Jump to content

Türk Yapımı Işletim Sistemi : Csd


harktu

Recommended Posts

CSD, C ve Sistem Programcıları Derneği (CSD) tarafından geliştirilmekte olan 32 bit, çokişlemli (multiprocessing & multithreaded) preemptive, birden fazla işlemciyle çalışmayı destekleyen, grafik tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. İşletim sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi C ve Sistem Programcıları Derneği'nde oluşturulan bir proje grubunun eşliğinde yürütülmektedir. Projenin tahmini süresi iki yıl..

CSD'nin çekirdeği bir Linux türevi değildir. Ancak Linux sistemlerini büyük oranda destekleyecek biçimde geliştirilmektedir. Linux ortamında çalışan programların büyük çoğunluğu, çalıştırılabilen kod üzerinde bir değişiklik yapılmadan CSD sisteminde de çalıştıralabilecektir. Sistem klasik console çalışmasının yanı sıra çekirdek ile birleştirilmiş bir grafik çalışma da sunacak biçimde geliştirilmektedir.

CSD pek çok donanım mimarisine taşınabilecek biçimde tasarlanmaktadır. CSD, yaygın pek çok işletim sisteminin dosya sistemini desteklemenin yanı sıra kendine özgü yeni bir dosya sistemine de (CSDFS) sahip olacaktır. CSDFS üzerindeki çalışmalar devam etmektedir.

Projenin hedeflerinden birisi de ülkemizde bu tür çalışmaların özendirilmesidir...

C ve Sistem Programcıları Derneği başkanı Kaan Aslan ile geçen ay (Kasım 2009) yapılmış bir röportaj. Kısaca ne yaptıklarını ve amaçlarını anlatıyor..

http://www.youtube.com/watch?v=FHIKQKhqGy0&feature=player_embedded[/CODE]

[/b][/size][size=2][b][color=Red][color=Blue]Daha detayLı bilgi için[/color]

[CODE]http://www.csistem.org/faq/faq.php[/CODE]

kaynak: shifdelete

[/color][/b][/size]

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar pardus tan sonra türkler atağa geçmeye başladılar desenize aslında windows gibi işletim sistemi yapılsa dünyaya yayılsa süper olacak ama bizde o imkanları kullanacak insanlar yok :D

Niye olmasınkı baskası yapacagına sen oncu ol bakalım oluyor mu olmuyor mu?

Link to comment
Share on other sites

Benim düşüncem; geliştirilecek bu işletim sistemi linux sisteminin çeyreği kadar bir kitleye ulaşamaz. Linux işletim sistemini neden geliştirmiyorlar ? Böyle bir sorunun elbette bir çok cevabı olabilir. Benim cevabım bu işletim sistemini çıkarmayı düşünenler ilk etapta ücretsiz ama sonradan ücretli bir işletim sistemi çıkarmayı düşünüyorlar. Linux tabanlı olsa para kazanamayacaklar.

Dışa bağımlı ve yönetimin sadece birilerinin elinde olduğu bir ülke olduğumuz için bizim verdiğimiz vergiler hep birilerinin cebine iniyor. Eğer birilerinin cebine inmese de tam anlamı ile devlet destekli bir linux tabanlı işletim sistemi geliştirilse Türkiye'de Windows'un pazar payı bitecek derecede azalır.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...