Jump to content

Youtube Sansürü 2.5 Yıl Sonra Kalktı


NoobAccountant

Recommended Posts

101030-youtube3.widec.jpg

Türkiye'de erişimi 2.5 yıldır yasaklı bulunan, dünyanın en popüler video paylaşım ağı YouTube'a uygulanan erişim yasağı kaldırıldı.

Atatürk'e hakaret içeren videoların bulunduğu gerekçesiyle 2.5 yıl önce erişim yasağı uygulanan site, sözkonusu videoların kaldırılması ertesinde Türkiye'de erişime açıldı.

Merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service adlı bir telif ajansı, dün Atatürk'e hakaret içeren videoların haklarını satın alarak siteden kalldırdığını açıklamıştı.

YouTube'a erişimin önündeki yasal engelin kalktığını duyuran şirketin CEO'larından Erdem Karahan, "Kendi çözümlerimizi kullanarak o videoları kaldırdık. Arşivden Atatürk’ün görsellerini koruma yetkisi aldığımız için bizim için bir problem olmadı" açıklamasını yaptı.

Yasağa neden olan videoların neden bugüne kadar silinemediğini, şirketin bir diğer CEO’su Yücel Yolcu, “Bu talep daha bize yeni geldi. Bu içeriklerin şimdiye kadar sahibi yoktu ve bir içerği silmek isityorsanız sahibini bulmanız gerekir. Görselleri kimse sahiplenmedi. Bu görseller bu şirkete hak olarak verildi" şeklinde açıklamıştı.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, telif yönteminin uygulanması yoluyla yargı kararının yerine getirildiğini, mahkemeye müracaat edilip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılabileceğini söylemişti.

YouTube sansürünün ardından, gözler diğer yasaklı sitelere döndü. Türkiye'de halen 7 binden fazla internet sitesine erişim engeli uygulanıyor.

KAYNAK :

http://www.ntvmsnbc.com/id/25146475/

Link to comment
Share on other sites

Yav daha 2-3 gün önce kaldırıldı bu videolar bu ne hız böyle ben bi 2.5 yıl daha bekleriz diyorudm mahkemeden dolayı

Darısı diğer sitelerin başına diyelim :)

Heralde internete girmek için sayısız cambazlık yapan sayılı ülkelerdeniz, ne dersiniz?

Haklısın .

Link to comment
Share on other sites

yasağın kalkmasına çok sevindim. umarım diğer yasaklı sitelerde açılır.

Ama kafama bişey takıldı. yazıda almanya merkezli bir firmanın o görüntülerin telif hakkını aldığı söyleniyor. böyle olunca dolaylı yoldan Atatürk ile ilgili görsellerin hakkını almış olmuyormu? elin yabancısı nasıl sahip çıkabiliyor buna. ayrıca firmayı araştırınca alman değil amerikan firması çıkıyor !

Link to comment
Share on other sites

Daha önce topicte paylaştığım haber ses getirmiş anlaşılan.Yasaklarla hiç bir yere gelinmeyeceği anlaşıldı,hem demokrasi diyoruz hem de hürriyetten bahsediyoruz,birde yasaklarla uğraşıyoruz.İsabetli bir adım atılmış oldu,bunun gibi bloke edilen sitelerde hürriyetine kavuşurlar.

Devletin bölünmez bütünlüğüne karşı ilegal faaliyetlerde bulunan sitelerin sorgusuz sualsiz kapanmalarına ve tamamen hizmet dışı bırakılmalarına desteğimiz olur.Selametle kalınız.

2hhgbv4.jpg

Resimdeki sitenin faal olması için pazartesi gününü beklemek ve ilerleyen bir kaç günü takip ediniz,dnsleri sıfırlayınız bakalım sonuç ne olacak,verilen sözler tutulacakmı.

Link to comment
Share on other sites

Dns leri de sıfırladınmı birde ona bak.

Yasak kalkmadan önce YouTube'ye kullandığım dns ile girilmiyordu zaten ama az önce dnsi kaldırdım ve çerezleri sıfırladım, yasak kalkmış.

Link to comment
Share on other sites

Alıntı haber sitesinden....

566688_detay.jpg?1288472519 Youtube'a erişim engelleme uygulamasının kaldırılması ile ilgili beklenmedik bir gelişme ortaya çıktı.

Biraz önce Youtube'un Türkiye temsilcisi olan ajanstan emailime gönderilen açıklama durumun düşünüldüğü gibi olmadığının ve daha da karmaşık bir hal alabileceğinin sinyallerini içeriyor.

Youtube yetkililerinden gelen açıklama şöyle:

"Türkiye’de bazı kullanıcıların YouTube’a tekrar erişebildikleri bilgisini aldık. Bu gelişmeleri inceliyoruz. Türkiye’de kapatmaya neden olan videoların siteden kaldırılması YouTube tarafından değil, üçüncü bir parti tarafından mevcut ‘otomatik telif hakları şikayet’ uygulamamızı kullanılarak kaldırılmıştır. Bu şikayetin telif hakları politikamıza uygun olup olmadığı ile ilgili araştırmalarımız devam etmektedir."

PİŞMİŞ AŞA SU KATMAK

Bu açıklamayı okuyunca çok şaşırdım. Tam sorun çözülüyor hatta bu durum belki diğer yasaklı siteler için de bir ışık yakar derken Youtube yetkililerinin aslında hiç de uzlaşmaya varmak gibi bir niyetleri olmadığını hissettim.

Açıkçası şu an bir vatandaş olarak kızgınım çünkü herkesin sadece kendi açısından baktığı bu durum içinde, işin gerçek muhattabını yani mağdur bırakılan kullanıcıyı düşünen yok.

Tarafların dün ve bugün atılan bu olumlu adımlara sahip çıkmasını beklerken bu durum tam da "Pişmiş aşa soğuk su katmak" atasözünün hayata geçirilmiş hali gibi oldu.

AL SANA BİR KAYA NEREYE DAYARSAN DAYA

Tam da neyse en azından bu "çok önemli" konu artık zaten yoğun olan memleket gündemimizi meşgul etmeyecek derken, Youtube'un bu attığı adım (yoksa yaptığı nanik mi yazsaydım?) durumu iyice saçma ve vahim bir hale getirdi.

Şimdi biz Youtube sorunun bir süre daha devam edeceğine mi yanalım, yoksa varlığından bile daha önce haberimiz olmayan bir şirketin Atatürk'ün görselleri üzerinde hak sahibi olabilmesine mi?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...