Jump to content

Dünden Yarina Kýbrýs [trt Belgeseli]


Recommended Posts

35m4phg.jpg

Dünden Yarina Kýbrýs [TRT Belgeseli]

TRT 2 Kanalýnda DÜNDEN YARINA KIBRIS adýyla 30’ ar dakikalýk 7 bölümlük bir belgesel

2a99nqg.jpg

TRT Ýstanbul Televizyonu, 1955-1983 dönemini Kýbrýs’ta ve Türkiye’de olaylarýn içinde açýk veya gizli yer alan ve yön veren sivil ve askerlerin anýlarýný ekranlara getiriyor.

ÝÇERÝK HAKKINDA

Kýbrýs hakkýnda herkes konuþtu. Araþtýrmacýlar, tarihçiler, stratejistler, diplomatlar, siyasetçiler, Avrupa Birliði, Amerika ve Birleþmiþ Milletler... Ama Kýbrýs’ta meydana gelen olaylarýn içinde yer alan, o günleri bizzat yaþayan kiþiler konuþmadý. TRT Ýstanbul Televizyonu, Kýbrýs’ta yaþananlarý yaþayanlarýn aðzýndan anlatmak için yola çýktý. Dünden Yarýna Kýbrýs adlý belgesel için Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nin hemen her köþesinde çekimler yapýldý, tanýklar dinlendi… Kýbrýs konusu ile Türkiye’de doðrudan ilgilenmiþ kiþilere ulaþýldý. Ýstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Bodrum, Ýzmir’de yaþayan tanýklar bulundu ve onlarýn þahitlikleri kayýt altýna alýndý. Yaklaþýk bir yýlda 70 kiþi ile konuþuldu. 80 kaset 2400 dakika kayýt röportaj kaydý yapýldý.

Yönetmenliðini Erdoðan ÞENTÜRK’ün yaptýðý belgeselin danýþmanlýðýný ve metin yazarlýðýný Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Satan yaptý.

Yönetmen Erdoðan ÞENTÜRK Belgeselin amacýný þöyle açýklýyor; “Kýbrýs’ta yaþanan siyasi ve sosyal olaylarý tanýklarý hayatta iken kayýt altýna almak ve bu yaþanmýþlýklarý hem Türkiye hem Kýbrýs Türk gençlerine hem de TRT’nin ulaþtýðý dünyaya aktarmak.”

Belgeselin danýþmaný Yrd. Doç. Dr. Ali SATAN, “Kýbrýs’ta yaþananlarý þu an çoðu kimse hatýrlýyor ama yarýn? Tarih açýsýndan birinci el kaynak olan olaylarýn doðrudan þahidi kimselerle konuþup ses ve görüntü arþivi, bir tür “sözlü tarih” çalýþmasý yapmýþ olmak hem yeni nesillere hem geleceðin tarihçilerine bir þeyler býrakmak demekti. Bunu yapmaya çalýþtýk.”

download.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...