Jump to content

50 Adet Windows Dersi


fruion

Recommended Posts

"YETERSİZ DİSK ALANI" UYARISINI KALDIRMAK

Harddiskinizi tıka basa doldurduğunuzda, Windows size "Yetersiz Disk Alanı" uyarısı verir ve bazı bilgileri silmenizi ister. Eğer böyle bir uyarı alıyorsanız ve bilgilerinizi silmek istemiyorsanız yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

- Başlat / Çalıştır' a gelerek komut satırına "Regetit" yazın.

- Açılan pencerede sırasıyla,

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersiyon\Policies\Explorer dizinlerine girin.

- Explorer' a geldiğinizde sağ taraftaki pencerede sağ tuş "Yeni\DWORD Değeri" yapın.

- Açmış olduğunuz değere isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" yazın.

- NoLowDiskSpaceChecks isimli değere çift tıklayarak "Değer Verisi" kısmına "1" yazın ve kaydedin.

Bu adımları yaptıktan sonra Yetersiz Disk Alanı Uyarısı almayacaksınız.

ARAMA MOTORLARINDA ARAMA YAPMANIN İNCELİKLERİ

Bu arama siteleriyle bile aradığınız bir bilgiyi bulmanın zor olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Öyle ya, bir sözcük aratıyoruz, karşımıza yüzlerce sitenin linki geliyor; acaba hangisinde tam istediğimiz bilgi var? Oysa bazı arama püf noktalarıyla aradığımız bilgiyi içermesi en olası sitelere ulaşabiliriz.

Küçük/büyük harf kullanımı: Çoğu durumda, kelimeleri tamamen küçük harflerle yazmanızı öneririz. Büyük harfleri kullanırsanız, bazı servislerde, aynı kelimenin diğer çeşitlemeleri gözardı edilir. Örneğin "Bilgisayar" yazarsanız, bu kelime aynen yazdığınız gibi aranır ve içinde "bilgisayar" geçen sayfalar listelenmez.

Kelimeleri gruplandırmak: Daha net sonuçlar elde etmek için, kelimeleri çift tırnak içine alarak gruplandırın. Örneğin "çelik yelek" (tırnak işaretleriyle birlikte) yazarsanız, bu ifadenin aynen geçtiği sayfalar aranır. Tırnak işaretlerini kullanmazsanız, kelimelerin ilgisiz yerlerde geçtiği sayfalar da arama sonuçlarına dahil olur.

Artı işareti: Bir kelimenin mutlaka geçtiği sayfaları arıyorsanız, kelimenin başına "+" işareti koyun. Örneğin "+bedava +program süper güzel" yazarsanız, bulunan sayfalarda bedava ve program sözcükleri mutlaka geçecektir. Aynı zamanda süper ve güzel sözcüklerinin geçtiği sayfalar da varsa, onlar öncelik kazanacaktır. Eğer hiçbir artı işareti kullanmadan birçok kelime yazarsanız, sayfalar servisin belirleyeceği bir önceliğe göre sıralanır, örneğin en nadir bulunan kelimeyi içeren sayfalar en üste çıkabilir.

Eksi işareti: Bir kelimenin geçtiği sayfaları arama sonuçlarından çıkartmak için, kelimenin başına eksi işareti koyun. Örneğin "yemek tarifi -patates" yazarsanız, içinde patates kelimesi geçen sayfalar listelenmez.

Yıldız işareti: Bazen bir kelimenin son kısmında olabilecek herhangi bir ek veya değişiklik nedeniyle arama yapmak güçleşir. Yıldız işaretiyle bu sorunu aşabilirsiniz. Örneğin "kedi*" ifadesini kullanırsanız "kediler", "kedicik" gibi sözcükler de aramaya dahil olur. Bu işaretin geçerli olduğu servislerden bazıları AltaVista, HotBot, MSN Search, Northern Light, Snap, Yahoo.

Başlıkta arama: Web sayfalarının sadece başlıklarında kelime aratmak bazı servislerde mümkün. Bunun için AltaVista, Northern Light, HotBot, Go, GoTo, Snap, MSN Search servislerinde "title:" ifadesini kullanın. Örneğin "title:en iyi" yazarsanız, "en iyi falanca sitesi" gibi bir başlığı olan Web siteleri bulunacaktır. Yahoo'da ise "t:" ifadesi aynı işi yapıyor.

• Adreste arama: Arama sonuçlarını belirli bir adresle sınırlamak bazı servislerde mümkün. Örneğin AltaVista'da aradığınız kelimelerden sonra "hostcmagazine.com.tr" ifadesini eklerseniz, sadece bu sitedeki sayfalar aramaya dahil olur. Veya örneğin "host:tr" ifadesini ekleyerek sadece Türkiye'deki sitelerde arama yapabilirsiniz. GoTo, HotBot, MSN Search, Snap servislerinde aynı işi "domain:" ifadesi yapıyor, Go servisinde ise "site:" ifadesi.

• Link arama: Belirli bir adrese link veren Web sayfalarını bulmak için; AltaVista, Go ve Google servislerinde "link:adres" ifadesini kullanabilirsiniz. Goto, Hotbot, MSN Search, Snap servislerinde ise "linkdomain:" ifadesi geçerli.

• Hatalı adresler: Arama sonuçlarındaki bir link'e tıkladığınızda, açılan sayfada bir hata mesajıyla karşılaşmanız oldukça mümkündür. Sayfanın saklandığı serviste geçici bir problem yaşanıyor olabilir, veya sayfanın adresi biraz değişmiş olabilir, ya da sayfa tamamen iptal edilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda adresin son kısmını silerek tekrar bağlanmaya çalışın. Örneğin "www.abc.com/falan/filan/bu.html" adresinde "bu.html" kısmını silin, yine olmazsa "/" işaretlerinde durarak geriye doğru silmeye devam edin.

Metasearch servisleri: Arama motoru ve rehber servislerine tek tek girip çıkmak yerine, bu işi kolaylaştıran servislerden faydalanabilirsiniz. "Meta search" denilen bu işlemle, aradığınız kelimeler bir çok servise aynı anda gönderilecek ve sonuçlar toplu halde karşınıza gelecektir. Metasearch servislerinde arama yaparken,değiştirebileceğiniz birkaç seçenek görebilirsiniz.

Örneğin "All" seçeneği ile yazdığınız tüm kelimelerin birlikte geçtiği sayfaları aratabilirsiniz. "Any" seçeneği ise kelimelerin herhangi birinin geçtiği sayfaları bulmanızı sağlar. "Phrase" seçeneği, yazdığınız ifadenin aynen geçtiği sayfaları bulur (arama motorlarındaki çift tırnak içine almak gibi). Bazı servislerde, hangi arama servislerinin kullanılacağını veya aramanın en fazla kaç saniyede tamamlanacağını ayarlayabilirsiniz.

BAŞLAT MENÜSÜNDE OTURUMU KAPAT OLMASIN

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt

Version\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın "NoLogOff" yazın.

Çift tıklayın. Değer verisini 01 00 00 00 yapın. Eski haline getirmek

için 00 00 00 00 yapın.

BİLGİSAYAR AÇILDIĞINDA NUMLOCK IŞIĞI YANMIYORSA

Bilgisayar açıldığında normalde Numlock Lambası yanar. Eğer sizin makinanız açıldığında yanmıyorsa ve Num Lock tuşuna bastığınızda yanıyorsa bunu düzeltmenin yolu var. Aşağıdaki yolu takip ederek bunu rahatlıkla düzeltebilirsiniz.

- Başlat / Çalıştır' a gelin ve Regedit yazın.

- Açılan pencerede sırayla HKEY_USERS/.DEFAULT/Control Panel/Keyboard' a gelin ve sağ taraftaki pencereden "InitialKeyboardIndicators" isimli değere çift tıklayarak girin ve Değer Verisi' nin karşılığına 2 yazın ve tamam diyerek çıkın.

Artık bilgisayarınızı açtığınızda NumLock lambası yanacaktır.

BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRIN

Buradaki bilgiler sabit diskinizi ve bilgisayarınızı hızalandırmanız için windows'ta yapılan değişiklikler ve eklemeler ile sınırlıdır. Adımlara harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız eğer çok acemi iseniz fazla kurcalamayın...

MS-DOS SYS DOSYASI

Bilgisayarım sonra C: (sabit diskiniz) konumundan msdos.sys dosyasına sağ tıklayarak özellikler kısmına gelin alt taraftata salt okunur yazan yerin yanındaki tik işaretini kaldırın. msdos.sys dosyasını iki kere tıklayarak birlikte aç kısımından NOTEPAD yazan simgeye iki kere tıklayın.şimdi [opsions] bölümüne şu satırları ekleyin

drvspace=0

dblspace=0

BootWarn=0

BootDelay=0

Sonra Dosya bölümünden Kaydet komutunu çalıştırın. Uygulamayı kapatın ve MSDOS.SYS dosyasını tekrar salt okunur olacak şekilde ayarlayın artık bilgisayarınız açılırken bu fuzuli sürücüleri yüklemiyecek daha çabuk açılıp daha az bellek harcayacak

GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN

Bu değişikliklerin dışında Sabit Diskinizi hızlandırmak için windows'un TEMP yani geçici dosyalar klasöründeki tüm dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz bu dosyaların hepsi windows'un ve bilgisayarınıza yüklediğiniz programların artıklarıdır..

BİR KEZ TIKLAYARAK WINDOWS KAPAMA

Bilgisayarımızı kapatmak için genellikle başlat menüsünü ya da Alt+F4 tuş kombinasyonunu kullanırız. Biz şimdi bilgisayarımızı tek tıklamayla kapatmak için bir kısayol yapacağız.

Masaüstüne gelin ve farenin sağ tuşuna basın, yeni/kısayol seçeneklerini seçin. Ekrana gelen komut satırı kısmına "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows" yazın ve "İleri" butonunu tıklayın. Gelen ekranda kısayolunuza bir isim verin ve "Son" butonunu tıklayın. Kısayolunuz masaüstünde hazır. Şimdi bir de bu kısayola bir tuş atayalım. Kısayolun üzerinde farenin yine sağ tuşuna basıyoruz ve "Özellikler"i seçiyoruz. Gelen ekranda kısayol tuşu yazan kısmı tıklıyoruz ve hangi tuşa kısayol atamak istiyorsak (örneğin F12) o tuşa basıyoruz. Artık bilgisayarımızı tek tıklamayla ya da tek tuşa basarak kapatabiliriz.

BİR KOMUTLA BİRDEN FAZLA BİLGİSAYARI ÇALIŞTIRMAK

Birden fazla bilgisayarı uzaktan tek bir komutla başlatabilmek için "Wake up on LAN" (WOL) fonksiyonu kullanılır. Ancak bu fonksiyonun kullanılabilmesi için bilgisayarın aşağıdaki şartları sağlaması gereklidir:

1.ATX Kasa ve ATX ağ parçası

2.WOL fonksiyonunu iki yönlü olarak destekleyen bir anakart

3.Ayrıca kullanılan ağ kartında da

WOL bağlantı noktasının bulunması gereklidir ki genelde eski kartlarda yoktur. İlk olarak anakartınızın WOL desteği olup olmadığını öğrenmeli eğer varsa WOL bağlantı kablosu edinmelisiniz. Üç kutuplu olan bu kablo genellikle WOL desteği olan ağ kartları ile beraber geliyor. WOL kablosunu kullanarak ağ kartı ve ana kartı birbirine bağlayın. Daha sonra BIOS'dan bu fonksiyonu aktif hale getirmek zorundasınız. Bir bilgisayarı WOL fonksiyonunu kullanarak uzaktan çalıştırabilmek için sadece TCP/IP protokolü yeterlidir. Aslında bu fonksiyon basit bir DOS komutudur. MS-DOS komut satırına "PING" komutunu ve bir boşluk bıraktıktan sonra da çalıştırmak istediğiniz bilgisayarın TCP/IP adresini yazmalısınız. Bir bilgisayarın IP adresini, o bilgisayar üzerinde WINIPCFG (Başlat/Çalıştır/winipcfg/Tamam) komutunu kullanarak öğrenebilirsiniz. Birden fazla bilgisayarı tek komutla çalıştırabilmek için özel bir bat dosyası da hazırlayabilirsiniz.

CD'LERDEKİ AUTORUN DOSYALARINI ENGELLEMEK

Sürücüye yerleştirdiğiniz her CD-ROM, üzerinde kurulum programını otomatik olarak çalıştırır. Eğer CD üzerinde sadece bir kısım veriye ulaşmak istiyorsanız otomatik başlat fonksiyonu oldukça rahatsız edici bir hal alabilir.

Bu özelliği geçici olarak kapatmak için küçük bir hileye başvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerleştirdikten sonra [sHIFT] tuşuna basılı tutun. Bu sayede otomatik başlat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayacaktır. Eğer bu işlevi tamamen kapatmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmeliniz.

XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Cdrom anahtarına ulaşın Autorun kaydının değerini 0 yapın.

XP Pro İçin: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu çalıştırın. Bilgisayar Yapılandırması başlığı altındaki Yönetim Şablonları / Sistem dizinine geçin. Ardından sağ taraftaki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırak öğesine çift tıklayın ve takip eden penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin.

CD'LERE AUTORUN YAPIMI

Öncelikle, CD'nin root klasörüne, INDEX.HTML dosyasını kopyalayın. Ayrıca bir simge dosyası oluşturup (soyadı ICO olan dosyalar) onu da bu klasöre kopyalayın. Şimdi aynı yerde bir de AUTORUN.INF adında bir dosya oluşturun. Daha sonra bu dosyayı NOTEPAD ile açın (çift tıklayınca zaten otomatik olarak NOTEPAD ile açılacaktır). Dosyanın içine aşağıdaki satırları girin.

[autorun]

open=start index.html

icon=simge.ico

dosyayı kaydedin ve NOTEPAD uygulamasını kapatın. CD içeriğini son haline getirin ve basın. Bundan sonra CD sürücüsüne bu CD'yi taktığınızda (eğer CD-ROM sürücünün otomatik çalma özelliği aktifse) INDEX.HTML dosyası otomatik olarak Internet Explorer ile ekrana getirilecektir. Bu arada, CD'nin BİLGİSAYARIM penceresindeki simgesi de ayarlamış olduğunuz simge dosyası olarak görünecektir.

CDROM VE DISKI AYNI IDE KANALINDAN ÇALIŞTIRMAYIN

Bir CD-ROM veya diğer yavaş IDE aygıtlarını aynı IDE kanalında sabitdiskle birlikte çalıştırmayın. Aynı şey UDMA/33 ve UDMA/66 diskler için de geçerlidir. Gerçi bu durumda aygıtlar sorunsuz olarak çalışırlar, ancak çok yüksek performans kayıpları söz konusudur, özellikle de CD'den diske veri kopyalandığı zaman. Bunun nedeni IDE veriyolunun kendisine bağlı olan en yavaş aygıta göre ayarlanmasıdır. Bir CD-ROM, PIO modunda çalıştığı için sabitdisk de bu durumda aynı modda çalışır ve tam performansını gösteremez. Yani sabitdisk ve CD-ROM'u mutlaka ayırmalı ve farklı IDE kablolarına bağlamalısınız. Başka çareniz yoksa az kullandığınız bir diski (yedek sabitdisk gibi) CD-ROM kanalına bağlayın.

ÇALIŞTIR KOMUTLARI

compmgmt.msc - Bilgisyar Yöneticisi

devmgmt.msc - Aygıt Yöneticisi

diskmgmt.msc - Disk Yöneticisi

dfrg.msc - Disk birleştirme

eventvwr.msc - Olay Görüntülüyicisi

fsmgmt.msc - Paylaşılan Dosyalar

gpedit.msc - Grup Poliçeleri

lusrmgr.msc - Yerel Kullanıcılar ve Gruplar

perfmon.msc - Performans Monitörü

rsop.msc - Poliçe Sonuçarını Ortaya koymak

secpol.msc - Yerel Güvenlik Ayarları

services.msc - Çeşitli Servisler

msconfig - Sytem Bilgisi Hizmetleri

regedit - - Kayıt Defteri Editörü

msinfo32 - Sistem bilgisi

sysedit - Sistem Şekli Editörü

win.ini - Windows Yükleme Bilgisi

winver - Şu anki Wİndows Sürümünü Görüntüle

mailto: - Varsayılan E-mail alıcısı Görüntüle

cmd - Komut satırını çalıştır

ÇALIŞTIR LİSTESİNİ TEMİZLEMEK

Bilgisayarınızı birden fazla kişi ile paylaşarak kullanıyorsanız veya bilgisayarınızı sık sık kurcalayanlar varsa, en son çalıstırdıgınız programların listesini gormelerini istemeyebilirsiniz. Başlat menusunden Çalıştır komutunu çalıstırdığınızda açılan diyalog kutusunda ise en son çalıştırdığınız proğramlar listelenir.

Eger bu listeyi temizlemek ve kimsenin daha onceden çalıştırdığınız programları gormemesini istiyorsaniz ufak bir REGISTRY ayarı yapmanız yeterli. Alttaki adımları dikkatle okuyun.

1. Başlat menusunden Çalıştır komutunu çalıştırn. Ekrana gelecek olan diyalog kutusuna REGEDIT yazıp Enterleyin. Registry editoru açılacaktır.

2. HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/ CurrentVersion/Explorer/RunMRU bolumune gelin.

3. Sağ taraftaki listede çalıştırmış olduğunuz proğramlar, gittiğiniz Web adresleri vs.. goruntulenecektir.

4. Varsayılan dışındaki bütün değerleri seçili duruma getirin ve silin. Bilgisayarı boot edin.

Hepsi bu kadar. Artık güvenle çalışabilirsiniz.

DENETİM MASASI ÖĞELERİ ÇALIŞTIR KOMUTLARI

Program Ekle Kaldır / control appwiz.cpl

Tarih Saat özellikleri /control timedate.cpl

Ekran özellikleri / control desk.cpl

Hızlı bul / control findfast.cpl

Fontlar / control fonts

İnternet Özellikleri /control inetcpl.cpl

Klavye özellikleri /control main.cpl keyboard

Mouse Özellikleri / control main.cpl

Multimedya Özellikler /control mmsys.cpl

Ağ Özellikleri / control netcpl.cpl

Şifre özellikleri / control password.cpl

Printer /control printers

Ses Özellikleri / control mmsys.cpl sounds

Sistem Özellikleri /control sysdm.cpl

DİSKETE KOPYALADIĞINIZ DOSYALAR SAĞLAM MI?

Diskete kopyaladığınız dosyalarınızın sağlam olup olmadığını kontrol etmek için komut satırına

copy *.* nul:

yazın bu komutla disketinizdeki dosyaları nul: sürücüsüne (olmayan bir sürücü) kopyalamış olursunuz. Yani hiç'e kopyalamak. Zaten bize kopyalandığı yer değil dosyaların düzgün okunup okunmadığıdır. Yalnız bu işlemi diskete kopyalama işleminden hemen sonra yapmayın çünkü disketten kopyalamak yerine ön bellekten kopyalayacaktır.

DOSYA UZANTILARINI GÖSTERMEK

Windows'da dosya uzantılarını göstermek için herhangi bir klasörde "View (görünüm)" menüsünden "Folder Options (Klasör seçenekleri)" seçin. Ekrana gelen pencerede "View (Görünüm)" sekmesini seçin. "Hide file extensions for known file types (Bilinen doya türleri için dosya üzentilerini gizle)"deki işareti kaldırın ve "OK (Tamam)" tuşuna basın.

Artık dosyaları isminden de anlayabilirsiniz.

DRIVER GÜNCELLEME

Driver Türkçesi sürücü ; donanım aygıtlarınızın çalışabilmesi için gerekli olan yol göstericilerdir. Driver güncellemsi her donanım için kaçınılmaz bir şeydir. Her donanım'ın sürücüleri farklı olduğundan benim burada hepsini teker teker anlatılması saçmalık olur.Ama size bu sürücüleri nereden bulabileceğinizi ve nereden yükleyebileceğinizi söyleyebiliriz.

Öncelikle driver'larınızın sürümünü bulun www.windrivers.com adresine gidin buradan ilgili donanımınıza göre sürücüleri bulduktan sonra sizin elinizdeki sürüm ile diğer sürümleri karşılaştırın yeni birşey çıkmışsa çekin ve Bilgisayarıma sağ tıklayın ve aygıt yöneticisi bölümüne gelin ilgili donanım'ı seçin ve sürücü günçelleştir'i tıklayın yeni sürücülerin konumunu gösterin ve işte bitti sürücüleriniz güncellendi.

EFEKTSİZ MENÜLER

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sağda "MinAnimate'i 0" yapın.

EKLE/KALDIRDAN SİLİNMEYEN PROGRAMLARIN SİLİNMESİ

Bazen yanlışlıkla proramı bilgisayarınızdan silmek için programın klasörünü silersiniz. Bu durumda Denetim Masası / Program Ekle-Kaldır da o programı kaldırmaya çalıştığınızda kalkmaz. Bunun için tweakui yardımcı programı kullanabilirsiniz. Yoksa Başlat/Çalıştır/Regedit i çalıştırın

(Çalıştır'ı klavyeden çalıştırmak için win tuşu ile R tuşuna basın.)

1- HKEY_LOCAL_MACHINE 'i yanındaki + yı tıklayın açılan listeden

2- Software 'i açın, aynı şekilde takip edin

3- Microsoft 'u açın

4- Windows 'u açın

5- CurrentVersion 'u açın

6- Uninstall' ı açın

(Bilgisayarım \HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Uninstall)

Burada Program-Ekle kaldır daki listeyi göreceksiniz. Listeden kaldıramadıklarınızı DEL tuşuna basarak silin.

EXPLORER ŞİFRESİNİ KALDIRMA

Internet Explorer'ın sadece istediğiniz siteleri açması için Content Advisor özelliğini aktif hale getirip bu servise şifre koydunuz, eğer şifrenizi aklınıza gelmiyorsa panik yapmaya gerek yok. Şifreyi kaldırabilirsiniz.

Bunun için Başlat > Çalıştır yolunu izleyip komut satırına Regedit yazın. Açılan yeni sayfa içinden öncelikle bir yedek alın. Bunu File > Export komutuyla yapabilirsiniz. Yedek aldıtan sonra aşağıdaki yolu takip edin: HKY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Policies > Ratings. Bundan sonra ekranın sağında beliren alandan "Key" satırını bulup seçin ve bu girişi silin. Kayıt Defteri'ni kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

FORMAT ATMAK

Bilgisayarınıza format atmak demek tüm bilgileri ( Windows dahil ) tamamen silmek demektir. Peki niçin format atılır? diye sorarsanız tüm kullanıcılar sistemlerini ilk aldıkları zaman rahat bir şekilde kullanırlar taaaki bir gün gelip windows'un çökmelerine dayanamadıkları güne kadar. Ve son çare olarak windows'u silme yöntemi uygulanır. Ancak windows'u silmekte bazen tam olarak bir temizilik olmayabilir. İşte bu gibi durumlarda hemen yardımınıza FORMAT koşuyor. Peki nasıl atılır bu format.

Öncelikle bir " Başlangıç Disketi " oluşturmamız gerekir. Bunun için Başlat - Ayarlar - Denetim Masasına gelin. Buradan Program Ekle Kaldır simgesine çift tıklayın ve buradan Başlangıç disketi yazan yere gelin. Disket sürücünüze temiz bir diskten bırakın ve Diskte oluştura tıklayın. Disketiniz oluştuktan sonra..

Disketi sürücüye yerleştirin ve çıkartmadan windows'u yeniden başlatın. Disket bir dizi işlemden sonra size 3 seçenek çıkaracak Bilgisayarı CD-Rom desteği ile başlat seçeneğini seçin ve Enter'a basıp devam edin. Birkaç işlemden sonra A:\> ile karşı karşıya kalacaksınız. Hemen konut satırına C: yazıp enter tuşuna basın ve sonra FORMAT C: yazıp tekrar enter tuşluna basın bir uyarı gelecek E tuşun basın ve işte bilgisayarınız formatlandı şimdi temiz windows kurmak için ana sayfadaki Temiz Windows Kurmak başlıklı yazıyı uygulayın ve işte sonuçta tertemiz bir sistem.

GEREKLİ KOMUTLAR

Windows XP'nin sistem klasörü içinde birçok bilinmeyen araçlar vardır. Bunlar arka planda kaldıkları için pek kullanılmazlar veya bilinmediği için kullanılmazlar. Fakat bu özellikler önemli özelliklerdir. Bu bilinmeyen

özellikleri görmek için:

Başlat --> Çalıştır'a gelerek ve aşağıdaki komutlardan herhangibirini girerek bu özellikleri çalıştırabilirsiniz.

Aşağıda komutlar ve ne işe yaradıkları listelenmiştir.

compmgmt.msc Bilgisayar yönetimini açar

clipbrd.exe Pano işlemcisini açar

cleanmgr.exe Disk temizleyiciyi açar

ciadv.msc Dizin yöneticisini açar

charmap.exe Karakterleri ayarlamanızı sağlar

calc.exe Hesap makinesini açar

diskmgmt.msc Disk yönetimini açar

devmgmt.msc Aygıt yöneticisini açar

dfrg.msc Disk birleştiriciyi açar

eudcedit.exe Karakter imal edebilirsiniz

appwiz.cpl Program ekle kaldırı açar

access.cpl Erişebilirlik seçeneklerini açar

accwiz.exe Erişebilirlik sihirbazını açar

desk.cpl Görüntü özelliklerini açar

eventvwr.exe Olay görüntüleyicisini açar

freecell.exe İskambil oyununu açar

fsmgmt.msc Paylaşılan klasörler menüsünü açar

hdwwiz.cpl Donanım ekleme sihirbazını açar

iexpress.exe Setup programını açar

inetcpl.cpl İnternet özelliklerini açar

intl.cpl Bölge ve dil ayarlarını açar

joy.cpl Oyun kontrollerini açar

magnify.exe Büyüteçi açar

main.cpl Fare özelliklerini açar

mmsys.cpl Ses ayarlarını açar

mspaint.exe Paint programını açar

narrator.exe İngilizce ekran okuyucusunu açar

ntbackup.exe Yedekleme sihirbazını açar

nusrmgr.cpl Kullanıcı hesaplarını açar

osk.exe Ekran klavyesi açar

telnet.exe Telnet'i açar

spider.exe Kağıt oyunu açar

gpedit.msc Grup poliçesi açar

msconfig.exe Sistem ayarlarını açar

verifier.exe Sürücü monitörünü açar

drwtsn32.exe Sorun tanıma aracını açar

dxdiag.exe DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar

mobsync.exe Senkronizasyon sağlar

mplay32.exe Media Player'ın çok basit bir halini açar

odbcad32.exe Database işleme sağlar

packager.exe Obje paketleyiciyi açar

perfmon.exe Sistem monitörünü açar

progman.exe Masaüstü yöneticisini açar

rasphone.exe Erişim defterini açar

shrpubw.exe Network paylaşımı bilgisini açar

sigverif.exe İmza denetleyicisini açar

sysedit.exe Sistem yöneticisini açar

syskey.exe Şifre databaseini açar

sndrec32.exe Ses kaydedicisini açar

timedate.cpl Tarih ayarlama penceresini açar

tourstart.exe Windows XP turu başlatır

winchat.exe Windows içinde bulunan chat programını açar

winmine.exe Mayın Tarlası oyununu açar

write.exe WordPad'i açar

wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresini açar

explorer.exe Windows Gezgini'ni açar

powercfg.cpl Güç seçeneklerini açar

rasphone.exe Ağ bağlantılarını açar

regedt32.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar

regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar

sndvol32.exe Ses ayarlarını yapmanızı sağlar

notepad.exe Not defterini açar

taskmgr.exe Görev yöneticisini açar

GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSUNUN İSMİNİ DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ

Bilirsiniz Geri Dönüşüm Kutusunun ismi değişmez değiştirmek için ne yapsanız nafile. Ama işin kolayı var oda

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CLASSES_ROOT\

CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} anahtarına tıklayın. Sağ da "Varsayılan" satırının karşısında "Geri Dönüşüm Kutusu" yazılı olduğunu göreceksiniz. "Varsayılan"ı iki kere tıklayın Geri Dönüşüm Yazan yere dildiğinizi yazabilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerek.

HATA RAPORU GÖNDERMEYİ KALDIRMAK

Hata Raporlarının gönderilmesini ve her seferinde ekrana bir mesaj gelmesini istemiyorsanız:

• Bilgisayarım’a sağ tıklayarak, açılan menüden Özellikleri seçin.

• Açılan bölümde yer alan Gelişmiş i tıklayın.

• Hata Bildirimini tıklayın ve "Hata Bildirimini Devre Dışı Bırak"ı işaretleyin.

HİZMETLERİ KAPATARAK XP'Yİ HIZDAN UÇURUN

Servisler bilgisayar açıldığında devreye giren ve işletim sistemine yardım eden uygulamalardır. Çok sayıda servis arka planda çalışmasına rağmen gereksiz yere bellek ve işlemci kullanımına sebep olur. Bunlardan bi tanesi Otomatik Güncelleştirmedir.Bunu önlemek için:

Çalıştır > services.msc > Otomatik Güncelleştirme i tıklayın karşınıza gelen pencerede başlangıç tipini "Devre Dışı" yapın. Aynı şekilde boşuna çalıştığını düşündüğünüz servisleri kapatabilirsiniz.

a-DHPC İstemcisi : Eğer Bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu

kapatabilirsiniz.

b-DNS İstemcisi : Yerel ağınızda DNS sunucusu yoksa bu servisi

kapatabilirsiniz.

c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia nın yardım Servisi eğer gerek

duymuyorsanız ki pek gerekli bir şey değil hemen kapatın.

d- Internet Bağlantı Güvenlik Duvarı (ICS) : Eğer firewall kullanmıyorsanız ve

Internet paylaşımı yapmıyorsanız bunu iptal edebilirsiniz.

e-Görev Zamanlayıcı : Görev zamanlayıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

f- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa

kapatın gitsin.

g-Taşınabilir Ortam Seri No : Bu servis portatif müzik çalarınızın seri

numarasını alıyor. Sık kullanmıyorsanız durdurun. (Ne olduğunu bilmiyorsanız

hemen durdurun)

h-Terminal Hizmetleri : Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa ve

sizde bunu kullanmıyorsanız kapatın.

j-Hata Bildirim Hizmeti : Bir çok kullanıcı gibi hoşunuza gitmiyorsa durdurun.

k-Otomatik Güncelleştirme : Windows un otomatik güncelleştirilmesini

istemiyorsanız durdurun.

INTEL VE AMD İŞLEMCİLERE OVERCLOCK

İşlemcinin overclock edilmesi performans artırmak için kullanılabilecek en kullanışlı yöntemlerden biridir. Bu sırada nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve PC'den maksimum hızın nasıl alınabileceğini yazının devamında bulacaksınız. Güncel her işlemci genelde overclock edilebilir. Bu işlemde ne kadar ileri gidilebileceği ise işlemcinin kalitesine bağlıdır. Aslında temel olarak bir PIII-500 veya Athlon-600 işlemci yoktur, zira bir ailenin (PII, PIII, Pentium) işlemcileri içsel olarak tamamen aynıdır. Sadece kalitelerinde bazı farklılıklar vardır. Bu farklar işlemcilerin üretiminde oluşur, zira bunlar Wafer denilen kalıplar üzerinde oluşturulur. Bunlar yaklaşık 20 cm. çapındaki silisyum tabakalarıdır. Bu tabakalardan chip'ler kesilir ve kesilen bir chip ne kadar dışta bulunuyorsa kalitesi de o kadar düşük olur.

Bu yüzden CPU'lar üretimden sonra maksimum hızlarına göre test edilir. Burada hangi MHz'den itibaren işlemcinin stabil bir şekilde çalışmamaya başladığı belirlenir. Bir PIII işlemci mesela stabil olarak en fazla 495 MHz'de çalışabiliyorsa güvenlik nedenleri yüzünden bir alt sınıfa dahil edilir. Yani yeni bir PIII 450 işlemci hazırdır. Ek 45 MHz'in ise burada artık bir önemi yoktur. Ancak elbette ki siz bu fazladan 45 MHz'lik performansı overclock ile değerlendirebilirsiniz, bu işlem de CPU'yu daha fazla zorlamayacaktır.

Bir CPU'nun ne kadar overclock edilebileceğini bulmak biraz da şans işidir, denemekten başka bir şey işe yaramaz burada. Ancak daha fazla performans daha fazla ısınmayı beraberinde getirir, bu yüzden sadece daha büyük bir soğutucu ile overclock işlemlerine girişmenizi tavsiye ediyoruz. Isınma ve stabilite üzerindeki bir diğer etkileyici faktör de Core voltajıdır. Güncel işlemciler 2.0 volt ile çalışırlar, ancak 0.2'den 0.3 volta kadar daha yüksek bir voltajda genelde problemsiz bir şekilde çalıştırılabilirler. Overclock'tan sonra sistem stabil olarak çalışmazsa Core voltajı artırılabilir. Ancak dikkat: Daha fazla voltaj yine daha fazla ısı oluşumu demektir ve bu ısının işlemcinin üzerinden daha etkin bir şekilde atılması gerekir.

INTENET EXPLORER

Web sayfaları artık doğru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa, artık IE yi yeniden kurmanın zamanı gelmiştir. Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın.

rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%\inf\ie.infü

INTERNET EXPLORER KISAYOLLARI

ALT+SPACEBAR / aktif sayfanın menüsü

CTRL+ESC / windows menusu

ALT+F4 / windows penceresini ve cerayann eden olayları kapatır

CTRL+A / bütün parçaları seçer

CTRL+X / seçili kısmı keser

CTRL+C / seçili kısmı kopyalar

CTRL+V / seçili kısmı yapıştırır

CTRL+Z / geri döner son yapılana

CTRL+(+) / sutun icindeki pencereleri otomatik olarak dogru sıralar

TAB / 7 sutun atlatma yada digger seçili ögeye geçme

SHIFT+DELETE / direk silme

BACKSPACE / bir önceki sayfaya yada slime işlemi

ALT+ENTER / seçili ögelerin özellikleri

F10 / aktif sayfanın menusu

F6 / adress bara gider

F5 / sayfayı yenıler

F3 / arama ögesi

F2 / seçili ögenin ismini degistirme

CTRL+A / bütün sayfanın seçimi

CTRL+D / favorite ekler

CTRL+E / aktif sayfada arama yapar

CTRL+F / sayfada bulma

CTRL+H / geçmiş sayfasını açar

CTRL+I / favorite sayfalarının oldugu kısmı açar

CTRL+N / yeni pencere açar

CTRL+O / yenı lokasyonlar gider

CTRL+P / printer menusu

CTRL+S / degisiklikleri kaydeder

CTRL+W / aktif sayfayı kapatır

CTRL+ENTER/ basına www ve sonuna .com koymayı yapar

SHIFT+CLICK / yeni pencerede açar

BACKSPACE / bir önceki sayfaya gider

ALT+HOME / anasayfaya gider

HOME / sayfanın başına gider

TAB / Itemler arasında atlamayı sağlar

END / sayfanın sonuna gider

ESC / açılan sayfayı sonlandırır

F11 / tam ekran yapar sayfayı

F5 / sayfayı yeniler

F4 / adress barı açar

F6 / adress bara gider

ALT+RIGHT ARROW / ileri sayfaya ******ürür

SHIFT+CTRL+TAB / address bara gider

SHIFT+F10 / sağ tus olayı

SHIFT+TAB / geri tab olayı

INTERNET EXPLORER LINUX

http://www.tatanka.com.br/ies4linux/...-latest.tar.gz

öncelikle yukarıdaki linkten ie4linux programı indiriniz daha sonra da bunu istediğiniz bir dizine acın benim tavsiyem /home/ie4linux klasörüdür daha sonra root yetkileriyle terminal calıştırılır ve /home/ie4linux dizinine gelinir. ve ./ie4linux komutu çalıştırılır çıkan sorulara hangi versiyon ve hangi dil seçenekleri isteniyorsa Yes veya No secenekleri girilir. Linux altında İnternet Explorer. Web tasarımcıları için ideal

INTERNET EXPLORER'IN URL LISTESINI TEMIZLEME

Daha önceden girdiğiniz internet adreslerinin URL listesinde görünmesini istemiyorsanız;

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\ TypedURLs anahtarına gelin ve sağ tarafta bulunan listeyi silin.

KAYITLI KULLANICI ADINI DEĞİŞTİRMEK

Windows'un kayıtlı kullanıcısının adını değiştirmek registry altında aslında oldukça kolaydır. Bunun için sadece HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion anahtarı altına ulaşıp Registered Owner anahtarı altındaki ismi değiştirmeniz yeterli olacaktır.

KLAVYEMİN DİL SEÇENEĞİNİ DEĞİŞTİREMİYORUM

Windows başlarken kullanılan dil ayarlarını aldığı autoexec.bat ve config.sys dosyalarının içinde country.sys ve keyboard.sys yazan satırları silin.

Böylece klavyenizin ayarları silinecektir.

MASAÜSTÜNDE SİLİNMEYEN SİMGELERİ SİLEBİLİRSİNİZ

Masaüstünde bulunan "Geri Dönüşüm Kutusu, Ağ Komşuları vb.." gibi silinmeyen iconları silebilirsiniz bunun için yapmanız gerekenler

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr ent Version\Explorer\Desktop\NameSpace'de alt anahtarlardan istediginizi silin.

Dikkat: Eğer bu silmeyi düşündüğünüz öğelerin kopyasını almassanız bir daha geri gelmeyebilirler.

MENÜLERİN AÇILMA HIZININ ARTTIRILMASI

Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu registry’de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için:

Başlat/Çalıştır/Regedit deyin.

"HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0" olarak atadığınızda sorun çözülecektir.

MODEMİNİZİ HIZLANDIRIN

Denetim Masası/Modem'e girin. Çıkan menüde özellikler seçeneğine girin. (Bağlantı noktası seçeneğinde yazılı seçeneği unutmayın. örnek: com4)Üst menüden Bağlantı seçeneğine oradan da Gelişmiş bölümüne girin.Diğer ayarlar bölümüne S11=40 yazın ve tamam deyip kapatın. İş bu kadar değil! Başlat menüsünden Çalıştır seçeneğine sysedit yazın ve enter'a basın. C:\WINDOWS\WIN.INI penceresine gelinceye kadar önünüze gelen pencereleri kapatın. win.ini penceresinde aşağıdaki seçeneğine kadar gelin. Modeminiz hangi porttaysa o satırı benimkinde olduğu gibi "921600,n,8,1,p” haline getirin. Modeminizin hangi portta olduğunu bağlantı noktası seçeneğinde görmüştünüz. Bütün iş bu kadar!

[Ports]

LPT1:=

LPT2:=

LPT3:=

COM1:=9600,n,8,1,x

COM2:=9600,n,8,1,x

COM3:=9600,n,8,1,x

COM4:=921600,n,8,1,p

MS-DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK

Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:

keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.

sys /id:440

Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.

RAM'LERİN ETKİN KULLANIMI

Eğer sistem hafızanız 512MB ya da üzerinde ise aşağıdaki registry yolunu izleyin ve "DisablePagingExecutive" değerini "0" yerine "1" yapın.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\C ontr o l\Session

Manager\Memory Management\DisablePagingExecutive"

Aynı zamanda Windows un I/O işlemlerinde kullancağı hafıza miktarını belirleyerekte genel sistem performansına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki registry yolunu takip edin ve "IoPageLockLimit" değerini sistem hafızanızla doğru orantılı olarak değiştirin.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\C ontr o l\SessionManager\Memory Management"

4096 32MB ve altı.

8192 - 32+ MB hafıza.

16384 - 64+ MB hafıza.

32768 - 128+ MB hafıza.

65536 - 256+ MB hafıza.

Bunların yanı sıra menülerin show yapmasını engelleyerekte performansı olumlu yönde etkiliyebilirsin...

bunun içinde

başlat/çalıştır/regedit

HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop un altında

MenuShow Delay değerinin 400 olan default unu "1" indirmen yeterli....

Bilgisayarım uzerinde sağ ok ozellikler gelişmiş performans ayarlarından da gereksiz olanları kaldırarakta sistemde performansı + yonde etkileyecek değişiklikler yapmış olursun...

REGEDIT'IN AÇILMASINI ENGELLEMEK

Bunun için kayıt defterine yeni bir değer eklemeniz gerekmekte, eger çoklu kullaniciya sahip bir bilgisayardaysanız o kullanıcı adıyla bilgisayarinizi açin ardindan kayit defterinde HKEY_USERS\default\Software\Microsoft\Windows\curr entVersion\Policies System anahtarini aktif hale getirin ve buraya DisableRegistryTools degeri olusturun ve 1 degerini verin eger bu deger varsa direk 1 verin ve artik sizin sifrenizle giren regedit’e geçebilecek. [ 98 ]

98 isletim sisteminiz devamli güvenli kipte açiliyorsa, Windows klasörü içinde bulunan winbootng.sts dosyasini silin ve ise yaramazsa bilgisayarini sistem disketiyle baslatin ve sunlari yazin.

Attrib –s –h –r C:\lo.sys

Ren C:\lo.sys C:\lo.old

Sys C hepsi bu kadar.

SABİT DİSKİNİZİ FARKLI BİR BİLGİSAYARA TAŞIMAK

Eğer bilgisayarınızdaki sabit diskinizi donanımları tamamen farklı başka bir bilgisayara taşıdıysanız, daha sonradan sistemi başlatmanız sırasında problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bunu engellemek için önceden aygıt yöneticisinden aygıtları kaldırmanız gerekir. Tek tek elle yapmaktansa regedit'i kullanabilirsiniz. Önce başlat/çalıştır/regedit'i çalıştırın ve HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarına gidin. Buradaki Enum bölümünü sildiğinizde donanımlara ait tüm ayarlarda silinecektir.

SAĞ TUŞ MENÜSÜNE "BİRLİKTE AÇ"I EKLEYİN

Windows 95 ve 98 kullanıcıları için sağ tuş menüsüne birlikte açı eklemek bize göre bir zaruret. Şimdi bunun nasıl yapılacağını öğrenelim.

Aşağıdaki kodları not defterinize kopyalayın ve örneğin shell.reg olarak kaydedin. Daha sonra bu dosyayı çift tıklattığınızda sağ tuş menüsüne birlikte açın eklendiğini göreceksiniz.

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas]

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas\command]

@="C:\\WINDOWS\\rundll32.exe shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1"

SCANDISK AÇILMASIN

Bilirsiniz bilgisayarınız kilitlendiği zaman yeniden başlatmak zorunda kalabilirsiniz ve bunun sonucunda bilgisayarınız başlangıçta mavi bir ekranda SCANDISK yapar. İşte bu sinir bozucu olaydan kurtulmak için(Bana göre) "C:\" dizininde bulunan "MSDOS.SYS" dosyasında bulunan "[options]" altında bulunan "AutoScan=0" yapın.

SHARED DOCUMENT'İ KALDIRIN

Bilgisayarımdan Shared Document i kaldırmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\MyCo

mputer\NameSpace\DelegateFolders anahtarına ulaşın ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarını kaldırın.

SHIFT TUŞUNUN GİZLİ ÖZELLİĞİ

SHIFT tuşuna basılı tutulduğunda standart açılışta yapılan ve baslat menüsünde baslangıç bölümünde bulunan uygulamalar açilmaz

SHIFT tusuna açilista bastiginiza da otomatik açilan CD’ler bir seferlik açilmaz.

SİSTEM AJANLARI

Windows XP`de Windows\System32" klasörlerin icinde 2 tane casus "program" var, bunlar MSe sizin üzerinizden bilgiler gönderiyor.

başlat/ çalıştır

Aynen bu sekilde iki komutu ard arda kopyalayiniz:

regsvr32.exe /u %windir%\system32\regwizc.dll

regsvr32.exe /u %windir%\system32\licdll.dll

SİSTEMİN AÇILIŞTAKİ HIZINI ARTTIRMAK

Başlat/Çalıştır/Regedit yazıp tamam deyin.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\C ontr o l\Session Manager\MemoryManagment\PrefetchParameters\" Sağ penceredeki "EnablePrefetcher" değerini ( 5 ) ile 7 arasında bir değer yapın.

SİSTEMİNİZİ BAŞKALARI KARIŞTIRMASIN 1

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\

CurrentVersion\Policies\System'de Yeni*Ikili Değer açın. İsim olarak

aşağıdakilerden herhangi birini verebilirsiniz. Çift tıklayın. Geçerli duruma getirmek için değer verisini duruma göre 01 00 00 00 yazın.

•NoAdminPage (Şifre'de Remote Administrtion yok olur.)

•NoConfigPage (Sistem'de Donanım Profilleri yok olur.)

•NoDevMgrPage (Sistem'de Aygıt Yöneticisi yok olur.)

•NoDispAppearancePage (Görüntü Özellikleri'nde Görünüm yok olur.)

•NoDispBackgroundPage (Görüntü Özellikleri'nde Artalan yok olur.)

•NoDispCPL (Denetim Masası'nda Görüntü simgesi yok olur.)

•NoDispScrSavPage (Görüntü Özellikleri'nde Ekran Koruyucu yok olur.)

•NoDispSettingsPage (Görüntü Özellikleri'nde Ayarlar yok olur.)

•NoFileSysPage (Sistem'de Basarım'da Dosya Sistemi yok olur.)

•NoProfilePage (Şifre'de SUser Profiles yok olur.)

•NoPwdPage (Şifre'de Şifre Değiştir yok olur.)

•NoSecCPL (Denetim Masası'nda Şifre simgesi yok olur.)

•NoVirtlMemPage (Sistem'de Başarım'da Sanal Bellek yok olur.)

SİSTEMİNİZİ BAŞKALARI KARIŞTIRMASIN 2

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\

CurrentVersion\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın. İsim olarak aşağıdakilerden herhangi birini verebilirsiniz. Çift tıklayın.Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapın.

•NoAddPrinter (Sisteme yeni yazıcı eklenemez.)

•NoClose (Oturumu Kapat yok olur.)

•NoDeletePrinter (Sistemde yazıcı iptalini önler.)

•NoDesktop (Masaüstünde birşey gözükmez.)

•NoDrives ("Bilgisayarım"'da sürücüler gözükmez.)

•NoFind ("Bu"l yok olur.)

•NoNetHood ("Ağ Komşuları" yok olur.)

•NoRun ("Çalıştır" yok olur.)

•NoSetTaskbar (Baslat/Ayarlar/Görev Çubuğu & Başlat Menüsü yok olur.)

•NoSaveSettings (Çıkışta ayarları kaydetmez.)

SON KULLANILAN BELGELERİ KALDIRIN

"Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt

Version\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın ve dosyaya "NoRecentDocsMenu" yazın. Çift tıklayın.

Değer verisini 01 00 00 00 yapın.

Başlat menüsünde son kullanılan belgeler artık görünmeyecektir.

TEMP KLASÖRÜNÜ OTOMATİK TEMİZLEYİN

C:\WINDOWS\TEMP klasörünü baslangıçta boşaltmak için "AUTOEXEC.BAT" dosyasına "del c:\Windows\Temp\*.tmp>nul"

satırını ekleyin. Bunu yapmadan önce "AUTOEXEC.BAT" dosyasının yedeğini alın.

WINDOWS AÇILIŞINA UYARI YAZISI EKLEMEK

Bu ilginç ipucu ile bilgisayarınızı ilk başlattığınız zaman daha oturum açmadan bir uyarı banneri görüntülemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için önce regedit'i başlatıp HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\WinLogon anahtarı altına gelin. Şimdi burada LegalNoticeCaption adı altında yeni bir dize yaratmanız gerekecek. Bu dizeye vereceğiniz diğer menü çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra başka bir dize daha yaratıp adını da LegalNoticeText olarak belirleyin ve ekrandaki diyalog kutusunda ne görüntülenmesini istiyorsanız yazın. Artık bilgisayarınızda kim oturum açmak isterse istesin hazırladığınız bu banner ekrana gelecektir. Bu özelliği kullanarak bilgisayarınızı izinsiz kullanmak isteyen kişilere karşı yasal uyarılar hazırlayabilirsiniz.

WINDOWS INTERNET HIZ SINIRLAMASINI KALDIRMAK

Dikkat! Sadece Windows Xp Professional için. Windows XP Prof. sadece 80 % internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % çoğalta bilirsiniz. Bunun için:

Başlat > çalıştır > gpedit.msc > bilgisayar yapılandırıcısı > yönetim şablonları > ağ > Qus paket zamanlayıcısı > ayarlanabilen bant genişliğini sınırla > etkin > bant genişlik sınırı = 0 > uygula > tamam yapmanız yeterli

WINDOWS İLE GELEN MSN MESSENGER'I KALDIRMAK

Messenger uygulamasını istemiyorsanız, sisteminizden tamamen kaldırmak için:

Çalıştır > "RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove" yazın.

WINDOWS KAYIT DEFTERINI SIKIŞTIRIN

Regedit zamanla şişer ve içinden kalkılamaz bir duruma gelir bu değerleri küçültmek için SCANREG uygulamasini baslatin ve kendi kendine geçmiste olan ve silinen tüm uygulamalar silinsin.

DOS ta bu komut “ scanreg / backup “ baslatin [sansürlendi] islemi içinse “scanreg /opt “ hepsi bu kadar [ 98 , ME ]

WINDOWS XP KISAYOLLARI

ALT+ENTER / seçili ögelerin özellikleri

ALT+ESC / en son acılan ıtem lerı gecıs saglar

ALT+F4 / aktif pencerelerı kapatır

ALT+SPACEBAR / aktif sayfanın menusu

ALT+TAB / menuler arasında geçiş

BACKSPACE / bir önceki sayfaya geçiş

CTRL+A / hepsini seç

CTRL+B / kalın yazı

CTRL+C / kopyala

CTRL+I / italik

CTRL+O / dosya açma

CTRL+U / alt cızgı

CTRL+V / yapıştır

CTRL+X / kes

CTRL+Z / geri tusu

CTRL+F4 / dökümanları kapatır

CTRL while dragging / seçili ögeleri tutar

CTRL+SHIFT while dragging / seçili ögeleri kısayol oluşturur

SHIFT+DELETE / çöp kutusuna atmadan siler

ESC / ıslemlerı durdurur

F1 / help

F2 / seçili öğenin ismini degiştirme

F3 / arama dosya ve klasörlerde

F4 / adres çubuğunu açar

F5 / yenileme

F6 / adres çubuğuna gider

F10 / active sayfalarda çubuğa gider “dosya eklemek araçlar filan”

SHIFT+F10 / sağ tıkladıgınızda açılan menu

CTRL+ESC / start menusu

SHIFT+CTRL+ESC / görev yönetıcısı

WIN / start menüsü

WIN+BREAK / sistem özellikler menüsü

WIN+D / bütün aktif sayfalari küçültme

WIN+E / bilgisayarımı açar

WIN+F / arama dosya ve klasörlerde

WIN+F+CTRL / bilgisayarımda arama

WIN+L / kullanıcı degiştirme kapatmadan

WIN+M / küçültme veya restore etme sayfaları

WIN+R / çalıştırı açar

WIN+TAB / açık olan sayfalarda geçiş

WINDOWS'DAN HEMEN ÇIKMAK

Masa üstünde bir kısayol oluşturun bunun Komut Satırı kısmına C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE user,ExitWindows yazın. Kısayol için bir ad seçin kısmına Kapat yazın. Artık Kapat üzerine çift tıklayarak windowsdan daha çabuk çıkabilirsiniz. Hatta kısayol tuşu kısmına bir tuş grubu 'da atayabilirsiniz.

WINDOWS'UN ZİP ÖZELLİĞİNİ KALDIRMAK

Başlat / Çalıştır/ " regsvr32 /u zipfldr.dll " yazin ve XP’nin zip özelligi kalkti geri yüklemek içinse " regsvr32 zipfldr.dll " yazmaniz yeterli olacaktir.

WİNDOWS TUŞUNU İPTAL ETMEK

Ilk önce başlat / çalıştır. regedit diyoruz.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\currentControlSet\Contro l\Keybord Layout burada Scancode Map özelligini bulun ve yoksa siz yapin ardindan su degerleri verin.

00 00 00 00 00 00 00 00

03 00 00 00 00 00 5B E0

00 00 5C E0 00 00 00 00 Windows tuşu restart tan sonra artik çalışmayacak...

KLasör GizLeme[Değişik Bir Yöntem]

"C" sürücüsün içine giriyoruz ve buraya yeni klasör açıyoruz. klasöre istediğimiz bir isim veriyoruz(Lazım Olcak).

daha sonra başlat menüsünden çalıştırı açıyoruz ve oraya aynen şunu yazıyoruz.

attrib +s +h C:\dosyanın adı

enter tuşuna bastığımızda klasör gizlecek ve bu klasörün içindeki hiç bir belge ne kadar aranırsa aransın bulunamayacak.

dosyamızı açmak için yapmamız gereken sadece bilgisayarıma girerek "C" sürücüsünü açıp adres çubuğuna

C:\dosya adı yazıp enter tuşuna bastığımızda içini görebiliriz.

bu dosyayı kaldırmak için tek yapmamız gereken, "+" "-" yapmak yani

attrib -s -h C:\dosya adı

çalıştırdanda görünmesini istemiyorsanız görev çubuğundan özelliklere giriyoruz ve başlat menüsüne basıyoruz. orada klasik başlat menüsü ve oradan özelleştir. temizle butonuna basıyoruz.

NOT: DOSYANIN İÇİNDEKİ BELGELERİN UZANTISIYLA VEYA ADIYLA ARANSA DAHİ GÖRÜNMÜYOR...

Edit:Alıntıdır.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...