Jump to content

Pardus 2011 Nasıl Kurulur-Reimli Anlatım


HARBİKIZ
 Share

Recommended Posts

[b]
[/b] Parduskurulum medyanızı (USB/DVD) bilgisayara takıp bilgisayarınızıçalıştırdığınızda karşınıza Açılış Yöneticisi (Grub) çıkacaktır.


[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-1.png[/img]

[b]Açılış Yöneticisi menüsünde birkaç seçenek bulunmaktadır:[/b]

Pardus 2011: Pardus kurulum aracı olan YALI'yı açarak kurulumabaşlamanızı sağlar. Parantez içerisinde yazan bilgi işlemcimimarisidir. "i686" yazıyorsa 32bit, "x86_64" yazıyorsa 64bit Parduskurulumudur.
Sistemi Sabit Diskten Aç: Sisteminizde yer alan ilk sabit disküzerinden bilgisayarı çalıştırarak bilgisayarınızda zaten kurulu olanişletim sistemini çalıştırmanızı sağlar.

Bellek Testi: Bilgisayarınızda bulunan bellekleri test etmeniz ve muhtemel hataları görmenizi sağlar.
Donanım Bilgisi: Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgi verir.

[b]Bunun yanı sıra açılış ekranının alt kısmında da fonksiyontuşlarıyla kullanılabilen açılış seçenekleri vardır. Bunların neolduğunu ve ne işe yaradığını aşağıdaki listede görebilirsiniz:[/b]

F1 (Yardım): Açılış Yöneticisi (Grub) ile ilgili yardım almanızı sağlar.
F2 (Dil): Kurulumun hangi dilde olacağını seçer. Bu kurulum dili aynızamanda sistemin ana dili olacaktır. Normal sürümde sadece Tükçe veİngilizce dil desteği vardır. Ancak uluslararası sürümde bu sayı dahafazladır.
F4 (Grafik yapısı): Boot esnasında ekran kartınızla ilgili bir sorunolduğu taktirde bu seçeneklerle sorununuzu düzeltebilirsiniz.
F5 (Çekirdek ayarları): Değişik çekirdek ayarlarını içerir. Bazı sorunlarda ya da bazı özel gereksinimlerde işe yarar.


[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-2.png[/img]

Pardus kurulumu için kullanılan araç özgün bir Pardus teknolojisi olanYALI'dır. YALI adını "Yet Another Linux Installer" cümlesinin ilkharflerinden alıyor. YALI'nın amacı hızlı ve kolay bir şekilde Pardus'ubilgisayarınıza kurmaktır. Kurulum işlemi için YALI önceliklebilgisayarınıza ve yapılandırmanıza ilişkin bilgileri sizden alır vedaha sonra kurulum aşamasına geçer.

YALI ilerleme ve ayarlamalar dışında üç düğmeye daha sahiptir. İlkibilgisayarı kapatma düğmesidir. Bu düğme, eğer kurulumu iptal etmekistiyorsanız bilgisayarı kapatmaya ya da yeniden başlatmaya ya dakurulum ayarlarında bir hata yaptıysanız YALI'yı yeniden başlatmanızısağlıyor. İkinci düğme Sürüm Notları içindir. Bu düğme, kurmaktaolduğunuz Pardus sürümü hakkında detaylı bilgi vermektedir. Üçüncüdüğme, başlığın yanındaki soru işareti, Yardımı Göster işlevini yerinegetirir. Yardım, kurulum esnasında her aşamada size o aşama hakkındatemel bir bilgi vermektedir.

Kurulumun ilk adımı lisans onaylamasıdır. Pardus, özgür bir lisans olanGPL (Genel Kamu Lisansı) kullanmaktadır. Bu lisans kullanıcıya pek çokhak vermektedir. Çoğu insan lisansları okumadan onaylar ve ilerler. Amasize ufak bir tavsiye; kısa bir zaman ayırarak bu lisansı okuyunuz.Böylece Pardus'un size katacağı avantajları ilk etapta fark edeceksiniz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-3.png[/img]

Lisansı onayladıktan sonra karşınıza kurulum ortamı kontrolügelmektedir. Bu bölüm çoğu zaman es geçilse de aslında çok önemli birnoktadır. Çünkü Pardus üzerinde çıkabilecek sorunlardan pek çoğukurulum kaynağının (DVD, USB...) arızalı olmasıyla ilgili olabilir.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-4.png[/img]

Bu aşama sayesinde kurulum esnasında ya da kurulumdan sonraoluşabilecek muhtemel sorunları önceden belirlemeniz ve alacağınızzararı en aza indirmeniz sağlanır. Eğer kurulum kaynağınız hasarlıysadaha düşük bir hızda (örneğin 8x'te) DVD'nizi yazabilirsiniz. Eğer yineaynı hatayı alıyorsanız yeni bir kalıp indirebilir ya da DVD Gönder ilebir CD isteyebilirsiniz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-5.png[/img]


Bundan sonraki ekran klavye ayarlarıdır. Burada hem klavyenizin doğruçalışıp çalışmadığını test edebilir, hem de farklı bir klavye tipikullanıyorsanız onu ayarlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tekşey karşınızdaki listeden size en uygun klavye düzenini seçmek.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-6.png[/img]

Klavye düzeni de bittikten sıra sonra saat ayarlarına gelmektedir. Bubölüme normal şartlarda dokunmanıza gerek yoktur ama ihtiyaç duyarsanıztarihi, saati ve bulunduğunuz yeri düzenleyebilirsiniz. Zaman dilimiseçmek için yalnızca listeye bir göz gezdirmek yeterlidir. Ayrıcabilgisayarınızın saati hatalıysa onu da bu ekrandan düzeltebilirsiniz.Yaptığınız ayarlar donanım saatinizin ayarlarını da güncelleyecektir.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-7.png[/img]

Şimdi sırada çok önemli bir adım var. Disk bölümlendirmesi, tüm Parduskurulumu esnasındaki en hayati bölümdür. Eğer burada en ufak bir hatabile yapılırsa, sizin için çok önemli olan verilerinizi kaybetmeolasılığınız vardır. Bu yüzden, eğer önemli bir veriniz varsa mutlakayedeğini almanız gerekmektedir.

[b]YALI, disk bölümlendirmesi konusunda size üç yöntem sunar. İlk ikisi otomatik bölümlendirme seçenekleridir:[/b]

Diskin tamamını kullan: Mevcut diskinizin içindeki her şey silinerek, diskin tamamına Pardus kurulur.
Kullanılan sistemi küçült: Mevcut verilerinize zarar vermeden, disktePardus için yeterli büyüklükte bölüm açar ve Pardus bu bölüme kurulur.
Boş alanı kullan: Pardus kurulumu için diskteki boş bölüm kullanılır.
Kendi düzenini yarat: Disk bölümlendirmesini elle yapılandırmanıza izin verir.


[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-8.png[/img]


İkinci ve Üçüncü seçenek basit bir kullanım sağlar. Ama daha detaylıbir biçimlendirme ya da zaten hazır olan bir disk bölümünübiçimlendirmek istiyorsanız dördüncü seçeneği, yani "Kendi düzeniniyarat" seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçeneği seçtikten sonra ilerituşuna bastığınızda sizi bir disk tablosu karşılayacaktır. Bu disktablosunda tüm diskleriniz ve tüm disk bölümleriniz yer almaktadır. Buekranda işlem yaparken kazayla yanlış bölümü biçimlendirebilirsiniz. Oyüzden biraz daha dikkatli davranmalısınızdır. Ama genellikle sıralamaşöyledir: Windows'taki C bölümü tablodaki ilk diskin ilk bölümüdür. Dise ilk diskin ikinci bölümü, ya da ilk disk tek bölümse de ikincidiskin ilk bölümüdür. Ama eğer ilk bölüm oldukça ufak geldiysegözünüze, bu büyük ihtimalle bilgisayar üreticinizin koyduğu kurtarmabölümüdür. Bu bölümün Windows üzerinden erişimi olmadığındangörememişsinizdir. Ama YALI üzerinde görmüşsünüzdür. Böyle bir durumdaikinci disk bölümü C diskinizdir.

Size örnek bir tablo verelim. Bilgisayarınız yeni alınmış bir dizüstübilgisayar. Kendi içerisinde kurtarma bölümü var. 250 GB boyutunda birsabit diskle birlikte geliyor ve Windows üzerinde iki bölüm var: C veD. C'de Windows'unuz kurulu. Ama siz çift sistem kuracaksınız. YaniPardus'unuzu D'ye kuracaksınız. Böyle bir durumda disk tablonuz şöyleolacaktır:

Yaklaşık 10 GB boyutlarında bir bölüm. Bu sizin kurtarmabölümünüzdür. Windows hasarlarında bu bölüm kurtarma yapar. Not: Dosyasistemi genelde NTFS'tir ama değişik bir şey de çıkabilir.
Yaklaşık 100 GB boyutlarında bir bölüm. Bu bölüm sizin C diskinizdir. Dosya sistemi NTFS'tir
Yaklaşık 130-140 GB boyutlarında bir bölüm. Bu bölüm sizin D diskinizdir. Dosya sistemi büyük ihtimalle NTFS'tir.

Sizin bu durumda seçeceğiniz disk bölümü üçüncü bölümdür. İstersenizkullanacağınız bölümün boyutunu da Yalı'dan değiştirebilirsiniz.

Yalı, disk bölümünü kullanmak için birkaç yol sunar. Bunlar aşağıdaki gibidir:

[b] Pardus Sistem Dosyaları ("/"): [/b]Bu seçenek Pardus'unkurulacağı disk bölümü olduğunu belirtir. Bu bölüm zorunludur. Dosyasistemi öntanımlı olarak EXT4 olarak ayarlıdır. Ama özel ihtiyaçlariçin başka dosya sistemleri de seçilebilinir. Ama EXT4 aralarında,normal bir kullanıcı için en verimli seçenektir. Bu bölümdeki tümveriler ilk önce silinir.
[b]Kullanıcı Dosyaları ("/home"): [/b]Bubölüm isteğe bağlı bir bölümdür. Kullanıcı dosyalarının sistemdosyalarından ayrı olmasını sağlar. Bunun size katacağı avantajlardanbaşlıcası, sistemin kurulu olduğu bölümde bir arıza meydana gelirsekullanıcı dosyalarınızın zarar görmesini önlemesidir.

Evet, bu disk bölümünü biçimlendir seçeneğini işaretlerseniz o diskbölümündeki tüm veriler silinir. Ama işaretlemezseniz olduğu gibikalır. Pardus kurulum dosyaları ve takas alanının yer alacağıbölümlerde bu işlem zorunludur.

[b]Sil düğmesiyle o an işaretli olan disk bölümünü ve içindekileri silebilirsiniz.[/b]

Gerekli işaretleme ve boyutlandırmanın ardından OK düğmesinetıkladığınızda o disk bölümü için yapılmasını istediğiniz işlemlerkaydedilir ama henüz uygulanmamıştır. Eğer bölümlendirmeyibeğenmezseniz ya da hata yaptığınızı düşünürseniz Sıfırla diyerekdiskiniz üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan önceki tabloya geridönebilirsiniz bu sayede. İşlemleri bitirdikten sonra ileriye basarakdisk tablosundan çıkabilirsiniz. Ama hâla değişiklikler diskinizeuygulanmamıştır. Sadece neler yapılacağı belirlenmiştir. İşlemlerinhepsi kurulum başlayınca yapılacaktır.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-9.png[/img]

Bu adımdan sonra Sistem Yükleyicisi (Grub) nereye kurulacağıbelirlenebilir. Bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa,açılış esnasında aralarında seçim yapmanızı sağlayan şeydir SistemYükleyicisi. Normal şartlarda bu bölümdeki ayarlara dokunmanıza gerekyoktur. Normal ayarlar, çoğu kullanıcı için en ideal ayarlardır. Amabazı kullanıcılar Sistem Yükleyicisi'nin başka bir diskin başınakurulmasını ya da Pardus'un kurulu olduğu disk bölümünün başınakurulmasını isteyebilir. Hatta ve hatta kurulmamasını bile isteyebilir.Ya da diğer işletim sistemlerinin listeye eklenmemesini isteyebilir.Böyle durumlar için bu ekran vardır. Ama genellikle bu bölümedokunmanıza gerek kalmaz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-10.png[/img]

Sistem Yükleyicisi ayarları da bittikten sonra en nihayetinde kurulumözeti karşımızda. Bu özet, ayarladığımız tüm ayarlar ve diskbölümlendirmelerinin bize kontrol etmemiz için gösterilmesidir. Eğeryanlış bir şey olmadığına eminsek Kuruluma Başla diyerek artık kurulumageçebiliriz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-11.png[/img]

Yaklaşık 20 dakika süren kurulum süresince size Pardus hakkında küçükbilgilendirmeler gösterilecektir. Bu esnada da paketleriniz bilgisayarakurulacaktır.

Kurulum ekranında iken fonksiyon tuşlarını (F6, F7) birazkurcalarsanız, Pardus geliştiricilerinin sizi 20 dakikalık da olsasıkıntıdan kurtarmak için koyduğu ufak sürprizi görebilirsiniz .

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-13.png[/img]

[b]Pardus 20011'yi çalıştırma ve sisteme giriş[/b]

Tüm bu işlemler bittikten sonra ileri düğmesine son bir kez tıkladığınızda Pardus CD'niz kendiliğinden çıkacaktır.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-16.png[/img]

İleri'ye tıklayarak, kullanıcı hesabınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-17.png[/img]

Kullanıcı yaratmak için, sadece alanları doldurmanız yeterli. Bu alanlar şunlardır:

Gerçek İsim: Kendi adınızdır. Örneğin: Göktuğ Korkmaz. Bu bölümsistemin sizin gerçek adınızı bilmesini sağlar. Bunun katacağı birkaçavantaj vardır. Ama bu alan zorunlu değildir.
Kullanıcı Adı: Bu bölüm kullanıcı adınızdır. Örneğin: Ryuk. Sistemegiriş yaparken bunu yazarsınız ya da kullanıcınızla ilgili bir işlemdebu devreye girer. Ayrıca gerçek isminizi girdiğiniz esnada sizinadınıza uygun bir kullanıcı adı üretilmeye çalışılır. Ama bunubeğenmezseniz kendi istediğiniz kullanıcı adını da belirleyebilirsiniz.
Parola ve Parola (Tekrar): Sisteme giriş yaparken kullanacağınızparoladır. Ancak Linux işletim sistemlerinde her kullanıcının birparolası vardır. Dolayısı ile bu alan da zorunludur.


[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-18.png[/img]

Kullanıcı yarattıktan sonra her Linux sisteminde gerekli olan birkullanıcı için, yani yönetici kullanıcısı (root) için parolabelirlemeniz gerekmektedir. Bu kullanıcı, sistemde tam yetkisi olan veher tür ayara dokunmanızı sağlayan, ve asla ama asla unutmamanızgereken bir paroladır. Eğer unutursanız önemli bir anda boşluktakalabilirsiniz.


Aynı ekran üzerinden bilgisayarınızın adını da belirleyebilirsiniz. Bubilgisayar adı, bağlı olduğunuz ağda kendini belirtecektir.

Yapmış olduğunuz son ayarlamaların özeti, uygulanmadan hemen öncegösterilir. Pardus 2011'i kullanmak için sabırsızlanıyorsanız, hemenİleri'ye tıklayın!

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/ilk_adimlar/pardus_2011_kurulum/pardus-2011-kurulum-20.png[/img]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...