Jump to content

Türk mucitlerin buluşu, Edison'u gölgede bıraktı


alperen_69

Recommended Posts

Türk mucitlerin buluşu, Edison'u gölgede bıraktı

Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bilkent Üniversitesi'nden araştırmacılar, geliştirdikleri 'ayarlanabilir beyaz ışık' teknolojisiyle Edison'un ürettiği ampulleri yüzyıl sonra değişime uğrattı.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, ampule alternatif ışık kaynağı üretti.

turk.jpg

Edison'un ürettiği ampuller ısıyı ışığa dönüştürürken, nanoteknoloji ile üretilen nanokristalli ledler ise elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. LED (Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek ve otomobillerin aydınlatma sistemlerinde köklü değişikliklere gidilecek. Yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlayan LED bazlı ışık kaynaklarının küresel ısınma sorununa da alternatif çözüm getireceği belirtiliyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın bu çalışmaları, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan 'Nanotechnology'nin 14 Şubat 2007 baskısında kapak konusu oldu. Nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını anlatan Demir, beyaz LED ışık kaynaklarının, geleceğin aydınlatma sistemlerinde geniş kullanım alanı bulacağını söyledi. Demir, günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık kaynakları gibi kullanım alanları olan LED'lerin, evde kullanılan ampul ve floresanların yerine geçeceğini vurguladı. Edison'un ürettiği ampuller ısıyı ışığa dönüştürürken, nanoteknoloji ile üretilen LED'lerin ise elektrik enerjisini direkt ışığa çevirdiğini hatırlatan Demir, "Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor. Önümüzdeki 5 yılda arabaların dış aydınlatma işlevlerinin tamamının yeni üretilen 'beyaz LED'lerle gerçekleşeceği öngörülüyor. Kısaca Edison'un ampulleri ile aynı prensiple çalışan günümüz ampulleri, ilk üretildiklerinden yüzyıl sonra yerini nanoteknoloji ile üretilen 'beyaz LED' ışık kaynakları sayesinde değişime uğrattı." dedi. Ankara, aa

kaynak : http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=540914

Link to comment
Share on other sites

takdir edilecek bir buluş çalışanlar yapabiliyormuş demek ki ama Edison'un adını veya buluşunu gölgede bırakabileceğini sanmıyorum ne de olsa ilkler özeldir... Gurur duydum...

Link to comment
Share on other sites

Alakası yok zaten, olan birşeyin mucidi olmaz...

mucid zaten yaratan demek değildir ki kardeşim.. varolan şeyi bulan, keşfeden demektir.

Sevgilerimle

Link to comment
Share on other sites

tanesi 1 milyondan gecen sene 3 4 tane alıp eşe dosta hediye ettim . milyoncularda çok . amerikayı yeniden keşfetmekse tamam.okuma lambası, izmarit kadar pensli aç kapa anahtarlı portatif led lamba 1- 3 milyon arası :blink:

Link to comment
Share on other sites

tanesi 1 milyondan gecen sene 3 4 tane alıp eşe dosta hediye ettim . milyoncularda çok . amerikayı yeniden keşfetmekse tamam.okuma lambası, izmarit kadar pensli aç kapa anahtarlı portatif led lamba 1- 3 milyon arası :p

evet şrin evlerde köpü üstünde satıyor adam bastıkca kendi kendine ışık üretiyor pil falan yok...hem bizimkiler bir şeyi bulur ama üretemez....nano nano deyip duryorlar 5 yıldır hani içraat yok aboooooov

Link to comment
Share on other sites

ARkadaşlar bu düşündüğünüz gibi basit bir sistem değil. Öyle bir milyoncu durumu hele hiç değil. Bu adamlar dünyanın dört bir yanına seminerlere davet ediliyorlar bu durumu görsel ve bilimsel açıklasınlar diye. İstanbul'da oturanlar bilirler boğaz köprüsünün yeni halini. İşte bu ışıklı yapı bu topluluğun elinden çıktı ve dünyada bir ilk lazersiz yüksek düzeyde ışık gösterisi olarak. Kaldı ki bu proje çok daha kapsamlı. Umarız bir kaç yıla aydınlatma sistemlerini bu projenin ürünleri ile yaparlar. Küresel ısınmanın biraz daha önüne geçmiş olurlar.

Buyrun geniş AA yazısı

Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti.

Bilkent Üniversitesinden araştırmacılar, geliştirdikleri ''ayarlanabilir beyaz ışık'' teknolojisiyle Edison'un ürettiği ampulleri yüzyıl sonra değişime uğrattı.

Edison'un ürettiği ampuller ısıyı ışığa dönüştürürken, nanotekonoloji ile

üretilen nanokristalli ledler ise elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. LED

(Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek ve otomobillerin aydınlatma sistemlerinde köklü değişiklere gidilecek.

Yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlayan LED bazlı ışık kaynaklarının

küresel ısınma sorununa alternatif çözüm getireceği belirtiliyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın bu çalışmaları, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

DÜNYADA BİR İLK

Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

Demir, beyaz LED ışık kaynaklarının, geleceğin aydınlatma sistemlerinde

geniş kullanım alanı bulacağını belirterek, çalışmalarındaki tasarım, modelleme, fabrikasyon, deneysel karakterizasyon ve kurumsal analizlerin tamamının Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde ve İleri Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirildiğini kaydetti.

LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık

kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, şunları belirtti:

''LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının

yerine geçecek. Edison'un ürettiği ampuller ısıyı ışığa dönüştürürken,

nanotekonoloji ile üretilen LED'ler ise elektrik enerjisini direkt ışığa

çeviriyor. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor. Önümüzdeki 5 yılda arabaların dış aydınlatma işlevlerinin tamamının yeni üretilen 'beyaz LED'lerle gerçekleşeceği öngörülüyor. Kısaca Edison'un ampulleri ile aynı prensiple çalışan günümüz ampulleri, ilk üretildiklerinden yüzyıl sonra yerini nanoteknoji ile üretilen 'beyaz LED' ışık kaynakları sayesinde değişime uğrattı.''

ORTALAMA İNSAN ÖMRÜNDE 4 IŞIK KAYNAĞI

Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve

elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir, şöyle devam etti:

''Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi

düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle

kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor. Elektrik enerjisi tüketimi konusunda

söylenebilecekler ise çok daha etkileyicidir. Bilim çevreleri, bir binanın

stratejik noktalarına LED'ler konularak aydınlatma yapıldığı zaman günümüzde kullanılan sistemlere göre elektrik tüketiminde yüzde 90'lık enerji tasarrufu sağlanacağını öngörüyorlar. LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Küresel ısınmanın nedenleri arasında yer alan enerji üretimi böylece aza indirilmiş olacak. Böylece bu tür ışık kaynaklarının enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa alternatif çözüm olacağı düşünülüyor. Tüm

bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim

dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti.''

Beyaz ışık için ampul ve florasan gibi ışık kaynaklarının günümüzde yaygın

olarak kullanıldığını anlatan Demir, bu tür ışık kaynaklarının şu anki kullanım sorununun verimliliklerinin düşük olmasından ve raf ömründen kaynaklandığını vurguladı.

Çalışmanın tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildiğini anlatan Demir, öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel, Emre Sarı'nın da yer aldığı grubunun ortaya çıkardığı LED'lerle ilgili çalışmalarının, dünyanın en prestijli dergileri arasındaki ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu olduğunu söyledi.

Dünyanın ''öldürücü uygulama'' denilen aydınlatma sistemlerine çok önem

verdiğini anlatan Demir, ''Gelecekteki tüm aydınlatmalar bu tür LED bazlı olacak ve onların önemli bir kısmı da nanokristalli olacak'' dedi.

AA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...