Jump to content

Fotokopi Makinası İç Yapısı (Parça İsimleri)


BuRak2677
 Share

Recommended Posts

Öncelikle kusura bakmayın arkadaşlar forumda ödev vb. topici olmadığı için mecbur buraya açma gereği duydum.Çok acil olduğu için..


Selam arkadaşlar bana fotokopi makinasının iç yapısındaki parçaların isimlerini söylermisiniz resimi burada .. Örnek : 1 numaralı parçanın adı şu ..
birde şu şekilde 1 , 5 , 7 . parçaların olduğu ünite şu ... gibi ..

[img]http://i.imgur.com/f1ZNV.jpg[/img]

Yani bana resimde gördüğünüz parçaların isimlerini söylermisinz (drum,manyetik merdane,ayna vs.gibi) yani mesela 5 numaralı resim drum bunu biliyorum ama diğerlerini bilmiyorum çok acil ..
Link to comment
Share on other sites

[font="Arial Black"]13 yıldır bu işi yapmıyorum ama elimden geldiğince
1-Kağıt besleme feeder bölümü
5-İki tane 5 işaretli 7 yok resimde,Neyse parçadan anlaşılmıyor ama yerine göre ve mak.modeline göre değişir.Ya erase lamp yada drum blade dir.
[/font]
[font="Arial Black"]Çalışma prensibi : üst camlı bölüm şaryodur ..Expo lamp ile ışık verilir şaryo taramayı yapar bu arada siyah resim-yazılı bölümler ışığı emdiği için yansımaz.Beyaz ve açık olan kısımlar ışığı yansıtır yansıyan bölümler özel aynalar ve mercek vasıtası ile mak. tam ortasındaki en büyük silindir drum'un üzerine yansır drumun özelliği(Kadmiyum,selenyum,organik...vs) ışık alan bölümler şarj tutmaz.Bu arada 4 numaralı bölümden 2000-3000 volt aralığında bir elektrik yansıtılır drumun üzerine bu arada ışık yansıyan yerler şarj tutmadığı için;toner adını verdiğimiz boya developer denilen demir tozlarının ucunda ok gibi bekler (drumun yanındaki üç silindirli bölüm)ve drumun şarj tutan yerlerine atlarlar drum dönmeye devam eder aşağıda ayrı bir şarj devresi vardır kağıt bunun üzerinden akarken daha güçlü bir çekim kuvveti ile kağıda drum üzrindeki tozları çeker.Bu arada drum aktarılan tozlardan kalan artıkları temizlemek için drum blade tarafından baskı ile silinir(5 nolu bölüm) bu esnada uçuşan toner tozlarını erase lamp floresan ışık yardımı ile üzerine çeker drum temizlenir silinen tozlar coil yay ile atık kutusuna aktarılır.Tekrar kağıda gelelim görüntü toz halinde kağıdın üzerine aktarılmıştır fakat el ile silinir.En son aşama 900 derece sıcaklığa ulaşan fırın ünitesine girer burada iki adet teflon silindir vardır tonerler sıcak etkisi ile kağıda eritilerek yapıştırılır kağıt seperatorlar vasıtası ile teflom merdanelerden ayrılır.İşlem tamamdır.[/font]

Link to comment
Share on other sites

Fotokopi makinesi temelde çalışma prensibi küçükken kurşun kalemi kazağımıza sürttükten sonra etraftaki kağıt parçalarını kendine çekebilir hale gelmesini hatırlarsınız.Bu statik yükün oluşturduğu çekim gücü ile fotokopi makinemizin içindeki “drum” merdanesinin yaptığı işlev temelde aynı…
Fotokopi makinamıza kağıdı yerleştirdik , koyuluk oranını, kağıt boyutunu hazırladık start yada copy düğmesine bastığımız andan itibaren içeride neler olup bittiğine bir bakalım.
1. Önce kapağın altına yada ADF (otomatik kağıt besleyici) ‘ye koyduğumuz kağıt bir ışık tarafından taranır.Bu tarama esnasında Drum ünitesi makinanın alt bölümünde – aynı kalemi kazağımıza sürtüğümüz de oluşan eletriklenme gibi – elektron yüklemesine maruz kalır.
2.Bu taranan bilgi yarı iletken CPU ve transisteör vasıtası ile dijitalleştirilir (11100101 gibi ).Bu dijital görüntü makinanın kendi belleğinde saklanır.Eskiden analog makinelerde hiç dijitalleştirmeden mercek ve aynalar vasıtası ile “drum” ünitesinin üzerin aktarılırdı.
3.Laser üntesi aktarılan bu verileri, ışığa duaylı DRUM adını verdiğimiz ( davul değil tambur anlamında ) bu ünitenin üzerine yansıtır.Drum ünitesi özel bir maddeden yapılmıştır (selenyum kaplı).

[img]http://i43.tinypic.com/erx4hw.gif[/img]

4.Laser Işınlarının bu tambura çarptıkları noktalarda artı elektrik yükü oluşumuna sebep olur , Toner maddesi elektrostatik olarak bu noktalara yapışır.
5.Fotokopi kağıdımız merdanelerin arasından geçerken bu toner parçacıkları kağıdımızın üzerine transfer edilir.
6.En son yüksek sıcaklığa maruz kalmış bir fırın sayesinde kağıt ile bütünleşmesi sağlanır.Aşağıdaki resimde işlemler açıkça anlatılmaya çalışılmış A dan E ye kadar sırası ile

[img]http://i41.tinypic.com/13zde0w.jpg[/img]

Bu flash ı da izle işine yarayacaktır...

[code]http://www.gurseltunc.com.tr/image/laserprinter.swf[/code]

Daha görsel istersen şu iki video da işine yarayacaktır...

[media]http://www.youtube.com/watch?v=PHxXmjxcAIo[/media]

[media]http://www.youtube.com/watch?v=HFxo4j1EWsA[/media]

Link to comment
Share on other sites

Kusura bakmayın bu bir ödevdi armut piş ağzıma düş işe alakası yok fotokopi makinası iç yapısı parça isimleri internette megep de vs. heryerde aradım bu dersle ilgili yani baskı makinaları dersi ile ilgili okulda parçanın isimleri kitabımızda olmadığı için hiç bir bilgiye ulaşamadım yarın son napalım 0 alacağız heralde bunda armut piş ağzıma düş diye bir şey yok ki ben yardım istedim bilsem zaten kendim yazardım .. :(:(:(

Edited by ßuRak2677
Link to comment
Share on other sites

Öncelikle modelini falan bilmiyorum ancak tahminen isimlerini söyleyeyim;

1- Ön Pozlama lambası ya da birincil şarj birimi...
2- Drumların bölümü
3- Tarayıcı lamba
4- Drum temizleme
5- Ön temizleme şarj birimi ya da birinci şıktakiler olabilir (2 yer gösterilmiş ve farklı)
6- Sabitleştiriciyi temizleme ünitesi

Ancak şöyle resimde hafif koyulaştırarak genel sorulmuş dersen;

1- Besleme - Tabla bölümü
2- Toner - Drum Bölümğ
3- Tarayıcı lamba - görüntü işleme bölümğ
4- Drum Temizleme
5- Ön temizleme şarj birimi
6- Sabitleştiriciyi temizleme ünitesi

İstersen senin için elimdeki dökümandan şöyle bir karşılaştırma yaptım. Sen de bir bak...

[IMG]http://www.tnctr.com/uploads/imgs/pre_1335361792__ftkp.png[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

bak bu da var

[IMG]http://www.tnctr.com/uploads/imgs/pre_1335362047__1.png[/IMG]

Buna göre;

1- Besleme
2- Drum
3- Döküman tarama - Mercek
4- Drum Temizleme
5- Lazer Tarama Ünitesi
6- Sabitleştiriciyi temizleme ünitesi

2-4-5 Görüntü işleme bloğu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...