Jump to content

Multiboot Windows Xp Cd'si


Recommended Posts

Arkadaşlar size bu sefer nasıl bi boot menülü xp oluşturacağınızı anlatacam. Aslında işleri sizin için bayaa kolaylaştırdım ve hazır bi iso dosyasını editleyerek böyle bi boot menülü xp ye sahip olabileceksiniz. Iso dosyası hazılanırken easybootun deneme sürümü kullanılmıştır.

peki nasıl bişey olacak bizim elimizdeki cd yada daha doğrusu nasıl bir boot menüye kavuşacaz elimize ne geçecek bi bakalım.

xp1tu9.jpg

2 numaralı menüde bizi karşılayacak olan alt menü programcıkları

xp2bc5.jpg

ve tabi arconis true image

xp3ur1.jpg

evet öncelikle nelere ihtiyaç var bakalım...

1 - en önce ultra iso çünkü vereceğim iso dosyasını editlicez kendi xpmizi koyacaz (www.ezbsystems.com/ultraiso/)

2 - hazırlayıp modifiye etmiş olduğunuz xp cdsi

3 - tercihe göre sanal makina (ben işlemleri genelde bunda yapıyorum ki kendi sistemim uçmasın) ama hali hazırda kendi sisteminiz üzerinde de işlemleri yapabilirsiniz

4- Ultraedit (bu bayaa işinize yarıcak) (http://www.ultraedit.com/)

Başlıyoruz...

Öncelikle sanal makinada diilde kendi sisteminizde bu işlemleri yapacaksanız yapmanız gereken EN ÖNEMLİ ŞEY "C" partitionunda bulunan boot.ini yi yedeklemeniz.Birazdan göreceğiniz gibi bu dosyanın yedeklenmesi çok önemli.Herhangi bir şekilde sistemi yeniden başlatmadan önce eski boot.ini yi yerine kopyalayın.My computer>tools>folder options>view den show hidden files and folders'i klikleyin ardından biraz altındaki "hide protected operating system files"in kliğini kaldırın.Bu şekilde sistem dosyaları gözükür olur ve c deki boot.ini dosyasını biryere kopyalarsınız.

2. işlem Xpcd niz nerdeyse o klasörü açıp I386 klasörü üzerinde sağ klikleyin ve open command window here deyin.Bu şekilde i386 içindesiniz.Şimdi winnt32.exe /noreboot diyerek Xp kurulumuna başlıyoruz.Burada eğer kullandığınız sistemde sağ klik menüde open command window here komutu yoksa alternatif olarak xp cdnizi dos ile kolay uaşabileceğiniz bir yere taşıyıp dos ekranından I386 içinde winnt32.exe /noreboot yazmak yada daha basit bi yöntemle şöylede yapabilirsiniz bşlat menüdeki çalıştıra xp cdniz nerde ise (mesela bende D de XP die bi klasörde) ona uygun olarak şu komutu yazın D:\XP\I386\winnt32.exe /noreboot. Evet Bu işlemle Xp kurulumuna başlıyoruz, Korkmayın Xp kurulmayacak.Daha doğrusu kurulmadan işlem yapıcaz.Standart Xp kurulum ekranı çıkacak.Sizden upgrademi temiz bir Xp kurulumumu istediğiniz sorulacak.KESİNLİKLE temiz Xp kurulumunu seçiyoruz.Daha sonra şifrenizi yazıyosunuz ve sözde kurulum başlıyor.Bütün dosyaları kopyaladığında Xp kurulumdan çıkıyor.Şimdi C ye gidiyoruz ve 2 tane geçici Xp klasörü ile karşılaşıyoruz.Biri $WIN_NT$.~BT bu kasör bizim işlemlerimizi yapacağımız klasör sadece bununla uğraşacaz desek daha doğru olur.

$WIN_NT$.~BT klasörü içine girin ve şu dosyaları silin:

bootsect.dat

migrate.inf

winnt.sif

bu 3 dosyayı kesinlikle silin.Şimdi yine proenglish deki i386 içine girip winnt.sif dosyasını KES YAPIŞTIR olarak $WIN_NT$.~BT içine kopyalayın.Henüz bitmedi.2 dosyada daha değişikliğe ihtiyaç var.Birincisi yine $WIN_NT$.~BT içindeki setupldr.bin dosyası.Bunu indirmiş olduğunuz ultraedit ile açın ve içindeki bütün i386 yazısını PRTR olarak değiştirin.Büyük harf kullanmalısınız.Diğer dosya ise yine $WIN_NT$.~BT içindeki txtsetup.sif dosyası.Bunu normal şekilde not defteri ile açın ve ara kısmına SETUPSOURCEPATH YAZIN.İlk bulduğunuzda şu şekilde olacak:

SETUPSOURCEPATH="\" siz bunu

SETUPSOURCEPATH="\XP\XPPRO" yapın.

Kısaca özetliyelim:

1.Xp cdnizin oldu yerde I386 klasöründen dos da winnt32.exe /noreboot komutunu kullandık.

2.Temiz kurulumu seçtik ve şifremizi yazdık.Dosyaların kopyalanması bitti.

3.Yine $WIN_NT$.~BT klasöründen bootsect.dat , migrate.inf , winnt.sif dosyalarını sildik.I386 içinden winnt.sif dosyasını alıp PRTR içine kopyaladık.

4.ultra editle $WIN_NT$.~BT içindeki setupldr içindeki bütün I386 yazılarını PRTR olarak değiştirdik.4 defa yapmanız lazım. (ultra editte ctrl-R ile kolayca yapabilirsiniz)

xp6ec7.jpg

5.$WIN_NT$.~BT içindeki txtsetup.sif dosyasındaki SETUPSOURCEPATH="\" kısmını SETUPSOURCEPATH="\XP\XPPRO" olarak değiştirdik.

Aslında bütün işimiz bitti burda sadece ultraiso ile aşağıda vermiş olduğum iso dosyasına bu hazırlamış olduğumuz $WIN_NT$.~BT klasörünün içindekileri ve bu işlemler için kullandığınız XP cdsinin içerini eklemek kaldı.

şimdi öncelikle

Buradan Multiboot Iso dosyasını indirin

bu dosyayı ultra iso ile açtıktan sonra

bunun içindeki boş olan XP\XPPRO kalörünün içine xp cdmizi kopyalıcaz.

hazırlamış olduğumuz $WIN_NT$.~BT klasörü içindekileri ise yine Multiboot Iso dosyasının içindeki PRTR kalsörüne kopyalıyoruz. ve farklı kaydet diyip iso multiboot çalışan cdmizin imajını tamamlamış olacağız.

xp4qm0.jpg

xp5lz2.jpg

son olarak daha önce yedeklediğimiz boot.ini dosyasını bulup tekrar c: ye kopyalıyoruz. bu kadar.

Not:

1 - bu multi boot menülü xpyi hazırlarken kullanacağımız xp cdmizin modifiye edilmiş veya meodifiye edilmemiş olması önemli değildir. yanlız bu kaynak cd ye yapacağınız en ufak değişimde bile burdaki işlemleri baştan yapıp yeni dosyaları ilgili klasörlere koymalısınız. mesela nero addonunu eklmeye kalktınız tekrar yeniden kurulum yapıp $WIN_NT$.~BT dosyası oluşmasını ve bunun içindeki dosyaları editleme işlemini tekrar yapıp yeni dosyaları Multiboot.iso dosyasına ilave etmelisiniz. aksi halde hata alırsınız

2- mutliboot.iso dosyası 40-45 mb kadar olduğundan hazırladığınız xp cdsinin max 650 mb olması gerekmektedir! buna dikkat edin. en basitinden nlite ile orjinal xp içindeki dil dosyalarını silmeniz bile size addonlarınızı eklediğiniz xp cd sinin boyutunu bu istenilen boyutlara getirmenizi sağlayacaktır.

3- bu işlemleri yapmadan önce mutlaka kullanacağınız xp cdsini sanal makinede test edin eğer orda hata almazsanız bu işe girin. alacağınız her hata bu haliyle sadece sizin dikkatsizliğinize bağlı oluşmuş olacaktır ki bu yöntem defalarca denendikten sonra size sunuldu

4- Nlite kullanıyorsanız işlemleriniz için mutlaka v1.3 kullanın diğer sürümlerde hata alırsınız.

5- benim ultraiso addonumu indirmiş olan varsa onu acilen sistemlerinden silmelerini tavsiye ediyorum hem o sürümde hemde o addonda bazı sorunlar var o yüzden addon listemden kaldırıldı. 2056 sürümü daha iyi. (ingilizce forumda hazırlanan ultra iso adoonunda da aynı sorunlar mevcut)

6- burda anlatılan multiboot xp projesi myfranco isimli arkadaşın başka bir sitede verdiği makaleden esinlenilip ilerletilmiş halidir multiboot dvd olarak kullanmayı düşünenler için bu yöntemle güncel xp ve vistanın (hatta linux sürümleri ve live cdlerin)aynı cdden sadece boottan seçilerek aynı dvd üstünde olması sağlanabilir fakat bunun nasıl yapıldığının burada anlatılabilmesi için lisanslı sürüme sahip easyboot programı gerekli olduğundan anltılmayacaktır veya örnek verilmeyecektir. sadece vistayla xp cdsi aynı dvd de olsun die bi istek gelirse onun için ayrı bir anlatım yapılabilir.

7 - daha fazla bilgi için http://forum.ezbsystems.net/cgi-bin/ikonboard.cgi?act=SF;f=1

Link to comment
Share on other sites

Argion nerelisin sen dostum merak ettimde ? ayrıca neden alıntı yazsın ki kendisi düzenlemiş kendi emeği solarizin. eline saglık kardeşim

kendisi düzenlemedi bu bir site var her türlü ispat ederim bide izmirliyim ama yurt dişindan geldim için şivem ve yaziliş sitil biraz bozuldu

Link to comment
Share on other sites

tamam haklısın onuda geçelim. alıntı yaptıgını belli et yerine teşekkür etsen daha iyi olurdu bence :D zaten solariz belirtmiş bak

7 - daha fazla bilgi için

Please register to see this content.

daha fazla bilgi için adres bırakmış buda bir alıntı yerine geçer bence neyse kola ygelsın kardeşim hoş geldin ülkene :D

Link to comment
Share on other sites

tamam haklısın onuda geçelim. alıntı yaptıgını belli et yerine teşekkür etsen daha iyi olurdu bence :D zaten solariz belirtmiş bak

7 - daha fazla bilgi için

Please register to see this content.

daha fazla bilgi için adres bırakmış buda bir alıntı yerine geçer bence neyse kola ygelsın kardeşim hoş geldin ülkene :D

daha fazla bilgi için diyor alinti falan deil

Link to comment
Share on other sites

konunun en altına zaten

7 - daha fazla bilgi için

Please register to see this content.

bırakılmıştır bunu neden bu kadar uzatıyorsunuz anlamadım ki :D bunu kimin yaptığıda belli değil ne diyim ben

en az :D 30 forum sitesinde gördüm :D herkez ben yaptım diyo :D ama ben öyle birşey iddaa etmiyorum ki ha forum sitesinide altına yazmasam dediğiniz doğru ama şuan senin yaptığın reklam :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...