Jump to content

Anadolu'da 'Kınalı Kuzu' geleneği yaşıyor


tarihogretmeni

Recommended Posts

Yüzyıllar öncesine dayanan askere kına yakma geleneğinin, son yıllarda şehit sayısının artmasıyla birlikte yeniden yaygınlaştığı bildirildi.

47223.jpg

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun, yaptığı açıklamada, Anadolu'da askerlik çağına gelmiş gençlerin askere gönderilmesi sırasında şenlik havası yaşandığını ve kına yakıldığını hatırlatarak, Anadolu'da yüzyıllardır var olan askere kına yakma geleneğinin ise yeniden sürdürülmeye başlandığını belirtti. Artun, askere kına yakma geleneğinin yaygınlaşmasına, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör olaylarında şehit sayısının artmasını gerekçe gösterdi.

Türk-İslam geleneğinde hem sağlık, hem güzellik, hem de törensel açıdan özel bir yeri olan ve Dede Korkut Hikayeleri'nde de sözü edilen kına yakma, Türk inanç sisteminde adanmış olmanın da işareti olduğuna dikkat çekerek, "Bunun için 'vatana kurban olsun' diye asker adayına, 'Allah'a kurban olsun' diye kurbanlık koçlara, 'eşine kurban olsun' diye geline kına yakılır. Anadolu'nun her tarafında yaygın olan kına yakma geleneği, Anadolu dışındaki Türkler'den başta Kıbrıs Türkleri olmak üzere, Bulgaristan Türkleri, Gagauz Türkleri ve Karay Türkleri ile Azerbaycan Türkleri'nde de vardır" dedi.

Erkek çocukların hayatında önemli bir dönemi olan askerlik hizmetinin, anne ve babalar açısından da evlatlarının vatan savunması gibi bir kutsal vazifeye katılması bakımından büyük önem taşıdığını vurgulayan Artun, "Halk arasında asker ocağı peygamber ocağı olarak kabul edilir ve askerlik hizmeti gençlerimiz için büyük kutsiyet taşır. Bunun için de gençlerimiz askere giderken bu sorumluluğun farkında olup bilinçli bir şekilde ve coşku içerisinde bu vazifeyi üstlenirler" diye konuştu.

haber7

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...