Jump to content

Padiþahlarýn Burçlarý


mavikiz

Recommended Posts

FATÝH SULTAN MEHMET: KOÇ BURCUNDAN, Doðumu 29 Mart 1432. Burcunun en önemli özeliði aðýrkanlýlara sabýr göstermesi, cesur ve cüretkar olmasý.... Baþkalarýndan, kendisinden bile önde olmak ister. Merih’in etkisindeki Koç, kendine has fikirler ve yaratýcý enejiyle dikkat çeker. Ýhtiraslý, soðukkanlýdýr.

2. BAYAZIT (YILDIRIM): YAY Burcundan: 3 Aralýk 1447 yýlýnda doðmuþtur. Cesur ve atýlgandý. Ama halim selimdi. Þiir yazardý. Jüpiter’in etkisinde dine yönelik duygularý aðýr bastý. Seyahatten, iletiþimden hoþlanýrdý. Çok güzel konuþurdu. Yay erkekleri gibi o da insanlarýn dýþ görünüþlerinin ötesinden bakýp sadece gerçek deðerleri arardý....

YAVUZ SULTAN SELÝM: TERAZÝ BURCUNDAN: 10 Ekim 1470 yýlýnda doðdu. Çok sert biriydi. Muharebeyi sever, kaba olmaktan nefret ederdi. Adeta segi, güzellik ve güçten oluþmuþtu. Bu burç erkekleri, yaptýklarýna kendileri bile þaþar. Yavuz, 2500 kilometrelik yol gidip Tebriz’i aldý. Terazinin gamzeli, çekici özellikleri Selim’de de vardýr.

KANUNÝ SULTAN SÜLEYMAN: BOÐA BURCUNDAN: 27 Nisan 1495 yýlýnda doðdu. Venüsün etkisindedir. Çok hýrslý, çalýþkan ve sabýrlý. Boða baþarmak ister. Ýyi bir aþýktýr. Hürrem Sultan’la yaþadýðý aþk kanýtý. Kanuni acele etmez, geniþ düþünür, geri adým atmazdý. Kanuni denmesinin nedeni de atalete inancýndan kaynaklanýyor....

2. SELÝM: ÝKÝZLER BURCUNDAN: 28 Mayýs 1524 yýlýnda doðdu. Duygulu, zeki, espirili idi. Ýkizler erkeðinde bazen iki kiþilik görülür. Ýkizlerin ince ve duygulu özelliðini taþýyan Selim, bir taraftan seferlere çýkarken, bir taraftan da muhteþem Selimiye’yi yaptýrmýþtýr. Biraz daðýnýktýr. Konuþmaktan ve öðrenmekten hoþlanýrdý.

3. MURAT: YENGEÇ BURCUNDAN: 4 Temmuz 1546 yýlýnda doðdu. Hatýralara önem verirdi. Annesi Nurbanu sultan’a düþkündü. Mars ve Pluton etkisinde diðer yengeçlere göre daha kararlýydý. Sahip olduðu þeyi býrakmazdý. Örneðin, Tiflis mudafasýnda bir avuç askerle kedi bile yedi fakat burayý býrakmadý.

4. MURAT: ASLAN BURCUNDAN: 27 Temmuz 1612 yýlýnda doðdu. Güçlü biriydi. Burcunun liderlik özelliðinin yoðun grubunda doðdu. Pohpohlanyý seven, þýk giyinen, eleþtiriye kapalý ve titizdi. 1633’te tütün, 1634’te içki yasaðý koydu. Hata kabul etmezdi. Mükemmeliyetçiydi. Sefayý çok severdi.

5. MURAT: BAÞAK BURCUNDAN: 12 Eylül 1840 yýlýnda doðdu. Baþak burcunun bize göre belki de en kötü örneði... 35’inde tahta çýktý. Ancak taht ona yaramadý. Muvazenesini yitirdi. Bunun üzerine tahttan indirilerek Çýraðan sarayýnda sürgüne gönderildi. 93 gün padiþahlýk yaptý.

2. OSMAN: (Genç Osman) : AKREP BURCUNDAN: 3 Kasým 1604 yýlýnda doðdu. Annesi yetiþmesinde çok titiz davrandý. Zekasý, keskin bakýþlarýyla tipik bir akrepti. Merhametli, hayal dünyasý geniþti. Ýkinci Fatih olabilirdi. Tahtta iken güneþ tutuldu. Boðaz’da deniz tutuldu. 1622 yýlýnda boðularak öldürüldü.

2. AHMET: BALIK BURCUNDANDI: 25 Þubat 1643 yýlýnda doðdu. Tipik bir balýk burcudur. Aþka aþýktý. Ýçe kapanýktý. Devamlý düþünceliydi. Þairdi. Yazý yeteneði devleti yönetme yeteneðine göre inanýlmazdý. Ýstanbul yangýný ve Belgratta’i onbin insanýn ölümü duygusal padiþahý’ý yýktý. Yenilgiyi sindiremedi. Hastalanýp vefat etti.

3. AHMET: OÐLAK BURCU: 31 Aralýk 1673 yýlýnda doðdu. Müzisyendi. Ýnce zevkliydi. Ýçki ve kumara hayli düþkündü. Dýþ görüntüsüne özen gösterirdi. Lale Devri sefasýný da o sürdü... 1721 yýlýnda ilk matbaanýn açýlmasýna da o izin verdi. Fakat, patlayan Patrona Halil Ýsayani ile 27 yýl oturduðu tahttan indirildi...

6. MEHMET VAHDETTÝN: KOVA BURCUNDAN 2 Þubat 1861 yýlýnda doðdu. Son Osmanlý Padiþah’ýdýr. Kararsýz biridir. Mondros ve Sevr onun dönemde yapýldý. Tahttan indirildi. Avrupa’yý dolaþtý. Ýtalya’da San Remo’da oturma kararý verdi. 1926’da 65 yaþýnda vefat ettiðinde, borcu yüzenden tabutuna haciz konuldu.

3. MEHMET: ÝKÝZLER BURCUNDAN: 26 Mayýs 1566 yýlýnda doðdu. Ýlme çok önem verdi. Tasavvufa meraklýydý. Merkür’ün etkisindeki padiþah, Sadrazam Koca Sinan’ýn baþarsýzlýðýný görüp, Haçova Meydan Savaþý’ný kazandý. Ancak sonradan yaþadýðý üzüntülere yüreði dayanamadý. 1603 yýlýnda vefat etti.

2 MAHMUT: YENGEÇ BURCUNDAN: 20 Temmuz 1758 yýlýnda doðdu. Duygusal, cesur ve sabýrlýydý. Vakayý Hayatiye onun döneminde oldu. Unkapaný köprüsünü o yaptý. Mescvidi Aksa onnu döneminde onarýldý. Ýstanbul’da bir çok yeni okul açtýrdý. Tüm yengeçlerde olduðu gibi o da eski eserlere, eski deðerlere çok sadýktý.

2. ABDÜLHAMÝT: BAÞAK BURCUNDAN: 21 Eylül 1843 yýlýnda doðdu. Bir teorisyendi. Alman Prensi Bismark; Onun için, “100 gram aklýn 90’ý Abdülhamit’te, 5 gramý bende, 5 gramý da diðer siyasetçilerde.” Dedi. Ceza ve ticaret usulü kanununu çýkardý. Yýldýz Çini, Çubuklu Cam Fabrikasý, Guraba ve Etfal hastaneleri ile Darulacuze’yi yaptý.

SULTAN ÝBRAHÝM: AKREP BURCUNDANDIR. 5 Kasým 1616 yýlýnda doðdu. Deli deðil, hayalperest ve zekiydi. 4. Murat öldürülmesini emretse de Kösem Sultan sayesinde kurtuldu. Tahta geçti.

3-OSMAN: OÐLAK BURCU: 2 Ocak 1699 yýlýnda doðdu. Cömertti. Sert, asabi ve sabýrsýzdý. Saraydaki kadýnlar padiþahýn ayak seslerini duyduklarýnda hemen odalarýna kaçarlardý. Tahta 56 yaþýnda çýktý.

4-MEHMET: OÐLAK BURCUNDANDIR: 2 Ocak 1642 yýlýnda doðdu. Avcý, edebiyatçýydý. Rus seferine çýktý. Viyana’yý kuþattý. Tahttan indirildi. Edirne’ye gönderildi. Bu grup diðer oðlaklardan daha dikkatli, kararlýdýr.

1-MUSTAFA: ÝKÝZLER BURCUNDANDIR: 5 Haziran 1644 yýlýnda doðdu. Þair, hattat, tatlý dilliydi. Taht öncesi “Zevk, sefahat ve rahatý kendimize haram eyledik.” Diyordu. Zenta Bozgunu’nu yaþadý. Diplomasiyle çok ilgiliydi.

5.MEHMET REÞAT: AKREP BURCUNDANDIR: 2 Kasým 1884 yýlýnda doðdu. Belleði güçlüydü. Fakire, hastaya yardým ederdi. Ruh hali bu gruba giren bir akrep olmasý nedeniyle gel-gide sahipti.

1. AHMET: KOÇ BURCUNDAN: 18 Nisan 1590 yýlýnda doðdu. Týpký Fatih gibi gayretliydi. 14 yaþýnda tahta geçti. Koçun duygu yüklü tarafýný yazdýðý þiirler gösteriyor. Devlet iþleriyle bizzat ilgilenen bir padiþahtý. Yay burcu ve Jüpiter’in etkisinde olduðu için sosyal çalýþmalarý çok severdi.

1.MAHMUT: ASLAN BURCUNDAN: 2 Aðustos 1697 yýlýnda doðdu. Azimli ve sebatkardý. Patrona Halil isyaný’ný bastýrdý. Belgrat’ý aldý. Deprem bile onun cesaretini kýrmadý. Döneminde onarýmlar bitirildi. Ýstanbul rahat bir nefes aldý. Yanan dükkan ve evlerin zararýný kendisi karþýladý. Büyük projelere imza attý.

2.SÜLEYMAN: KOÇ BURCUNDAN: 15 Nisan 1642 yýlýnda doðdu. Hayli þiþmandý. Dýþ görünümü halim, selim, hatta davranýþlarý entelektüeldi. Sosyal bir kiþilik izlenimi veriyordu. Güzel konuþuyordu. Merhametliydi. Sabýrsýzdý.

3.MUSTAFA: KOVA BURCUNDANDI: 28 Ocak 1717 yýlýnda doðdu. Heybetli bir vucuda sahipti. Hazineyi altýnla doldurdu. Yeni deneyimlere meraklýydý. Kara ve Deniz mühendishanelerini ilk o kurdu. Kova burcu uyumu reddeder. Ama o 1774’de Kaynarca Antlaþmasýný imzaladý. Rus Savaþý’ný kaybedince öldü.

1.ABDÜLHAMÝT: BALIK BURCUNDAN: 20 Mart 1725 yýlýnda doðdu. Ok-Yay konusunda iddialý, iyi bir hattat ve duygusal dý. Gizemli bilimlere çok meraklýydý. Almanlara karþý kazandýðý önemli zaferlere sevinemedi. Çünkü Özi Faciasýnda 25 bin sivil ve askerin öldüðünü duyunca felç geçirdi. 64 yaþýnda öldü.

Link to comment
Share on other sites

:D herkesin kendi bakýþ açýsý bulunur di mi caným :(

ayrýca bunlarý bildik ne ne oldu? hiç :D lüzumsuz bilgilere bir yenisi daha eklendi iþte :(

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Bunlarý bildik te ne mi oldu? Padiþahlarýn hayatýndan biraz feyz alsaydýk keþke. Askerleri öldü diye felç geçiren 1.ABDÜLHAMÝT hiç mi trajik gelmiyor? Bizim 30bin askerimiz öldü de hangi siyasetçimizin karný aðrýdý...

Link to comment
Share on other sites

Bunlarý bildik te ne mi oldu? Padiþahlarýn hayatýndan biraz feyz alsaydýk keþke. Askerleri öldü diye felç geçiren 1.ABDÜLHAMÝT hiç mi trajik gelmiyor? Bizim 30bin askerimiz öldü de hangi siyasetçimizin karný aðrýdý...

ben sadece burçlarýný bilmekten bahsetmiþtim:) tabi ki hayatlarýndan feyz almak gerekir. :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

sk8er_boi

Bizim 30bin askerimiz öldü de hangi siyasetçimizin karný aðrýdý...

30 bin askerimiz öldü 30 kiþi palazlandý

gözümüzün içine soka soka göstererek palazlananlardan 1-2 si mahkemelerde aklandý

ama

garibim memedim sakat olarak hayatýný sürdürdüðü sivil yaþamýnda 5-10 yýl önceki askerliðinde þöförlüðünü yaptýðý askeri aracýn hasar zararý tazmini ile karþý karþýya kalmasý

bu da bizim karnýmýzý aðrýtsýn bakeemm...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...