Jump to content

Muhabbet Kuşu Hakkında...


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar aranızda muhabbet kuşu besleyen, soracağım soru hakkında deneyim yaşamış olan var mı? Yardım almak için konuyu açıyorum. 

Bana çift olarak alınmış ancak dişinin kanadını kırdığı için 1 yaşına yakın bir erkek muhabbet kuşu geldi. İlk geldiğinde aşırı korkak ve yabaniydi. Ayrıca çift muhabbet varmış gibi arada sesler çıkarıyordu. Önce muhabbet kuşuna benzer bir tür olabilir mi diye düşündüm. İlk 5-6 ay da aşırı yem tüketimi, aşırı dışkılama oldu. Bayağı irileşti. Geçen yazdan bu yana da muhtemelen 7-8 defa tüy döktü. Son aylar da yemi hemen hemen hiç yemiyor gibi bir durum var. Hemen hemen 2 günde suyunu değiştiriyorum. Yem kabuklarını temizliyorum. Her su değişiminde ara ara vitamin damlatıyorum, eğer ishal olmuşsa suyuna bir damla üzüm sirkesi ve bir damla limon suyu damlatıyorum. İshalini saatler içerisinde kesiyor. Her günde gözünü, tüylerini uzaktan bakarak kontrol ediyorum. Gözleri, kanatları, hareketliliğinde bir sorun yok gibi geliyor. En azından diğer kuşlarla kıyasladığım da bayağı hareketli. Son zamanlar da yem yememesi canımı çok sıkıyor. Yanına dişimi istiyor, ondan dolayı mı yem yemiyor anlamadım. Ele gelmeyi pek sevmiyor ama bayağı da samimi. Sürekli çevremde. Ya pc başında oturduğum da monitöre gelip konuyor, ya kulaklığım takılıysa gelip kablosunda saatlerce asılı kalıp beni dinliyor, arada ısırmaya çalışıyor. 

Açıkçası kendimden daha özenli baksam da hayvanları eve hapsetmekten hoşlanmıyorum. Doğa da yaşayabilse anında salacağım. Yazın balkona çıkardığım da diğer kuşların sesine verdiği tepkileri görünce üzülmüyorum desem yalan olur. Sorun; hayvanı salsam, daha 10 dk olmadan bir başkasının eline düşecek. Beslemeye devam etsem yemi az yemesi ve hapsolması canımı aşırı sıkıyor. Yemi az yemesi dişiden dolayıysa, ikinci bir kuş eğitimi v.s uzun iş. (gerçi hayvanı daha fazla yalnız yaşamaya zorlamayı da istemiyorum. Yavrularını da aşırı merak ediyorum. Hani bir dişi bulup torun tombalak sahibi olsam da fena olmaz.) 

Kısaca geçen yazdan bu yana 7-8 defa tüy dökmesi normal mi? (Benim bildiğim en fazla 1-2 defa tüy döker) Az yem tüketmesinden dolayı da kaliteli yem almayı düşünüyorum. Yakın dönemde az da olsa kaliteli yem denedim. Biraz düzelir gibi olup eski haline döndü. Günde en 7-8 saat evin birçok yerinde salıyorum. Hava güzel olduğunda dışarı çıkarıyorum. Bu tip bir durum yaşayıp çözüm bulan oldu mu?

NOT: SON GÜNLER DE TÜREYEN ÜSLUBUMU BOZARSAMCILAR, FARKLI KONULAR DA GAZLAYICI OLANLAR, SÜREKLİ YAZILANLARI ANLAMAYIP BAŞKA YERE ÇEKENLER, BU KONU DA UZMAN DA OLSALAR CEVAP YAZMASIN. 

https://lookimg.com/images/2020/05/20/PU1LJz.jpg

Edited by deli_petro06
Link to comment
Share on other sites

Malesef anavatani burasu olmadığı icin salsan yaşayamaz dışarda.ya eceliyle ölür ya kediye yem olur..

Başka şeyler vermeyi denedin mi? Bizimki dal darıyı çok seviyor mesela..

Link to comment
Share on other sites

amd_turkey, 4 dakika önce yazdı:

Malesef anavatani burasu olmadığı icin salsan yaşayamaz dışarda.ya eceliyle ölür ya kediye yem olur..

Başka şeyler vermeyi denedin mi? Bizimki dal darıyı çok seviyor mesela..

Marul, yeşillik, yulaf yiyor ancak kilo verdiğine göre pek yeterli gelmiyor. Ben yemek yerken dışarı da olursa yemeklerin hepsine gaga atıyor. Bugün yemi yemlikten çıkarıp önüne getirdiğim de biraz yedi. Ciddi kilo verdi ve çok fazla tüy döküyor. Düşündüğüm şeylerden birisi, acaba fazla rahatlığa alıştı da ondan mı böyle yapıyor diye düşünüyorum. Hemen hemen hiç sekmiyor. iki güne bir yemliğini temizliyorum, suyunu damacana sulardan koyuyorum, en fazla iki hafta da bir kafesinin gazetesini temizliyorum. Fazla mı rahata alıştırdığımdan bu kadar nazlı oldu diye düşünüyorum. Görünür de bir rahatsızlığı yok gibi. Hatta bu kadar hareketli muhabbet kuşu pek görmedim. Salsam kötü ihtimaller çok fazla olduğu için içim elvermez. Beslemek istediğim için gelen bir hayvan değil. Dişisini sakatladığı için gönderdiler. Dişi alsam çok sert davranıyor, almasam hayvan tek başına içime sinmiyor. Üstüne bir de yemi az yemesi ve zayıflaması canımı aşırı sıkıyor. 

Ne yapacağımı şaşırdım. Balkona çıkardığım da başımızın belası olan bir tane de kocaman kargamız var. Hayvanı aşırı korkutuyor. Aslında açık hava bile olsa balkona alıştırıp salma fikri var. Orada da en ufak bir seste ürküp kafesini bulamama ihtimali var. Evdekiler de hayvana aşırı alıştı. İyi bakacağına inandığım birisine göndersem evdekiler üzülecek. Göndermesem ben aşırı stres oluyorum. En başta yem ve tüy dökme sorununu anlamam lazım...

Link to comment
Share on other sites

Benim kusum da asiri hareketli..  topu vardir, aksama kadar top oynar. Salonda bizimle yasar. Kafesi aciktir.  Salonda gezer , ucar acikip susayinca kafese girer. Sizinkinin durumuna anlam veremedim. Ben siradan birisiyim, daha uzman biri gorus bildirse iyi olur

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...