Jump to content

Pardus 2011'de Yapılacak İlk Ayarlar


HARBİKIZ
 Share

Recommended Posts


[b]
[/b]
[indent]

Pardus kurulumu bitip kullanıcı yapılandırmanızı yaptınız. Artıktaptaze bir Pardus'a sahipsiniz. Ancak Pardus ile özgür denizlereyelken açmadan önce yapmanız gereken bir şey daha var; Kaptan'ınızagemiyi gezdirmek.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan1.png[/img]

Kaptan, Pardus'u ilk kurduğunuzda temel yapılandırmaları yapmanızısağlayan bir Pardus bileşenidir. Fare, masaüstü, görünüm gibi temelayarları en kolay şekilde yapmanıza yardımcı olan Kaptan, Pardus'u ilkaçtığınızda karşınıza çıkarak size yardım ediyor.

[b]Kaptan Turu[/b]
Kaptan ilk olarak size "Fare" ayarlarını sunar. Burada fare için ikiayar bulunmaktadır. İlki çift tık ya da tek tık ayarıdır. Öntanımlıolarak çift tık gelir, ama isterseniz tek tık da kullanabilirsiniz.İkinci ayar ise solaklar içindir. Fare kullanımını sol ele göre ayarlar.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan2.png[/img]

Sıra geldi "Temalara". Temalarda belli şablonlarla Pardus'unuzungörünüşünü özelleştirebilirsiniz. Tabi ki bu standartlarda kalmakzorunda değilsiniz, sonradan istediğiniz gibi detaylıyapılandırabiliyorsunuz. Gene de bu ilk ayarlar rahat bir ayarlamasunacaktır. Görünüm için ayarlanan şablonların dışında Pardus ileöntanımlı gelen iki farklı simge seti olan "Oxygen" ve "Milky" simgetemalarını seçebilirsiniz. Ayrıca bunları sonradan da değiştirmenizmümkün. Hatta yenilerini ekleyebilirsiniz. Bir de masaüstünüzün yeninesil KDE4 görünümünde (Masaüstü Görünümü) olmasını (Sadeceprogramcıklar için ayrılmış, masaüstü simgelerinin bile programcıkolarak gözüktüğü görünüm) ya da alıştığınız masaüstü yapısı olansimgeli görünüm (Dizin Görünümü) olmasını seçebilirsiniz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan3.png[/img]

Temaların ardından "Menü" ayarları ile karşı karşıyayız. Burada menüstilinin nasıl olacağı belirlenir. Pardus bu konuda üç alternatif sunar:

[b]Kick-off Menü:[/b] Gelişmiş ve organize bir menüdür. Her şey beş ayrı sekmenin içine gömüldüğü için fazla yer kaplamaz.

[b]Basit Menü:[/b] En temel menü tipidir. Basit bir yapısı vardır.

[b]Lancelot Menü:[/b] Epey gelişmiş bir menüdür. Kick-off'unsahip olmadığı pek çok yeteneğe sahiptir. Örneğin yeni gelene-postalarınızı listeleyebilir ya da her şeyi sadece üstünde bir süredurarak açabilir. Ama bu menü hâlâ deneysel yapıdadır.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan4.png[/img]

Bunu da geçtiktan sonra "Duvar Kağıdı" ayarları bizi karşılıyor. Pardusile kurulu gelen bir sürü güzel duvar kağıdı olduğu gibi istersenizkendi istediğiniz bir duvar kağıdını ekleyebilirsiniz. Tabi ki sonradandeğiştirebiliyorsunuz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan5.png[/img]

Sıradaki ayarımız "Kullanıcı Resmi". Burada kullanıcı resminizibelirliyorsunuz. İster bir resim dosyasından belirleyebilir, istersenizde kameranızı kullanarak bir resim çekebilirsiniz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan6.png[/img]

Ardından "Paket Yöneticisi" ayarları geliyor. Paket Yöneticisi,Pardus'un uygulama kurmak, güncellemek ya da kaldırmak için kullandığıaraçtır. Buradan Paket Yöneticisinin sistem çekmecesinde gözükmesi,güncellemeleri otomatik takip etmesi gibi ayarları yapabilirsiniz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan7.png[/img]

Bundan sonra geliştiricilerimize yardımı dokunacak bir kısım geliyor."Smolt" adlı bir özellik, sizin donanım bilgilerinizi listeleyerekisterseniz bunları geliştiricilere gönderebiliyor. Bu sayede sizinbilgisayarınızdaki bir hatada bu liste geliştiricilerin işine yarıyor.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan8.png[/img]

Şu ana kadar yapılmış hiç bir ayar uygulanmadı. "Özet" kısmındayaptığınız ayarların ne olduğu listeleniyor. "Ayarları Uygula" butonunabastığınız anda ayarlarınız uygulanıyor ve bir veda ekranı ilekarşılaşıyorsunuz. Sizi daha detaylı ayarlamalar yapabileceğiniz"Sistem Ayarlarına" ve Pardus hakkında yardım alabileceğiniz adreslereyönlendiriyor.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan9.png[/img]

[b]Ekran Kartı Yapılandırma[/b]

"Sistem Ayarları - Ekran ve Monitör - Ekran Kartı Sürücüsü" altındanayarlayabileceğiniz sürücüde öntanımlı olarak açık kaynak kodlusürücüler kullanılır. Eğer isterseniz ekran ekran kartı üreticinizinkendi yayınladığı sürücüyü de kullanabilirsiniz. Ya da temelihtiyaçları karşılayan güvenli sürücüyü seçebilirsiniz.


[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/kaptan/kaptan10.png[/img][/indent]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...