Jump to content

Pardus Kalıp Dosyasını Usb Belleğe Yazmak


By_FaRuK
 Share

Recommended Posts

USB bellekten bilgisayara Pardus nasıl kurulur?

 

Bilgisayarınızın DVD sürücüsünün bulunmaması nedeniyle (mesela Netbook bilgisayarlar gibi) Pardus kurulumunu bir USB bellek üzerinden gerçekleştirmek isteyebilirsiniz. Bu sayfada, bir Pardus ISO dosyasının USB belleğe nasıl yazdırılacağı anlatılmaktadır. Pardus ISO kalıbını USB belleğe yazdırmak için 2GB kapasitede bir USB bellek kullanmanız yeterlidir.


ISO kalıbını USB belleğe yazmak

 

İndirdiğiniz Pardus ISO kalıbını USB belleğe yazdırma işlemi, halihazırda kullanmakta olduğunuz işletim sistemine bağlı olarak farklılık göstermektedir.

 

Not : Usb bellekten format atacaksanız usb belleğinizin yedeğini alınız.

 

 

Windows Kullanıcıları

 

Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Pardus ISO dosyasını Windows ortamında USB belleğe yazdırmak için aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz.


1. Yöntem: "USBAktarıcı" yazılımı ile;

 

USBAktarıcı Pardus ve benzeri işletim sistemlerini kolayca USB diske aktarabilmenizi sağlayan Türkçe bir yazılımdır. Bu adresten son sürümü indirip çalıştırın, kurulum gerekmemektedir.

 

USBAktarici1.jpg

 

Burada "ISO ve IMG" dosyası seçeneğini kullanarak İnternetten indirdiğiniz dosyanın bilgisayarınızdaki yerini gösterin. Bu ekranda yer alan "CD veya DVD" seçeneği ise elinde halihazırda Pardus DVD'si bulunan ve bilgisayarında bir DVD sürücüsü bulunan kullanıcıların bu DVD üzerinden aktarım yapabilmeleri içindir.

 

USBAktarici2.png

 

"Dosya Seç" düğmesini kullanarak bilgisayarınızda kayıtlı ISO dosyasını seçin, "USB Sürücü Seç" düğmesiyle de USB belleğinizi seçin. Seçimlerinizi tamamladıktan sonra "Kopyalamayı Başlat" düğmesiyle aktarım işlemini başlatın. İşlem tamamlandığında Pardus'u USB belleğinizden başlatabilir ve yükleyebilirsiniz.


2. Yöntem: "Unofficial Pardus USB Creator" yazılımı ile;

 

Unofficial Pardus USB Creator yazılımını bu adresten indirip kurun. USB belleği bilgisayarınıza takın, Pardus ISO kalıbını masaüstüne getirin. Kalıbın doğruluk kontrolünü yapın. Bu basit kontrol sizi kurulum hataları ile uğraşmaktan kurtaracaktır. Doğruluk kontrolü için Basit MD5 Test Aracı nı kullanabilirsiniz.

 

Unofficial_Pardus_USB_Creator01.png

 

Programın arayüzünde sol üst tarafta bulunan gözat düğmesine tıklayarak, yazılacak Pardus ISO kalıbının yolunu gösterin. Sağ taraftan (resimde [F] yazan yerden) hedef USB belleğinizin yerini belirtin.

 

Unofficial_Pardus_USB_Creator02.png

 

"Create" düğmesine tıkladığımızda ISO kalıbını hedef aygıta (USB belleğe) yazdırma işlemi başlayacaktır.

 

Unofficial_Pardus_USB_Creator03.png

 

Yazdırma işlemi takriben 5 dk kadar sürer.


3. Yöntem: "DD" yazılımı ile;

 

1. İnternet'ten dd for windows isimli programı indirin. Bu dosya arşiv biçiminde inecektir. İndirdiğiniz dosyası arşiv dışına çıkartın ve C: dizinine taşıyın (dosyayı C: dizini içinde bir başka alt dizine değil, doğrudan C: 'ye yerleştirin). USB belleğiniz bilgisayara takılı değil ise takın.

2. İndirmiş olduğunuz Pardus ISO dosyasını Windows'un C: dizinine yerleştirin.

3. Windows'un başlat menüsü üzerinden Komut İstemi yazılımını bulun (WindowsXP de "Başlat > Donatılar > Komut İstemi" yolunu izleyerek Windows XP sonrası sürümlerde ise başlat menüsündeki arama kutucuğuna "komut istemi" yazarak komut satırı programını kolayca bulabilirsiniz). Windows Vista ve sonraki sürümler için menüde Komut İstemi programına sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini kullanın.

4. Açılan komut satırı penceresinde önce alttaki komutu yazıp enter tuşuna tıklıyoruz (bu komut sayesinde komut satırında C: dizinine geçmiş oluyoruz)

cd/

5. Şimdi USB belleğimizin sisteme hangi sürücü harfi ile bağlandığını öğrenmeye sıra geldi. Bunun için alttaki komuttan yararlanabileceğiniz gibi Windows'un masaüstündeki Bilgisayarım simgesi üzerinden de USB belleğin hangi sürücü harfi ile sisteme bağlandığını öğrenebilirsiniz.

 

dd --list

6. Artık Pardus ISO dosyasını USB belleğe yazdırabiliriz. Bu iş için kullanacağımız aşağıdaki komut, USB belleğin F harfi ile sisteme bağlandığı farzedilerek yazılmıştır. USB belleğiniz sisteme hangi harf ile bağlanmışsa siz aşağıdaki komutta f harfi yerine o harfi yazacaksınız. Komutu vermeden önce, eğer açık bulunan bir C: penceresi varsa o pencereyi kapatın aksi halde aygıtın hazır olmadığını bildiren bir hata ile karşılaşabilirsiniz.

 

 

Uyarı: Alttaki komutlarda \\.\f: aygıtının içindeki bilgiler kullanılmaz hale geleceği için aygıt seçimi dikkatli yapılmalıdır. Yanlışlıkla sabit diskinizin aygıt harfini verirseniz diskinizdeki veriler silineceği için bu komut çok dikkatli kullanılmalıdır.

 

 

32 Bit Pardus 2011 için;

 

dd if="C:\Pardus-2011-i686.iso" of=\\.\f: bs=4M

 

64 Bit Pardus 2011 için;

 

dd if="C:\Pardus-2011-x86_64.iso" of=\\.\f: bs=4M

Komutunu verdiğinizde eğer herhangi bir hata yoksa öncelikle aşağıdaki ekran karşımıza gelecektir. Bu ekran USB belleğe yazdırma işleminin başladığını göstermektedir. Burada herhangi bir işlem yapmadan birkaç dakika beklemeniz gerekiyor...

 

500px-Dd_for_windows_02.png

 

İşlem tamamlandığında alttaki pencerede görüldüğü gibi records in ve records out yazılarının bulunduğu bir ekran gelecektir. USB belleğe yazma işlemi tamamlanmıştır, pencereyi kapatabilirsiniz.

 

500px-Dd_for_windows_03.png

 

 

 

4. Diğer yöntemler

 

Windows ortamında ISO kalıbını USB belleğe yazıdırmak için ayrıca Unetbootin, Pendrivelinux, Diskimager gibi çeşitli yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımların bazı sürümleri, Pardus'un bazı sürümlerinin USB belleğe yazdırılmasında olumlu sonuç vermiş olsa da bu tür yazılımlar Pardus için genellikle olumsuz sonuç vermektedir.

 

Şu anda Pardus, Hybrid ISO biçimini kullandığı için bu tür yazılımların kullanılması halinde kullanıcıların USB belleğe yazılan dosyalar içinde bir takım düzenlemeler yapması gerekecektir (Bkz. Örnek1, Örnek2). Bu tür işlemler son kullanıcı için uygulanması zor işlemler olduğundan tavsiye edilmez.

 

Bu tür yazılımların, kullanıcılara ek bir iş çıkartmadan kullanılabilmesi için, yazılımın üreticileri tarafından Pardus için gerekli ayarlanamaların yapılması gerekmektedir. Konu ile ilgili hata kaydını buradan okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

GNU / Linux kullanıcıları

 


1. Yöntem: "USBAktarıcı" yazılımı ile;

 

USBAktarıcı Pardus ve benzeri işletim sistemlerini kolayca USB diske aktarabilmenizi sağlayan Türkçe bir yazılımdır. Bu adresten son sürümü indirebilirsiniz. Pardus kullanıyorsanız, programın pisi paketini indirin, pisi paketine çift tıklayarak programı kurabilirsiniz. Ardından menüde "Uygulamalar > Yardımcı Araçlar > USBAktarıcı" yolunu izleyerek programı çalıştırabilirsiniz.

 

Pardus dışında bir Linux dağıtımı kullanıyorsanız, programın kaynak kodunu indirip start.py dosyasını çalıştırabilirsiniz. Sisteminizde PyQt4 ve Python'un kurulu olması gerekmektedir. (Pardus'ta bu iki bileşen zaten kurulu bulunmaktadır.)

 

USBAktariciPardus.png

 

"Dosya Seç" düğmesiyle bilgisayarınızda kayıtlı ISO dosyasını, "USB Sürücü Seç" düğmesiyle da USB belleğinizi seçin. Seçimlerinizi tamamladıktan sonra "Kopyalamayı Başlat" düğmesiyle aktarım işlemini başlatın. İşlem tamamlandığında Pardus'u USB belleğinizden başlatabilir ve yükleyebilirsiniz.


2. Yöntem: dd komutu ile;

 

Eğer bilgisayarınızda halihazırda bir Linux dağıtımı (Pardus gibi) var ise Pardus ISO dosyasını Linux ortamında USB belleğe yazdırmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

 

Pardus ISO kalıbını indirdikten sonra, ISO dosyasının bulunduğu dizini Dolphin dosya görüntüleyicisinde açın ve F4 tuşuna basın. Dolphin'in altında bir konsol ekranının açıldığını göreceksiniz. Bu ekranda, Pardus 2011'i dd komutu vasıtasıyla bir USB belleğe şu komutla taşıyabilirsiniz:

 

 

32 Bit Pardus 2011 için;

dd if=Pardus-2011-i686.iso of=/dev/sdX bs=4M

 


64 Bit Pardus 2011 için;

dd if=Pardus-2011-x86_64.iso of=/dev/sdX bs=4M    

 

Burada bahsi geçen sdX sisteminize taktığınız USB bellektir. Böylelikle /dev/sdX aygıtını (X aygıtınızın alacağı harfi göstermektedir) hazırlayabilirsiniz. Sisteminizde tek bir sabit disk bulunuyorsa bu değer muhtemelen sdb ya da sdb1 şeklinde olacaktır.

 

 

Uyarı: Bu komut ile sdX aygıtının içindeki bilgiler kullanılmaz hale geleceği için aygıt seçimi dikkatli yapılmalıdır. Yanlışlıkla sabit diskinizin aygıt harfini verirseniz diskinizdeki veriler silineceği için bu komut çok dikkatli kullanılmalıdır.

 

 

Kaynak

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...