Jump to content

Ubuntu Sürücüleri


Recommended Posts

Herkese iyi akşamlar,Ubuntu 9.10 indririp gerek cd gerek dvd versiyonlarını kurdum ve beni şaşkınlığa düşüren birşey farkettim,ubuntu ve sonradan öğrendiğime göre pardus da dahil diğer birçok linux işletim sistemi sürücüleri kendi yükleyebiliyor! 700 mb lık alanda hem işletim sistemi hem de sürücüler,programlar vs... nasıl varolabilior?
Link to comment
Share on other sites

Dostum birçok sürücü aslında kernele entegre olarka geliyor yani kernel geliştiricileri tarafından donanımları tanıyacak şekilde kernel yazılıyor. Benim başımdan geçen bir olayı anlatayım eskiden kurduğum bir linux sonrası ses kartı çalışıyordu fakat ikinci bir player açtığımda ses kartı meşgul yada kullanımda gibi bir uyarı aldım ve ses kartını tanımadığını anladım aslında garip olan linux ses kartının giriş çıkış birimlerini sürücüsü olmadan dahi kullanabilmesi ve kısıtlı da olsa (tek player) sorunsuz çalıştırmasıydı.

daha önceden uğraşlarımda linuxda bazı kameralar ie ilgili sorunlar oluyordu (tanımama) lsusb komutu ile çipseti bulup kaynak kodlar ile kerneli yeniden derledikten sonra kullanabiliyordun. yani merak ettiğin herşey linux kernelinin içinde gizli aşağıdaki linke bakabilirsin, kolay gelsin...

http://patchwork.kernel.org/patch/76214/[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle kernel nedir onu arştırdım;

"Kernel Nedir

Kernel programların ve donanımların çalışmasını belirleyip verdiginiz komutları yorumlayıp iletişim kuran işletim sisteminin anabirim ögesidir işletim sistemi degil; işletim sistemini oluşturan ogeleri barındıran birimdir ve burada kucuk bir ayrıntı kernelden kastımız aslında Linux dedigimiz çekirdegin kendisidir.Linux çekidegi ilk olarak x86 işlemci mimarisiyle Linus Torvalds tarafında 1991 yılında derlendip çalıştırılmaya başlandı ve devamında ppc ve alpha axp gibi işlemcilerde geliştirilerek gunumuze ulaştı. Kernel genel olarak C dili kullanılarak yazılmaştır ve bu sayede farklı platformlarda derlenip ve donanım sorununu ortadan kaldırmıştır."

Alıntı:linuxtuxer.blogspot.com/2008/06/kernel-nedir.html

Bundan benim anladığım kernel linux ün de içinde bulunduğu bir çatı birim ancak benim hala anlamadığım şey varolan sürücülerin bir boyutu varken çatı birime C dili kullanılarak yazılmış olsa bile donanaım sorununu ortadan kaldıracak kadar fazla bir donanum bilgisi yine de 700 mb ı aşmaz mı?

Link to comment
Share on other sites

Bundan benim anladığım kernel linux ün de içinde bulunduğu bir çatı birim ancak benim hala anlamadığım şey varolan sürücülerin bir boyutu varken çatı birime C dili kullanılarak yazılmış olsa bile donanaım sorununu ortadan kaldıracak kadar fazla bir donanum bilgisi yine de 700 mb ı aşmaz mı?[/b][/i]

Aslında aşar gibi görünüyor ama sanırım kaynak kodları çekirdeğe (kernel) dahil edip derlemek alandan tasaruf edilmesini sağlıyor çünkü çekirdeğe direk ne yapması ve nereyi kullanılması gerekiği bildirilmiş oluyor.

Link to comment
Share on other sites

Öyleyse kullanılan temel bir yazılım tabanı var ve sürücüye göre yönlendirme yapılıyor?

Aslında şöyle söylersem daha kolay olur piyasada bir ton kamera var ama bunların çoğu aynı çipseti kullanıyor ve linux o çipsetin komut setlerini giriş çıkış birimlerini kernelinde içeriyor yani o cihazı/ları kullanabilmek için gerekli bilgiye sahip yani tek tek markalar değil de o çipseti içeren tüm cihazları kontrol edebiliyor bu da boyuttaki azlığın sebebidir.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...