Jump to content

Ajax Eğitimi Ve Hazır Uygulamalar


Recommended Posts

Herkese merhaba ben Deniz Keskin 2003- 2009 webmaster ve webdeveloperliği ile meşgulüm.Ankarada herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın freelanche turk web sistemleri, yazılım ve yordamları konusunda ücretsiz bilgi paylaşımları yapmaktayım.Özellikle ASP (active server pages ) ve MS ACCES (veri depolama) alanında kendimi geliştirdim.Bu sıralarda ise ASP.NET MYSQL ve AJAX ile uğraşıyorum. Bu uğraşımlarımı sizlere aktarmak niyetindeyim benim gibi yabancı dili olmayanların dikkatini çekebilecek kolay anlamalarına imkan sağlayacak bir kaynak olacağı düşüncesindeyim.Buradan okadar çok paylaşımlardan faydalandım ki içimde bir paylaşım arzusu doğdu desem yeri.Dolayısıyla sizlere buradan TNTC-TR Kalitesinden selenmek istedim.

Bir blog yada ufakbir site kurada bilirdim ama bunu tercih sebebimkendi dilimde sürekli güncel tutamasamda bilmeyenleri bu konuya vakıf etmek kendimde bu sayede yapdıklarımı enektodlarımı unutmamak olarak tanımlaya bilirim.

Kısa bir tanıtım, amaç, özgeçmişden hemen sonra inceden konuya temas edelim.

Link to comment
Share on other sites

Ajax deyince mantalitenin en önünde ona hayat veren bir güneşden söze başlamak gerekir bu nesne XMLHttpRequest Nesnesi'dir

HTTP request ile, web sayfası web sunucudan istek yapar ve yanıt alabilir - sayfayı yenilemeden.Kullanıcı aynı sayfada kalır, ve kullanıcı arkaplanda gerçekleşen olaylardan haberdar olmaz.Yani ajax 'i anlamak ; XMLHttpRequest Nesnesi anlamakla aynı orantıdadır. bir değer gidecek yoğurulacak ve çıkdı değerini siz bir kaç saniyede görebileceksiniz.

Aslında değerli arkadaşlar işin özü şudur. Bu kodlar sayfada geri planda çalışırlar esasında gönderilen noktalarda işlemler gerçekleşir dolayısıyla bunun sayfayı yenilemesine ihtiyaç olmayışıda bu nedenledir.

Şimdiben bunları yazdım e zaten biraz bu konuda birşeyler biliyoruz geç bu adımları arkadaş diyorsak bunun başka kaynağı vardır vs evet hemde türkçedir kendisi size bu nesnenin özelliklerini ve tanımını yapacak bir kaynak ziyaret ediniz .

Please register to see this content.

Ajax bugün varyarın olmaz diye düşünmek hakikaten sadece kendini kandırmak olacaktır.Ajax bir site programlama konusunda çok yetenekli bir anlayışdır bilinenden (java script nesneleri ) çok farklı olmadığı için

yenibiri dil (visual basic script C++ C# perl php vs vs) gibi zorlanmayacağız.

Ajax la neler yapıla bileceğinizi düşünmek yani uzaklar çooook uzak değil. Daha dün bu nesneler nakinalarımızda varlardı bu demekdir ki ajaxla hem masa üstü uygulamaları hemde web uygulamalarında kullanılabiliniyor. Tabiki web uygulamalarının diğer uygulamalarda olduğu gibi updatesi yenilenmesi yada değişmesi güncellenmesi çokdaha seri ve hızlı olacak ama masa üstü uygulamalar sa kendilerini yenilemek için internette konumlanmış noktalardan ve ancak nete bağlana bildiğimiz zaman etkileşime girecektir ama ne denirse densin ne olursa olsun bir uygulama illaki masa üstünüzdeki kadar seri değildir toparlamak gerekirse ajax masa üstünüzdeki bir programın webden çalışan aynı kriterdeki bir web sisteminin hızbakımından arasındaki farkı kapatmaya çalışmasıdır desek yeri. bir örnek vermek gerekirse masa üsütünüzdeki bir resim klasörünü düşünün açılışı ve resimleri gösterme zamanı ne kadar ? bir de basit sıradan yapılmış sitede gösterilen resimlerin yüklenmesini ve birde yahoo nun kullandığı fotoğraf galerisini yada videosunu(yahoo biraz uç bir örnek oldu ama bilmeyenler için ideal olur gibi geldi) fark işde bukadar az.

Çooook fazla laf kalabalığına gerek yok inceden nedediğimi bazı arkadaşlar şimdiden çözdü gözlerinde o ışığı görüyorum ;)

ajax ın kullandığı şeyler nelermiş ;

" HTML " onun sayesinde bazı web forumları oluşturulur.Ajaxda konumlandırma burada yapılır

" JS " onun sayesinde çalışır bu ajax denen kolay şey iletişimi organize ediyor bir nevi

"DHTML" formların akışkan bir bişiçim de güncellenmesi ni sağlar

"DIV,SPAN,ID" bunlarda yordamlarda olayın gerçekleşmesi ve sonuç döngüleri içingereklidir

"SCRİPT" işte bunlarda head taglarının arasında başlangıcı ve sonucuyla durur buradan yolanır etkileşimler tabiki

cevap verecek bir belge yada nesne ile...

Şimdi XMLHttpRequest adlı nesnenin işilevini anlatalım . Bu bir JavaScript nesnesidir. Bu nesneyle yapacağımız ilk şey nesne yaratmak;

<script language="javascript" type="text/javascript">
var xmlHttp = new XMLHttpRequest();
</script>

XMLHttpRequest Nesnesi farklı tarayıcılarda farklı algılanır ve kullanılırlar işde o farklılığı azalt manın yegane örneğini ve sebebi; Internet Explorer bir ActiveXObject kullanır.Diğer tarayıcılarsa (molizza, opera safari vs) kullanan bir JavaScript in XMLHttpRequest nesnesi olarak adlandırılır. İşte bu sorunun üstesinden gelmek için kullanabileceğiniz en basit kodu:

<script language="javascript" type="text/javascript">
var XMLHttp=null;
if (window.XMLHttpRequest)
  {
  XMLHttp=new XMLHttpRequest();
  }
else if (window.ActiveXObject)
  {
  XMLHttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
  }
</script>

Yukarıdaki olay ne diye soran lar için açıklayayım tek tek;

ilk önce XMLHttp nesnesini oluşturduk ve boşa atadık ve sınıyoruz acaba hangi tarayıcıdayız bir tarayıcıda yoksa bu diğer tarayıcıdır gibisinden deneme yani aktif objecktmi XMLrequest mi gibisinden anladınız değilse aşağıda daha detaylı ve kullanışlı bir örnek mevcut

<script language="javascript" type="text/javascript">
function GetXmlHttpObject()
{
var xmlHttp=null;

try
 {
 // Firefox, Opera 8.0+, Safari
 xmlHttp=new XMLHttpRequest();
 }
catch (e)
 {
 // Internet Explorer
 try
  {
  xmlHttp=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
  }
 catch (e)
  {
  xmlHttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
  }
 }
return xmlHttp;
}
</script>

Yukarıda artık adlarıyla bakdık gelen değer oluşturulan değerin tambi tarayıcı uyumunu sağladık.

Bu örneklere ve açıklamalara bir sonraki yazımda değineceğim daha değişkenler falan atayacağız onlarla uğraşarak bunu ajax işini halledeceğiz arkadaşlar Allaha emanet olun ! (kaynak www.w3schools.com) [Derleme By Deniz Keskin]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...