Jump to content

Elektrikte kablo dönemi kapanıyor


trendmark

Recommended Posts

Elektrikte kablo dönemi kapanıyor

2456920.jpg

ABD’li bir grup bilim adamı, kısa mesafede elektronik aygıtlara kablosuz bir şekilde elektrik enerjisi sağlayan bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Bilim adamları tarafından geliştirilecek olan sistem eğer başarılı olursa kısa vadece MP3 çalar, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi aygıtları şarj etmek için kullanılan kablolar ve adaptörlerden kurtulacağız.

Elektrik dahisi Nicola Tesla tarafından 20. yüzyılın başlarında denenen ve büyük ölçüde başarı sağlanan hava yolu ile elektrik akımı iletilmesi, ABD’li bir grup bilim adamına göre yakın bir gelecekte somutlaşabilir. Bilim adamları, üzerinde çalıştıkları bir sistem sayesinde teorik olarak kısa mesafede elektrik akımı iletiminin mümkün olduğunu belirtiyorlar. Eğer sistem gerçeklik kazanırsa; MP3 çalar, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi aygıtları şarj etmek için kullanılan kablolar ve adaptörlerden yakın bir gelecekte kurtulacağız.

Yeni teori, çeşitli yönleriyle Tesla’nın planladığından farklılaşıyor. Yeni teoriyi geliştiren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim adamlarına göre yüksek frekansta çalışan iki anten arasında frekans rezonansı aracılığıyla enerji transferi yapılabiliyor. Bu durumda antenlerden birisi kablolu enerji kaynağına bağlı olarak çalışıyor ve rezonans yaratarak diğer antene kablosuz bir şekilde iletilebilecek bir enerji “kuyruğu” oluşturuyor.

Araştırmacılara göre ‘sempatik’ rezonans aracılığıyla transfer edilmeyen herhangi bir enerji radyasyon yaymıyor ve kaynak anten tarafından tekrar emiliyor, böylece insan sağlığı açısından bir tehdit oluşturmuyor.

Bilim adamları tarafından teorize edilen sistem 3 ile 5 metre arasında çalışabilecek ve antenler arasında doğrudan görüş açısı gerektirmeyecek. Sistem ayrıca sahip olacağı potansiyel sayesinde ileride daha uzun mesafelerde de çalışabilecek.

hürriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...