Jump to content

Windows 7'de Inanılmaz Destek


fullmax

Recommended Posts

11t3612.jpg

Windows 7'ye geçip geçmemekte kararsız davrananların en çok merak ettiği soru sonunda cevaplandı.

Microsoft'un Windows 7'de uyumluluk için harcadığı emek, meyvelerini veriyor. Hem Microsoft'un açıklamaları, hem de sektör kaynakları Windows 7'de uyumluluk sorunlarının inanılmaz düşük olduğunu gösteriyor.

Yeni bir işletim sistemine geçmeyi düşünen kullanıcıların aklındaki en büyük endişelerden birisi de yazılım uyumluluğu oluyor. Windows 7'de çalışan uyumlu uygulamaların listesi, yeni Windows sürümünün gelmiş geçmiş en geniş yazılım desteği sunan işletim sistemlerinden birisi olduğunu gösteriyor. Windows Vista'nın çıktığı günde desteklediği uygulamaların sayısıyla, Windows 7'nin çıkışında sunduğu uyumlu yazılım sayısı yanında resmen eziliyor.

Analizcilere göre Windows Vista'nın hezimete uğramasının en büyük sebeplerinden birisi, uygulamaların uyumluluk sorunları olmuştu. Windows XP'de çalışan yazılımların Windows Vista'da sorun çıkartması, bu işletim sistemine geçişi çok yavaşlatmıştı. Peki sebebi neydi?

Bağımsız analiz şirketi Directions on Microsoft'tan Michael Cherry, Microsoft'un bu sefer gerçekten çok ama çok çalışarak başarılı olduğunu söylüyor. "X ya da Y uygulaması yüzünden Windows 7'ye geçemiyoruz, geçersek çalışmayacak" diyen bir şirkete henüz rastlamadığını belirtiyor. Dahası bu tür durumlara karşı daima XP Mode kozu mevcut.

Microsoft yayınladığı en son belgede, bilişim profesyonellerine yardımcı olacak bilgileri toparladı. Windows 7 ile hangi yazılım uyumludur, hangisi uyumsuzdur tek tek listeledi. Tek başına bu çalışma bile çok kıymetli ve yararlı. Kafalardaki soru işaretlerini silmek için paha biçilmez bir kaynak. İndirme bağlantısını yazının devamında bulabilirsiniz.

Listede tam 13.000 yazılım var ve bu bu yazılımların yüzde 82'si Windows 7 ile uyumlu. Bunların yüzde 23'ü Microsoft'un Windows 7 Logo programı ile sertifikalandırılmış yazılımlar. Ama bundan daha fazlası var!

Microsoft'un geçtiğimiz ay yayınladığı bir mesaj, Windows 7'de 800.000 uygulamanın çalıştığını belirtiyor. Ama tekil yazılım sayısının bundan daha düşük olduğunu belirtmek gerekli. Çünkü 800.000'in içerisinde 32 ve 64 bit sürümler, farklı sürüm numaraları ve dil seçenekleri de hesaba katıyor. Bunun sayıyı abarttığı bir gerçek.

İçlerinden 9000 kadar uygulama ve araç, Windows 7 uyumlu Logo'sunu resmen de almış durumda. Microsoft, çok sıkı bir sertifikalandırma programı uyguluyor ve bu sefer uygulama geliştiriciler de Windows 7 için yazılım hazırlamakta hevesli. Windows Vista'da yazılımcılar aynı heyecanı taşımıyordu ve Microsoft'un teşvik çalışmaları başarısız olmuştu.

Vista çıktıktan bir ay sonra sertifikalı yazılım sayısı sadece 800'dü! Windows 7, bu açıdan Vista'yı 10'a katlıyor. Bunun başlıca sebeplerinden birisi de XP uygulamalarının hata yapmasına ve çökmesine sebep olacak kadar sıkı UAC denetimiydi. Windows 7 bu kritik hatayı düzeltti.

Yazılım geliştiricilerinin heyecanına gelince, Windows 7'nin kullanıcılardan aldığı olumlu tepkiler, hızlı geçiş büyük rol oynuyor. Ayrıca Vista'dan da kazanılan yazılım geliştirme tecrübeleri, benzer mimariye sahip Windows 7'de programcıların işini kolaylaştırıyor.

Evans Data Corp.'un analizlerine göre, geliştiricilerin yüzde 30'u Windows 7'nin önümüzdeki yıl bir numaralı geliştirme platformu olacağını söylüyor. Bu oran Windows XP de dahil olmak üzere bütün işletim sistemlerini geride bırakıyor.

Windows 7 yazılımlarla bugünden uyumlu.Yeni nesil ekran kartları başta olmak üzere donanımlar Windows 7'nin teknolojilerinden yararlanacak şekilde tasarlanıyor. Yazılım geliştiriciler de Windows 7'yi bir numaralı platform olarak görüyorsa, önümüzdeki yıl bilgisayarlar tamamen Windows 7 için optimize olacak demektir. Böylece geçişin daha da hızlanmasını bekleniyor.

Uyumluluk Listesini Buradan İndirebilirsiniz: http://download.microsoft.com/download/7/3/0/7309F95F-0E9A-4318-B991-EBA08D66A2F1/Windows%207%20Application%20Compatibility%20List%20for%20IT%20Pros.xls

Link to comment
Share on other sites

çok olağanüstü bir işletm sistemi vallahi.

güvenli, kullanışlı, stabil..... vs. daha neler neler.

ilk betasndan beri kullanıyorum ve daha virüsten format atmadım bile.

hala vistayı savunanlara artık uyanmalarını tavsiye ediyorum :)

Link to comment
Share on other sites

Xp modunu kullanabilmek için 500 mb boyutundaki dosyası sisteme kurmak gerekiyor.

XP'nin Derdi Bitmez!

Arka planda sorunsuz çalışabilen sanal XP makinesi, kendi antivirüs ve güvenlik yazılımlarını gerektirecek. Kısacası Windows 7 içinde sanal bir XP modu açmaktansa, ekstradan bir netbook veya nettop ile halis muhlis Windows XP işletim sisteminde çalışmak daha akıllıca olabilir.

Link to comment
Share on other sites

Windows 7 64 Bit kullanıyorum AutoCAD 2004ü çalıştırmıyor ve birkaç program daha çalıştırmıyor ama diğer bana lasım olan uygulamaların hepsi çalşmakta.AutoCAD 2004 Win 7 32 bitte çalışıyor.Yazılımlarla Windows 7 uyumlu.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...