Jump to content

Şubat Ayı


BrightBlade

Recommended Posts

Coğrafi bir neden istiyorum. Eksen eğikliği ya da yörüngenin elips olması ile ilgili. 21 Mart, 21 Haziran ve 21 Aralık mevsimsel döngüleri farkettiğiniz gibi 21inde başlıyor ama 23 Eylül yani sonbahar başlangıcı bunlardan farklı. Bununla alakalı birşey olmalı gibime geliyor.

Link to comment
Share on other sites

Şubat Neden 28 Çeker?

Olay, Sezar döneminde geçiyor. Julius Sezar, takvimdeki karışıklıkları çözmesi için Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e emir veriyor. O zamanlarda 1 yılın 365 gün 6 saat sürdüğü biliniyor.

Sosigenes de çözüyor:

HER YIL 365 GÜN ÇEKECEK.

HER YILDAN 6 SAAT ARTACAK.

ARTAN SAATLER 4 YILDA BIR TAKVIME EKLENECEK VE

O YIL 365 + 24 SAAT = 366 GÜN OLACAK.

366 gün 12 esit parçaya bölünmediği için 6 ay 30 gün, diger 6 ay 31 gün çekecek. Peki 365 gün çeken yillarda aylara göre dagilim nasil olacak?

Yüce Sezar emir veriyor: O zamanlar yılbaşı, Mart ayında. Ve Sezar da yılbaşının olduğu aya çok sevdiği eşinin adını veriyor(March). Ve İlk ay 31 gün çeksin, daha sonrakiler de bir 30, bir 31 şeklinde gitsin istiyor. Yılın son ayı olan Şubat, (September=7, October=8, November=9, December=10 da buradan geliyor) böylece 4 yılda bir 30 gün, diger yıllarda 29 gün olmuş. Yüce Sezar, bununla da yetinmeyip aylardan birine(en sevdiği aya-Temmuz) kendi ismini vermis: JULIUS, yani JULY.

Sonradan imparator olan Augustus, Sezar'dan asagi kalmamış ve o da en sevdiği aya(Ağustos) kendi ismini vermis: AUGUSTUS, yani AUGUST. Ancak Julius Sezar’in ayı 31 günken Augustus'un ayı 30 gün olur mu ? O da emir vermiş: YILIN SON AYINDAN 1 GÜN DAHA ALIN, BENIM AYIMI DA 31 GÜN YAPIN. Zavalli Şubat’tan 1 gün daha Alinmis ve Ağustos’a eklenmis. O gün bu gündür Subat ayı, 4 yilda bir 29 gün, diger yillarda 28 gün, Sezar’in ayı Temmuz ve Augustus'un ayı Ağustos da peşpeşe 31 gün çeker oluvermiş.

Alıntıdır hocamızda aynısını anlatmıştı.

Link to comment
Share on other sites

Bugün tüm dünyanın kullandığı Miladi, Gregoryen ya da Jüstinyen takvimi dünyanın güneşin etrafında dönüşünü esas alır ve bir yıl 365 gün, 5 saat, 48 dakika, 46,08 saniyedir. Şubatın 29 ları da bu küsürattan oluşur.

Bir diğer sistem ise Arap kökenli Kameri takvimdir. Bu da ayın dünyanın etrafında dönüşünü esas alır ve 12 dönüşü bir yıl kabul eder. Bu yıl ise 354 gün, 7 saat, 48 dakika, 34,68 saniye sürer.

Her iki sistem de bugünkü batı tanımlaması ve dinlerden çok önce kurulmuş kullanılmaya başlamıştır. Her iki sistemin de benzer yönü başlangıç noktalarının zaman içinde yenilenmesidir. Jüstinyen takvimi 2007 yıl kadar önce Miladi, daha sonra Gregoryen, Kameri takvim de 16 temmuz 622 yılın birinci günü olacak şekilde Hicri takvim adıyla yeniden başlatılmıştır.

Dolayısıyla takvimler insanlık geçmişiyle yakından ilgili olmasına rağmen doğu-batı ya da dinlerle doğrudan ilgili değildir. Belki dinlerin bu takvimleri kendilerine göre yeniden düzenlediği söylenebilir.

Biz Türkler ise orta asyada yılları hayvan adları taşıyan ve 12 senede bir aynı ada dönen, önceleri ayın, sonraları güneşin hareketine dayanan bir takvim kullanıyorduk. Bugünkü Çin takvimi de bu türden olsa gerek.

Insanların aynı zamanı kullanabilmeleri için aynı takvimi kullanmaları şart, bunun hangisi olduğunun bence hiç bir önemi yok, birisi 12 Şubat 2007 Salı, saat 12:45 EET (Doğu Avrupa Saati) dediğinde tüm dünya onu anlasın yeter. Ben hala şu şaşkın anglosaksonların AM/PM'ni çözemedim, 12 den fazlasını saymasını bilmiyorlar herhalde, Kameri (Hicri), ya da Çin, ya da Kızılderili takviminin aylarını sırasıyla saymak ne işime yarayacak bir anlam veremedim doğrusu.

Yılın son iki hanesi 4'e tam bölünebiliyorsa o yıl şubat ayı 29 çeker. Ancak yılın son iki hanesi 00 ise ilk iki hanesine bakılır. Eğer ilk iki hane 4'e bölünüyorsa o yılda artık yıldır.

Bunun sebebi dünyanın güneş etrafında dönüşünün 365 gün 6 saatten biraz daha az olmasıdır. Bu fark uzun vadede mevsimlerin kaymasına sebep olduğundan bu düzenleme yapılmıştır.

Justinyen takviminde 400 yılda 100 artık yıl varken Gregoryen takviminde bu formül sayesinde 97 artık yıl vardır.

Bu formüle göre 1700,1800,1900,2100 .... yıllarında şubat 28 çeker.

Link to comment
Share on other sites

dünyanın güneş çevresindeki yörüngesinde günöte ve günberi adı verilen sapmalar olur.bunlardan dolayı günöte zamanında ( 4 Temmuz) dönüş hızı azalır.günberi zamanında (3 Ocak) ise güneşe daha yakın olduğundan hızı artar.bu nedenle dünyamız güneş etrafındaki tam turunu 365 gün 6 saatte tamamlar.ve bu 6 saatler 4 yılda bir toplanır ve Şubat ayı 29 çeker.. Saygılarımla :)

fakat niye şubattan çalıp Temmuz ve Ağustosu 31 gün yapmışlar bilmiyorum.. belki de Sezar efsanesi doğrudur :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...