Jump to content

Ali'yi Tanýyor musunuz ?


tarihogretmeni

Recommended Posts

ALÝ’ YÝ TANIYOR MUSUNUZ?

Ali Pazar sabah saat 8:30' da uyandý. Cuma günü okuldan gelirken bu hafta sonunda, önceki haftalardan eksik derslerini tamamlamak ve önündeki hafta içindeki sýnavlara hazýrlanmak açýsýndan çok iyi yararlanmaya karar vermiþti. Bu sebeple Cuma akþam üstünü ve geceyi çok iyi geçirdi. Evde müzik dinledi, TV izledi ve geç saatte uyudu. Cumartesi günü de arkadaþlarýyla beraber oldu, evin içinde gezindi, zamanýn nasýl akýp gittiðini fark etmedi. Ders çalýþmadýðý için zaman zaman biraz rahatsýzlýk duyduðu oldu ancak içinden gelen bu huzursuzluðu; "Önümde koskoca bir Pazar var" diyerek bastýrdý.

Pazar sabahý Ali, iþte bu þartlar altýnda 8:30' da uyandý. Önce güzel bir tatil kahvaltýsý yaptý. Sonra gazeteleri okuyup ders çalýþmaya karar verdi. Gazeteler bittiðinde 10:30 olmuþtu. TV' deki sabah filmine bir göz atýp çalýþma odasýna geçmek istedi. Fakat film öyle güzel ve heyecanlýydý ki, önünde koskoca bir Pazar gününün olduðunu düþünerek bu filmi izlemesinde bir sakýnca olmadýðýna karar verdi.

Film bittiðinde saat 12:30' du ve hafta içi bu saatte yemek yemeye alýþmýþ olduðu için karný acýktý. Annesinin özenle hazýrladýðý yemekleri yiyip evdekilerle sohbet ettikten sonra çalýþma odasýna yöneldi. Fakat tam bu sýrada TV' de naklen yayýn programý baþlamýþ ve haftanýn en önemli maçý ekrana gelmiþti. Bu maçý seyretmek için insanlarýn birbirini çiðneyip dünyanýn parasýný verdiklerini düþününce, ayaðýna kadar gelen bu maçý seyretmemenin büyük kayýp olacaðýný düþündü. Maç biter bitmez sýký bir þekilde çalýþmaya baþlamaya karar vererek maçý izlemeye koyuldu.

Naklen yayýn bitip Ali'nin kafasý haftanýn spor olaylarý ile dolu iken, annesi çayý hazýrladýðýný duyurdu. Ali çayý içip derse geçmenin daha doðru olacaðýný karar verdi. Çay bittiðinde Ali'nin üzerine bir aðýrlýk çökmüþtü. Haftanýn yorgunluðu, maçýn gerginliði ve çayla birlikte yenilenler Ali'yi gevþetmiþti. Ali bu yorgunlukla "Nasýl olsa verimli çalýþamam" diye düþündü ve dinlendikten sonra çalýþmaya baþlamaya karar verdi. Saat 18.00 sýralarýnda Ali içindeki huzursuzluðu bastýrmaya gayret ederek uyandýðýnda çalýþma masasýna yönelirken televizyonda en sevdiði dizilerden birinin baþladýðýný duydu. Derse bundan sonra baþlamaya ve sadece en önemli iki dersi çalýþmaya karar vererek TV' deki dizi filmi seyretti. Film bittiðinde akþam yemeði saati gelmiþti. Yemeði yedikten sonra ise onca yükün altýna girmek için vakit çok geçti. Çünkü o zaman haftaya uykusuz ve yorgun baþlayacaktý. Bu sebeple Ali kendi kendine þöyle dedi. "Bugün çalýþamadým, ama yarýn söz çalýþacaðým" ve yarý sýkýntýlý, yarý huzurlu odasýnýn yolunu tuttu. Ancak çalýþmak için deðil uyumak için.

Þimdi size bir sorumuz var. Hikayemizde yer alan Ali' yi tanýyor musunuz?

Bu soru þöyle de sorulabilir; Ali' yi tanýmayan var mý? Herkesin içinde hikayemizdeki Ali' den bir parça yok mu? Önce istediðini yapmak isteyen sonra kendisinden istenileni yapmaya yönelen ve bu sebeple sorumluluðunu erteleyen; ders çalýþmaya çok önem veren ve bu sebeple sorumluluðunu erteleyen, ders çalýþmaya çok önem veren ve bu sebeple önce aradaki ayrýntýlarý ortadan kaldýrýp, ders çalýþmak için kendisine kesintisiz bir zaman çýkartmaya çalýþan, ancak bu zamaný hiç bulamayan ve bütün süreyi daha az önemli iþlere veya kendisine haz verecek etkinliklerde kullanarak geçiren aklýndan ders çalýþmasý gerektiðini de bütünüyle çýkartamadýðý için kendisine zevk verecek iþler yaparken de tam anlamýyla rahat etmeyen ve kendisini huzursuz hisseden…

Hepimiz bu Ali' yle zaman zaman karþýlaþmýyor muyuz?

Aslýnda her sene öðrencilerime okuduðum veya okuttuðum güzel bi metin. Alýntýdýr

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...