment
Share on other sites

Ben uzun zamandır 10 parmak F klavye kullanıyorum.

İlk başta Q klavye ile 10 parmak yazmayı öğrenmiştim.

Daha sonra F klavye ile öğrendim.

F klavye işleri o kadar kolaylaştırdı ki...

Hakikaten Türkçe için çok çok uygun bir dizilime sahip.

Standart hale gelmesi uygun olur kanaatindeyim.

Sonuç olarak: Her iki klavye tipinde de 10 parmak yazabilen biriyim.

F klavye çok daha kolay.

"F Klavye, eski daktiloculardan el alışkanlıklarını değiştirmeyi beceremeyenlere ait bir klavye tipidir."

diyen arkadaşa katılmıyorum.

Çünkü ben her ikisini de bilen biri olarak konuşuyorum.

Yani Q klavye ile 10 parmak yazabiliyorken, "el alışkanlıklarımı değiştirip" F klavyeye geçtim ve çok menunum.

Link to comment
Share on other sites

F klavye gerçekten çok kolay, standart bir diziliş türü ve türkçeye uygun bir yapım.

elimde q var ama bazı firmalarda f klavye ile karşılaşmam çok normal oluyor.

Aslında bence bir fark yok dizilişten başka sonuçta herşey beyin ve parmaklar da

Link to comment
Share on other sites

Ben de 25 yıl boyunca Q klavye kullandım. Ama günün birinde f klavye kullanmak zorunda kaldım. Yaklaşık 2 haftalık bir geçiş döneminin ardından artık f klavye kullanıyorum. Kim ne derse desin q klavye Türk alfabesine hiç uygun değil. Eskiden yazdığımdan çok daha hızlı yazıyorum şimdi

Link to comment
Share on other sites

ya ne fark ediyor ki ? Zorunlu F biraz özgürlük dışı değil mi ? Bence insan hangi klavyeye alıştıysa ondan devam etmeli F klavyede okullarda öğretilmiyor (10 parmak olarak) zorunlu hale getirecekseniz insanlara hissettirmeden yapın yani alt yapıyla başlayın.

Link to comment
Share on other sites

Kesinlikle ve kesinlikle -F Klavye diyorum. Harfler türkçeye göre dizilmiş. Dolayısıyla daha hızlı yazmanız mümkün. Q diyenler ya bilmedikleri yada alıştıkları içindir.

Bilmedikleri İçinmi ? :whistle: Çalıştığım Yerde F Kullanıyorum Evde Q ? Nasıl Oluyor.

Link to comment
Share on other sites

chp li vatandaş aslında f klavyeye dönelim deilde yeni nesil bi cpu üretmemiz gerekir demesi lazımdı benceee sacma sapan işler burası cumhuriyet kardesim kimin ne kullancagına yasalar karar veremez zaten en uyuz oldugum f klavyee madem f klavyeye dönicez millet vekilleri alman arabalarını bırakıp türk toplaması olan arabalarla dolassın...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...