Jump to content

Youtube Yeni Özelliği Hakkında Soru?


PColik
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar aranızdan mutlaka bilenleriniz vardır. YouTube artık resmi olarak 60FPS desteğine geçti. YouTube bu özelliğini duyurduktan sonrada yüklenen ilk video Mortal Kombat 10 oyununun fragmanı oldu.

 

Mortal Kombat 10 Fragmanı:

 

http://www.youtube.com/watch?v=hmBgaRffgl8

 

İnternette küçük bir araştırma yaptım. YouTube bu özelliğini duyurduktan sonra YouTube.com'dan videoları 60FPS olarak indirmek isteyenler illa ki olacaktır. Bunu şu anlık Beta aşamasında olan JDownloader 2 yapıyor. Bizzat test ettim. Fakat diğer basit arayüzlü YouTube downloader yazılımları gibi bildiğiniz basit bir program keşfeden var mı acaba?

 

Bu arada bilginiz olsun diye söyleyeyim. Daha önce YouTube.com'a yüklediğiniz videolar arasından 60FPS olan varsa onları artık 60FPS olarak izleyebiliyorsunuz. Yani bu özellik duyurulduktan sonra o videonuzu 60FPS olarak tekrar yüklemenize gerek yok.

 

Örneğin aşağıdaki belirttiğim videoyu (klibi) ben 15 Mayıs'ta yüklemiştim fakat şu anda 60FPS olarak izleyebiliyorsunuz.

 

http://www.youtube.com/watch?v=4YcL1NSO6vA

 

Ve YouTube'un bu yeni özelliği şimdilik sadece Google Chrome tarayıcılarda çalışıyor.

 

Aramızda muhakkak bu FPS denilen şey nedir, ne işe yarar diyen arkadaşlar vardır. Eğer biliyorsanız ayracın altını okumanıza gerek yok. Bu bölümü FPS'in ne olduğunu bilmeyen arkadaşlar için yazdım.

 

------------------------------------------------------------

 

Arkadaşlar. Bilgisayar kullanımında iki çeşit FPS kısaltması duyabilirsiniz. Bunlardan birincisinin açılımı First Person Shooter. Yani Birinci Şahıs Nişancılık anlamına geliyor. Bu terim oyunlarda kullanılır. Benim bahsettiğim FPS'in açılımı ise Frame Per Second. Saniye Başına Düşen Kare Sayısı demek. Hareketli görüntülerde (video, oyun vb.) FPS ne kadar yüksekse görüntü o kadar akıcı olur. İnsan gözü için 24FPS gayet optimal bir değerdir. Örneğin bir video veya oyun 24FPS'nin altındaysa bu size donuyormuş hissi verir. Veya gerçekten donuyordur :D

 

Videolarda günümüzde tercih edilen en yüksek FPS 60'tır. Bazı fotoğraf makineleri veya telefonların kameralarında Slow Motion denilen bir özellik vardır. Videoları ağır çekim olarak çekebilme. Örneğin fotoğraf makinenizde "240FPS Slow Motion çek" gibi bir özellik yazıyorsa makinenin çektiği bu videonun özelliklerine bilgisayardan bakın. FPS oranı büyük ihtimal 30'dur. Bu da demek oluyor ki 240/30=8. Yani videoyu normalden 8 kat daha yavaş çekmiş anlamına gelir. Aşağıda verdiğim linke giderek 24FPS bir görüntü ile 60FPS bir görüntü arasındaki farkı görebilirsiniz. Kesinlikle gözle görülür bir fark.

 

http://cdn.fastswf.com/files/KYh2Wiw/KYh2Wiw.swf?AWSAccessKeyId=AKIAIWTOYM4XXIVL5IGQ&Expires=1414794999&Signature=%2BvM2SOOSa47Gch5hs%2Bv6Ubh%2Fvb0%3D

 

------------------------------------------------------------

 

Şimdiden teşekkürler.

Edited by PColik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...